Vattna ur saltsill för inläggning (paleo/AIP)

Vattna ur saltsill för inläggning (paleo/AIP)
Inlägget innehåller annonslänkar

Jag gillar ju att prova göra saker “från grunden”. Sånt som jag minns att mormor gjorde när jag var liten. Det är så mycket kunskap som gått förlorad… Jag roar mig med att bläddra i hennes gamla kokböcker ibland, ser hennes snirkliga handstil med små noteringar vid sidan och minns när jag hjälpte henne skumma av lingonsylten i köket när jag var liten. Så ett par år roade jag mig med att lägga in sill helt från grunden som en del av julstöket.

Men faktum är att i fortsättningen ska jag nog roa mig med att köpa saltsill och vattna ur istället. Myyyycket snabbare och lika gott. Kanske godare till och med då det blir lite lättare att kontrollera syrligheten som blivit lite vass några gånger.

Tidigare år hade Abba inlagd sill som var utan tillsatser men plötsligt hade de tillsatt natriumbensoat…(vilket ju är totalt onödigt, hållbarheten är ju super ändå!)
Natrumbensoat, E211, är ett konserveringsmedel som kan ge överkänslighetsreaktioner. Nej tack, säger jag.

Vattna ur saltsill

Så med andra ord är en lite snabbare variant att köpa ren saltsill (ingredienser bara sill och salt) och vattna ur i ca (8-) 10 timmar.
Sen är det bara att smaksätta och lägga in sillen enligt recepten nedan. Eller hitta på någon egen smaksättning och botanisera kring nätets tusentals sillrecept!

Vi har tex köpt Prinsens Saltsillfilé på ICA, men det finns andra märken också såklart. Läs på ingredienserna bara!

Gör så här

  • Lägg sillfileérna i en stor rostfri bunke och häll på rejält med kallt vatten.
  • Låt stå i 8-10 timmar i kylen med ett lock/tallrik på, byt vatten ett par gånger.
  • Efter ca 8 timmar smakar du en liten bit och känner om den är tillräckligt o-salt. Om den står för länge blir den lite för mjuk i konsistensen.

ATT TÄNKA PÅ

(lånad info från receptfavoriter)

  • Sterilisera gärna burkar samt lock för hållbar sill.
  • Inlagd sill i klar lag håller flera månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
  • Har du gjort sill i krämig sås som t.ex senapssill så håller den någon vecka i kylen.

några av våra inläggningar:

Tips! I vår receptsamling “Påskens buffé & efterrätter” hittar du ytterligare sillrecept!


Senapssill (paleo)

löksill
Löksill (paleo)


Lingonsill (AIP)


Blåbärssill
(AIP)


Havtornssill
(AIP)


Vitlökssill
(paleo)


Citron och ingefärasill
(AIP)



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *