Supergott Bananbröd /Banankaka (paleo)

Supergott Bananbröd /Banankaka (paleo)
Inlägget innehåller annonslänkar

Förr i tiden (jösses det känns ju som ett helt liv sedan) hade jag ett favorit-bananbröd/banankakarecept. Det var en riktigt quickfix. Den bakades i mikron i samma skål som man använde att vispa ihop ingredienserna i. Maximal tillfredsställelse från minimal ansträngning och efterföljande disk. Maximalt inte nyttigt heller tänker jag nu.
Men poängen är att banan är galet gott. Speciellt i form av banankaka! Speciellt varm…

Sen jag gick över till paleokost och sedermera aip för att numera äta en individanpassad paleokost lite åt aip-hållet så har jag inte ätit banankaka. Men dagen då jag lyckades felbeställa bananer och fick 6kg istället för 6 stycken så ändrades just det. Men denna gång nyttig banankaka såklart. (Eller bananbröd om du hellre vill det. Det är lite av en blandning.)

När man plötsligt får 6 kg bananer att ta hand om så får man vara kreativ. Och man får lite extra påtvingad inspiration att hitta på nya recept! 🙂
Sagt och gjort, här kommer ett helt nytt recept på underbart god banankaka / bananbröd. Enjoy!

Bananbröd -Justera receptet

Har du inte alla ingredienser hemma eller kanske du inte äter vissa livsmedel? Här kommer lite tips på hur du kan justera receptet:

  • Gör äggfritt! Prova chiaägg eller gelatinägg istället.
  • Byt ut honungen mot några mixade dadlar.
  • Istället för kokosolja kan du använda klarnat smör/Ghee eller smör om du tål det.
  • Du kan byta ut Solroskärnor mot lika mängd mandelmjöl, pumpakärnor eller jordmandelmjöl.
  • Är bakpulvret slut? Ta istället bikarbonat. Syran som aktiverar bikarbonaten har du redan i form av citronsaften.
  • Har du inte kanel eller kardemumma går det bra att utesluta helt, men det är godare med!

Addera extra grejer!

Du kan också gå All-in och lyxa till det ännu mer, blanda gärna i lite

Våga prova talg!

Josefin som driver Fett och Flott provade receptet men med ett par justeringar. Hon tyckte det blev väldigt gott! Jag tycker det är jätteroligt när man använder våra recept som bas och gör egna justeringar efter egna behov.

Så här gjorde Josefin:

  • 6 äggulor istället för 3 hela ägg
  • 2 dl Kokosmjöl istället för 1 dl
  • 1 dl Tapiokamjöl istället för mixade solroskärnor
  • Talg istället för Kokosolja
bananbröd
Skriv ut receptet
5 från 1 röst

Bananbröd / Banankaka

Måltid: Dessert, kakor
Kök: äggfritt, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

  • 3 st Ägg eller chiaägg
  • 2 msk Honung eller dadlar
  • 2 st Bananer
  • 2 dl Solroskärnor eller Mandelmjöl
  • 1 dl Kokosmjöl
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 0,5 tsk Salt
  • 1,5 tsk Bakpulver eller bikarbonat
  • 1 tsk Kanel
  • 0,5 tsk Kardemumma
  • 0,5 dl Smält Kokosolja eller ghee/smör
  • 1 msk Citronsaft

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C och klä en brödform som rymmer ca 1,5 l med bakplåtspapper.
  • Vispa ägg och honung fluffigt.
  • Skala bananerna och skär två skivor i mitten och lägg till sidan. Mosa resterande banan med en gaffel.
  • Mixa solrosfrön till ett smågrynigt mjöl.
  • Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
  • Pressa citronsaften och smält kokosoljan.
  • Blanda bananmos, de torra ingredienserna, citronsaft och kokosolja i äggvispet. Blanda noga.
  • Häll upp smeten i formen och placera de två bananskivorna på toppen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
    Testa med en provsticka att kakan är klar, den ska inte vara kladdig.

 



10 kommentarer på ”Supergott Bananbröd /Banankaka (paleo)”

  • Hej! Tack for ett jättebra recept! Det blev jättegott! Använde en del sojamjöl och det funkade fint. 🙂

  • Hej och tack för många bra recept!
    Testade bananbrödet men blev otroligt salt med en tsk salt, gick knappt att äta. Stämmer det verkligen eller ska det vara ett kryddmått salt?
    Hälsningar Alicia

    • Hej Alicia,
      Vad roligt att du hittar många goda recept hos oss!
      Ja, 1 tsk stämmer faktiskt enligt mina anteckningar. Men det låter ju mycket… Jag ska provbaka igen vid tillfälle! Så tråkigt att höra att det blev alldeles för salt för dig. Jag justerar receptet till 0,5 tsk för att vara på den säkra sidan. Det kommer räcka gott och väl.
      Jag återkommer!
      Hälsningar
      Mia

      • Hej igen! Nu testade jag igen med 0,5 tsk salt, det blev mycket bättre – galet gott rent ut sagt! Tack 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg