fbpx

Supergott Bananbröd /Banankaka (paleo)

Supergott Bananbröd /Banankaka (paleo)
Inlägget innehåller annonslänkar

Förr i tiden (jösses det känns ju som ett helt liv sedan) hade jag ett favorit-bananbröd/banankakarecept. Det var en riktigt quickfix. Den bakades i mikron i samma skål som man använde att vispa ihop ingredienserna i. Maximal tillfredsställelse från minimal ansträngning och efterföljande disk. Maximalt inte nyttigt heller tänker jag nu.
Men poängen är att banan är galet gott. Speciellt i form av banankaka! Speciellt varm…

Sen jag gick över till paleokost och sedermera aip för att numera äta en individanpassad paleokost lite åt aip-hållet så har jag inte ätit banankaka. Men dagen då jag lyckades felbeställa bananer och fick 6kg istället för 6 stycken så ändrades just det. Men denna gång nyttig banankaka såklart. (Eller bananbröd om du hellre vill det. Det är lite av en blandning.)

När man plötsligt får 6 kg bananer att ta hand om så får man vara kreativ. Och man får lite extra påtvingad inspiration att hitta på nya recept! 🙂
Sagt och gjort, här kommer ett helt nytt recept på underbart god banankaka / bananbröd. Enjoy!

Bananbröd -Justera receptet

Har du inte alla ingredienser hemma eller kanske du inte äter vissa livsmedel? Här kommer lite tips på hur du kan justera receptet:

  • Gör äggfritt! Prova chiaägg eller gelatinägg istället.
  • Byt ut honungen mot några mixade dadlar.
  • Istället för kokosolja kan du använda klarnat smör/Ghee eller smör om du tål det.
  • Du kan byta ut Solroskärnor mot lika mängd mandelmjöl, pumpakärnor eller jordmandelmjöl.
  • Är bakpulvret slut? Ta istället bikarbonat. Syran som aktiverar bikarbonaten har du redan i form av citronsaften.
  • Har du inte kanel eller kardemumma går det bra att utesluta helt, men det är godare med!

Addera extra grejer!

Du kan också gå All-in och lyxa till det ännu mer, blanda gärna i lite

Bananbröd / Banankaka
Maträtt: Dessert, kakor
Kök: äggfritt, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Ingredienser
  • 3 st Ägg eller chiaägg
  • 2 msk Honung eller dadlar
  • 2 st Bananer
  • 2 dl Solroskärnor eller Mandelmjöl
  • 1 dl Kokosmjöl
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 1 tsk Salt
  • 1,5 tsk Bakpulver eller bikarbonat
  • 1 tsk Kanel
  • 0,5 tsk Kardemumma
  • 0,5 dl Smält Kokosolja eller ghee/smör
  • 1 msk Citronsaft
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°C och klä en brödform som rymmer ca 1,5 l med bakplåtspapper.

  2. Vispa ägg och honung fluffigt.

  3. Skala bananerna och skär två skivor i mitten och lägg till sidan. Mosa resterande banan med en gaffel.

  4. Mixa solrosfrön till ett smågrynigt mjöl.

  5. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.

  6. Pressa citronsaften och smält kokosoljan.

  7. Blanda bananmos, de torra ingredienserna, citronsaft och kokosolja i äggvispet. Blanda noga.

  8. Häll upp smeten i formen och placera de två bananskivorna på toppen.

  9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

    Testa med en provsticka att kakan är klar, den ska inte vara kladdig.

 



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg





Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial