fbpx

Ghee, klarnat smör, det flytande guldet!

Ghee, klarnat smör, det flytande guldet!

I helgen gjorde jag äntligen Ghee igen. Under min elimineringsperiod har jag inte ätit det själv men använt det i barnens gröt, att steka i till övriga familjen etc.
Men nu tänkte jag att Ghee blir en perfekt 1a återintroduktion av livsmedel för mig efter snart 2 månader av att följa det Autoimmuna protokollet. Känns som julafton!
Dessutom kom min man på den enkla, men ack så briljanta, iden att smaksätta gheet i några olika varianter! Jag kunde knappt sluta äta vitlöksvarianten! När man ätit AIP så länge är det underbart att smaka något som det är lite bit i. Utan peppar/chili etc blir de flesta smaker väldigt milda när man lagar. Så ett rejält vitlökssmör var fantastiskt!! Tack fina N!

Om jag inte reagerar på Ghee blir vardagen lite smidigare och trevligare;
– Vi kan steka i Ghee till hela familjen. Underlättar logistiken avsevärt!
– Jag får smör på mackan!
– Jag kan lyxa med vitlökssmör på köttet eller kexen.
– Det är ytterligare en variant på nyttigt fett som jag kan variera mig med och förhoppningsvis lägga på mig de där kilona som jag gått ner.

Vad är då Ghee?

Ghee är helt enkelt klarnat/skirat smör som innehåller 100 procent smörfett (mättat fett) till skillnad mot vanligt smör som har en fetthalt på omkring 82–83 procent. När man gör ghee tar man bort mjölkproteinet och mjölksockret, så det är väldigt allergivänligt! Det passar både till matlagning och bakning då det tål höga temperaturer utan att näringssammansättningen försämras.
Ghee har använts i Indisk matlagning i tusentals år och det anses bidra till många hälsofördelar och är balanserande och utrensande för kroppen. De kallar ghee för det flytande guldet.

Man kan köpa ekologisk ghee i hälsokostbutiker, men det är superenkelt att göra själv och smakar dessutom bättre!
Man smälter/kokar smör på låg värme så att proteinerna separeras från fettet och vattnet dunstar bort. Kvar har man sen det klarifierade smöret som nu är fritt från laktos och kasein!

Tips!
Använd ditt ghee som grund till örtsmör, vitlökssmör etc. Det går dessutom lika bra att använda i bakning som vanligt smör.

4.5 från 2 röster
Ghee - klarnat/skirat smör
Förberedelser
5 minuter
Tillagningstid
2 t
 

Perfekt för matlagning och bakning utan mjölkprotein och mjölksocker!

Maträtt: Tillbehör
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Ingredienser
 • 500 g Ekologiskt smör
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 50-80 grader.

  Placera ekologiskt smör i en ungsfast behållare i mitten av ugnen. 

 2. Räkna med att det tar minst en timme, kanske 2.

  När smöret smälter skiktar det sig. Bottensatsen och ett tunt lager på toppen är det som ska bort.

  När bottensatsen är ”platt” och det inte rör sig partiklar upp och ner är det färdigt. 

 3. Ta ur och häll försiktigt upp på burkar genom en finmaskig sil. Sila 2 gånger om det behövs. Ta först bort det översta lagret försiktigt med tex en tesked.

 4. Om man vill kan man smaksätta med salt för att ha ”färdigt smör” till mackan eller smaksätt med tex vitlök för vitlökssmör. 
  Jag gjorde tre små burkar med lite olika varianter. 

 5 thoughts on “Ghee, klarnat smör, det flytande guldet!”

  • Hej Adam,
   Jaa, det ska fungera. Använd en hållare och sätt filtret i. Eventuellt får du byta filter ett par gånger så att inte “skarven” går upp.
   Vi brukar använda en i tyg men provade idag med kaffefilter och det verkar funka!
   Mvh
   Mia

 • 4 stars
  Att ghee kan göras i ugn visste jag inte! Men då undrar jag bara, blir inte ugnen flottig? På spisen spruttar det upp (fastän på näst lägsta värmenivå. På 1an bildas inget på ytan) och det blir alltid något att rengöra.

  • Hej Johan,

   Nej, ugnen blir inte alls flottig, inte minsta spill alls faktiskt! I och med att man bara kör på ca 80 grader så smälter smöret bara och skiktar sig. Det puttrar inte alls.
   vi tycker det är ett supersmidigt sätt eftersom det sköter sig helt självt förutom själva upphällningen sen. Då får man vara försiktig så man inte får med bottensatsen (mjölkproteinet och laktosen).

   Mvh
   Mia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *