Mjuka kardemummakakor (paleo)

Mjuka kardemummakakor (paleo)

Små mjuka kardemummakakor gjorda på Grönbananmjöl!

Vår äldsta son fyllde 16 häromdagen och jag tänkte baka kakor. Eftersom vi nyss har tagit över försäljningen av paleo- och AIP-livsmedel från Dorimax är jag inspirerad att använda vissa mjöler mer än vad jag gjort förut. Grönbananmjöl är ett sådant mjöl, jag använder det lite grann men mest som ett mjöl jag “duttar i lite av” tillsammans med andra mjölsorter. Eller lagat pannkakor och muggbröd. Men eftersom många köper grönbananmjölet måste det ju vara bra och gott! Så jag har fler receptplaner, men började med småkakor eftersom Zebbe fyllde år.

kardemummakakor paleo

Tonårsgodkända kardemummakakor

En kräsen tonåring är ju generellt utmanande så det var faktiskt inte till honom jag tänkte baka i första hand, utan till mig själv… 🙂 Men! Hör och häpna, första omgången kakor jag provade baka åt han 6 st och jag och Niclas fick en var… Det var ju inte riktigt tanken det heller, men han ropade från köket “får jag smaka?”. Och sen när vi kom dit lite senare var plåten tom…

Så efter lite justeringar, av både recept och instruktioner, så har vi nu alldeles underbart goda små mjuka kardemummakakor! (mjuka och mjuka, de är liksom inte hårda/torra som tex drömmar utan lite go konsistens tack vare äggen) Gjorda av grönbananmjöl som dessutom är tonårsgodkända!

kardemummakakor paleo

Vad är grönbananmjöl?

Grönbananmjöl/Pisangpulver är ett naturligt, glutenfritt mjöl som ingår i vårt PaleoLita-sortiment och används inom bland annat paleo och AIP (Autoimmunt protokoll). Mjölet tillverkas av gröna omogna kokbananer/matbananer (som även kallas Plantain) torkas och mals till ett fint pulver. Denna process bevarar dess näringsämnen och fiberinnehåll.

Vi säljer endast kontrollerat plantainmjöl. Eftersom vissa bananmjöl kan innehålla tex. aska och salmonella, är det därför viktigt att veta att mjölet är kontrollerat av en oberoende myndighet.

Grönbananmjöl (Pisang pulver) innehåller resistent stärkelse 2 (RS2). Resistent Stärkelse 2 är en typ av stärkelse som tunntarmen inte tar upp, utan når tjocktarmen oförändrad. Där smälter det och omvandlas till näring åt de goda tarmbakterierna. Mjölet är också rikt på flera näringsämnen såsom kalium, vitamin B6, C-vitamin och magnesium.

RS2 kan reglera blodsockret, ge ökad produktion av smörsyra, fungera som prebiotika, stärka immunförsvaret och minska inflammationer i tarmväggen. RS2 skiljer sig markant från andra sorters stärkelse avseende kroppens metabolism och uppsugningsförmåga.

kardemummakakor paleo

Vill du ha mer tips på goda grejer?
Kika på våra receptsamlingar och AIP-menyer i webshoppen

Glöm inte att följa oss på Instagram eller Facebook för mer inspiration, och tips om olika recept!

Vi har också Kom-i-gång-med-AIP-kurs. Den heter “AIP – tillsammans 30 dagar” och återkommer några gånger varje år.
Läs mer här

Kardemummakakor

Måltid: Efterrätt
Kök: Glutenfritt, Nötfritt, Paleo
Portioner: 16 st

Ingredienser

 • 2,5 dl Grönbananmjöl
 • 4 msk Kokossocker
 • 2 tsk Kardemumma
 • 1 tsk Vaniljpulver
 • 1 tsk Bakpulver
 • 1 nypa Salt
 • 2 st Ägg
 • 0,75 dl Rumsvarmt Ghee eller smör

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
 • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
 • Knäck i äggen och vispa ihop med elvisp.
 • Tillsätt ghee och vispa slätt.
 • Forma släta bollar av smeten och lägg på plåten (Ja det är kladdigt!), tryck till dem lite försiktigt.
 • Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. Känn efter att de är tora på undersidan, då är de klara.
  Låt svalna, gärna på ett galler.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg