Grönbananpannkakor och resistent stärkelse (Paleo)

Grönbananpannkakor och resistent stärkelse (Paleo)

Grönbananpannkakor och resistent stärkelse (Paleo)

Tänk att pannkakor eller plättar kan vara så gott!
I helgen hade vi tidsbrist och cassavamjölsbrist och det fick mig att äntligen prova Grönbananpannkakor! Jag brukar pytsa i en matsked grönbananmjöl lite här och där eftersom det är en bra källa till resistent stärkelse men det har inte blivit av att göra pannkakor på bara grönbananmjöl.
Receptet står på påsen och jag använde det rätt upp och ner och det blev jättegoda pannkakor serverade med lite tinade blåbär och vispad kokosgrädde.
Har ni aldrig vispat upp kyld kokosgrädde med elvisp så måste jag verkligen rekommendera er att prova. Vi använder alltid Garants lila kokosgrädde (finns på typ Willys, Tempo, Hemköp etc.) och vispar i 1 krm vaniljpulver till en förpackning. Konsistensen blir fantastisk!

Resistent vaddå?

Grönbananmjöl innehåller alltså resistent stärkelse (RS) och tillverkas av gröna omogna kokbananer (Plantain).
Stärkelse är ju annars något som många (tex på lågkolhydratkost) vill undvika då kolhydrater bryts ner till glukos och höjer blodsockret. Men resistent stärkelse är en typ av stärkelse som inte tas upp i tunntarmen. Det bryts alltså inte ner till socker och påverkar blodsockret utan når tjocktarmen oförändrad och omvandlas istället till mat åt de goda tarmbakterierna.

Resistent stärkelse kan reglera blodsockret, ge ökad produktion av smörsyra, fungera som prebiotika, stärka immunförsvaret och minska inflammationer i tarmväggen.
Vi brukar blanda i någon matsked grönbananmjöl med andra mjöler i gröt eller bröd. Den är dessutom rik på fiber, kalium, magnesium och järn.

Tips!
Vi köper grönbananmjöl från Dorimax som vi vet har bra kvalitetskontroll men det finns givetvis att köpa på andra håll.

Tips!
Gillar du också pannkakor och plättar? Kika på dessa 3 favoriter!

Grönbananpannkakor

Normalstora pannkakor
Portioner: 4 st

Ingredienser

  • 3 st Ägg
  • 0,75 dl Grönbananmjöl
  • 2 dl Vatten
  • 1 nypa Salt

Instruktioner

  • Vispa ihop alla ingredienserna.
    Stek pannkakorna i kokosolja eller ghee/smör. Vispa lite i smeten inför varje lagg.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg