Grönbananpannkakor och resistent stärkelse (Paleo)

Grönbananpannkakor och resistent stärkelse (Paleo)

Grönbananpannkakor och resistent stärkelse (Paleo)

Tänk att pannkakor eller plättar kan vara så gott!
I helgen hade vi tidsbrist och cassavamjölsbrist och det fick mig att äntligen prova Grönbananpannkakor! Jag brukar pytsa i en matsked grönbananmjöl lite här och där eftersom det är en bra källa till resistent stärkelse men det har inte blivit av att göra pannkakor på bara grönbananmjöl.
Receptet står på påsen och jag använde det rätt upp och ner och det blev jättegoda pannkakor serverade med lite tinade blåbär och vispad kokosgrädde.
Har ni aldrig vispat upp kyld kokosgrädde med elvisp så måste jag verkligen rekommendera er att prova. Vi använder alltid Garants lila kokosgrädde (finns på typ Willys, Tempo, Hemköp etc.) och vispar i 1 krm vaniljpulver till en förpackning. Konsistensen blir fantastisk!

Resistent vaddå?

Grönbananmjöl innehåller alltså resistent stärkelse (RS) och tillverkas av gröna omogna kokbananer (Plantain).
Stärkelse är ju annars något som många (tex på lågkolhydratkost) vill undvika då kolhydrater bryts ner till glukos och höjer blodsockret. Men resistent stärkelse är en typ av stärkelse som inte tas upp i tunntarmen. Det bryts alltså inte ner till socker och påverkar blodsockret utan når tjocktarmen oförändrad och omvandlas istället till mat åt de goda tarmbakterierna.

Resistent stärkelse kan reglera blodsockret, ge ökad produktion av smörsyra, fungera som prebiotika, stärka immunförsvaret och minska inflammationer i tarmväggen.
Vi brukar blanda i någon matsked grönbananmjöl med andra mjöler i gröt eller bröd. Den är dessutom rik på fiber, kalium, magnesium och järn.

Tips!
Vi köper grönbananmjöl från Dorimax som vi vet har bra kvalitetskontroll.

Tips!
Gillar du också pannkakor och plättar? Kika på dessa 3 favoriter!

Grönbananpannkakor

Normalstora pannkakor
Portioner: 4 st

Ingredienser

 • 3 st Ägg
 • 0,75 dl Grönbananmjöl
 • 2 dl Vatten
 • 1 nypa Salt

Instruktioner

 • Vispa ihop alla ingredienserna.
  Stek pannkakorna i kokosolja eller ghee/smör. Vispa lite i smeten inför varje lagg.


2 kommentarer på ”Grönbananpannkakor och resistent stärkelse (Paleo)”

 • Vet ni vad man kan ersätta grönbanan med i brödbak? Massor av recept i AIP världen innehåller färsk eller torkad (mjöl) grön banan numera.
  Jag tål tyvärr inte banan, testade ändå plantain (grön banan) och den var helt klart ännu värre än vanlig gul banan. Jag reagerar kraftigt, såpass att det slår över på avocado och kiwi. Jag kan alltså inte prova att byta ut banan mot avocado som många tipsar.
  Tyvärr har jag också reagerat på både kassava, maniok och tapioka, (samma växt, olika former) samt konjaksrot, väldigt trist. Och naturgummi.
  Jag tål däremot mandel och nötter bra vad jag vet, rent allergimässigt) men de ingår ju inte i AIP (har psoriasisartrit som AIP hjälper mot).
  Någon har konstaterat att jag sannolikt är allergisk mot ett visst ämne som ofta finns i vit växtsaft (därav reaktioner mot både kokbanan, kassava, naturgummi) så det verkar trots allt finnas en röd tråd i dessa “ovanliga” allergier.

  Och resistent stärkelse finns ju också i potatismjöl även om den är lite tråkig att använda. Kan jag fuska lite med potatismjöl istället för grön banan eftersom jag nu är så allergisk mot banan-släktet?

  • Hej Helena,
   Jag kan tyvärr inte ge några specifika råd så här men visst kan du prova att använda potatismjöl. Potatismjöl är ok under strikt AIP.
   Jag har dock inte provat att göra det här receptet med potatismjöl, så du får prova dig fram med mängden mjöl 🙂
   Lycka till!
   /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg