Äppelmuffins AIP
Inlägget innehåller annonslänkar
För drygt en månad sedan var det kanelbullens dag och jag var mitt uppe i “AIP – tillsammans 30 dagar“-kurs så paleo kanelbulle låg en bit bort i tanken. Men jag blev lite inspirerad att ta fram en Äppelmuffins AIP! Sen att det råkade ta ytterligare 1 månad innan jag provbakat igen, justerat lite och sedan lägga upp här får vi ha lite överseende med. Livet du vet… 🙂
Det här muffinsreceptet är sprunget från mitt Semmelmuffins-recept (AIP) men justerat lite grann och adderat massor av kanel och god äppelsmak. Det här receptet tänker jag man kan ha som god grund och sen freestyla hejvilt med olika smaksättningar. En klassisk blåbärsmuffins är ju oslagbart, eller hur?
Receptet
- Du kan välja att bara använda Cassavamjöl (vi bakar alltid med mjöl från PaleoLita by Dorimax) och utesluta jordmandelmjöl. Men äppelmuffinsen blir lite saftigare i konsistensen med jordmandelmjöl och ter sig lite mjukare dagen efter.
- Det går fint att använda pressad citron istället för äppelcidervinäger.
- Vi har provat med både äppelmos eller äppelbitar som fyllning, båda varianterna funkar fint! Vi brukar köpa Urtekrams Äppelmos, den finns ibland på ICA/Coop och innehåller inget annat än äpple.
- Vi använder alltid Gelatinpulver från Nyttoteket, det går att vispa riktigt fluffigt och används istället för ägg (som ju inte är AIP)
Här hittar du en bra lista på en massa bra livsmedel och var du kan köpa dem: Livsmedel A-Ö
Äppelmuffins AIP
Ingredienser
- 45 g Neutral kokosolja, 0,5 dl smält
- 0,25 dl Honung
- 0,5 dl Kokosmjölk (Garant)
- 1 tsk Äppelcidervinäger
- 1 dl fint Jordmandelmjöl (Dorimax)
- 1 dl Cassavamjöl (Dorimax)
- 0,25 dl Potatismjöl
- 1,5 tsk Kanel
- 0,5 tsk Vaniljpulver
- 0,5 tsk Bikarbonat
- 1,5 msk Gelatinpulver (Nyttoteket)
- 0,75 dl Vatten
- 0,5 st Äpple eller några matskedar äppelmos
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C. Använd gärna en muffinsform och lägg i 4-5 muffinsformar i papper.
- Smält kokosoljan i en kastrull. Blanda i honung, kokosmjölk och äppelcidervinäger.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.Jordmandelmjölet kan vara lite klumpigt, sikta det genom en sil eller smula sönder noga med fingrarna.
- Gör gelatinägg:1. Häll vatten i en liten kastrull och strö över gelatinpulvret. Låt stå i 5 minuter.2. Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.3. Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.
- Vispa ihop de torra ingredienserna med kokosmjölkblandningen.
- Blanda sist i gelatinägget, vispa slätt. Nu ska du ha en rinnig smet som går att hälla ur bunken.
- Tärna ett halvt äpple.
- Fyll muffinsformarna till 1/4 och lägg i lite äpplebitar. Täck med smet så formen är fyllt till 3/4.
- Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Efter ca 10 minuter när muffinsen fått fin färg: lägg över folie så blir den inte blir bränd.Känn efter med en sticka att muffinsen är klar, stickan ska inte vara kladdig när man tar ut den.Låt svalna helt så släpper de fint.
Hej, jag har gjort dessa äppelmuffins men de blev degiga efter att ha varit i ugnen. Den enda skillnaden jag gjort var att ha i gelatin från Dr Oetker som finns på Ica. När jag vispade det blev skummet vit och rinnigt, inte skum med stora bubblor. Kan det vara orsaken till mina degiga muffins?
Hej Lotta,
Gelatinägget ska bli väldigt skummigt, inte stora bubblor men många små. Och inte rinnigt som en sås. Kanske är det en anledning! Kanske behöver du bara grädda dem lite längre, lite svårt att svara på tyvärr.
Hoppas du vågar testa en gång till!
/Mia
Hej dem ser så goda ut skall hem och baka dessa, tack för ett grymt inlägg 🙂
Vad roligt, hoppas de ska smaka! 🙂