Äppelmuffins AIP

Äppelmuffins AIP
Inlägget innehåller annonslänkar

För drygt en månad sedan var det kanelbullens dag och jag var mitt uppe i “AIP – tillsammans 30 dagar“-kurs så paleo kanelbulle låg en bit bort i tanken. Men jag blev lite inspirerad att ta fram en Äppelmuffins AIP! Sen att det råkade ta ytterligare 1 månad innan jag provbakat igen, justerat lite och sedan lägga upp här får vi ha lite överseende med. Livet du vet… 🙂

Det här muffinsreceptet är sprunget från mitt Semmelmuffins-recept (AIP) men justerat lite grann och adderat massor av kanel och god äppelsmak. Det här receptet tänker jag man kan ha som god grund och sen freestyla hejvilt med olika smaksättningar. En klassisk blåbärsmuffins är ju oslagbart, eller hur?

Receptet

Du kan välja att bara använda Cassavamjöl (vi bakar alltid med cassavamjöl från Dorimax) och utesluta jordmandelmjöl. Men äppelmuffinsen blir lite saftigare i konsistensen med jordmandelmjöl och ter sig lite mjukare dagen efter.

Det går fint att använda pressad citron istället för äppelcidervinäger.

Vi har provat med både äppelmos eller äppelbitar som fyllning , båda varianterna funkar fint! Vi brukar köpa Urtekrams Äppelmos, den finns ibland på ICA/Coop och innehåller inget annat än äpple.

Här hittar du en bra lista på en massa bra livsmedel och var du kan köpa dem: Livsmedel A-Ö

Skriv ut receptet
5 från 1 röst

Äppelmuffins AIP

Måltid: Dessert
Kök: Autoimmun Paleo (AIP)
Portioner: 5 st

Ingredienser

  • 45 g Neutral kokosolja, 0,5 dl smält
  • 0,25 dl Honung
  • 0,5 dl Kokosmjölk (Garant)
  • 1 tsk Äppelcidervinäger
  • 1 dl fint Jordmandelmjöl (Dorimax)
  • 1 dl Cassavamjöl (Dorimax)
  • 0,25 dl Potatismjöl
  • 1,5 tsk Kanel
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 0,5 tsk Bikarbonat
  • 1,5 msk Gelatinpulver (Nyttoteket)
  • 0,75 dl Vatten
  • 0,5 st Äpple eller några matskedar äppelmos

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Använd gärna en muffinsform och lägg i 4-5 muffinsformar i papper.
  • Smält kokosoljan i en kastrull. Blanda i honung, kokosmjölk och äppelcidervinäger.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
    Jordmandelmjölet kan vara lite klumpigt, sikta det genom en sil eller smula sönder noga med fingrarna.
  • Gör gelatinägg:
    1. Häll vatten i en liten kastrull och strö över gelatinpulvret. Låt stå i 5 minuter.
    2. Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
    3. Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.
  • Vispa ihop de torra ingredienserna med kokosmjölkblandningen.
  • Blanda sist i gelatinägget, vispa slätt. Nu ska du ha en rinnig smet som går att hälla ur bunken.
  • Tärna ett halvt äpple.
  • Fyll muffinsformarna till 1/4 och lägg i lite äpplebitar. Täck med smet så formen är fyllt till 3/4.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Efter ca 10 minuter när muffinsen fått fin färg: lägg över folie så blir den inte blir bränd.
    Känn efter med en sticka att muffinsen är klar, stickan ska inte vara kladdig när man tar ut den.
    Låt svalna helt så släpper de fint.

 



2 thoughts on “Äppelmuffins AIP”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg