AIP-godkända Semmelmuffins

AIP-godkända Semmelmuffins
Inlägget innehåller annonslänkar

På allmän begäran här kommer äntligen receptet på våra AIP-godkända semmelmuffins! Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt och väldigt gott!
Jag tror aldrig jag fått så många meddelanden och kommentarer om när ett recept ska komma förut. AIP-semlor är hett eftertraktat uppenbarligen. Jag har gjort några experiment med en mer klassisk AIP-semla som alltså görs som en semmelbulle. Men de blev alldeles för hårda. Men så slog det mig, AIP semmelmuffins måste ju bli den ultimata lösningen! Dessutom mindre kladd på händer och köksbänk!

Godast är de samma dags om de bakas, men de funkar dagen efter också. De blir lite torrare om de får stå i kylen. Men man kan värma upp dem lite försiktigt dagen efter. Om de finns kvar så länge alltså. 🙂

Receptet aip semmelmuffins

När man bakar AIP så blir det lite specialprodukter man behöver:
Cassavamjöl – Vi bakar allra helst med det från PaleoLita by Dorimax, det suger inte lika mycket vätska och blir fluffigare än andra märken. Använder du ett annat märke måste du alltså addera ganska mycket mer vätska.
Fint Jordmandelmjöl – Vi använder även detta från PaleoLita by Dorimax
Gelatin – Vi använder Pure Gelatin från Nyttoteket, en ren produkt som är enkel att göra gelatinägg av.

Gör receptet paleo

Har du inte all ingredienser hemma och äter mer åt en paleokost? Du kan prova att byta ut följande ingredienser:

  • Byt Kokosolja mot smör eller ghee
  • Gelatin+vatten kan du byta mot 2 st små ägg.
  • Kokosmjölk kan du byta till mandelmjölk eller någon annan mjölkdryck.
  • Jordmandelmjöl kan bytas mot mandelmjöl eller annat nötmjöl.
  • Bikarbonat + citronsaft kan bytas mot 0,75 tsk bakpulver.

Tips!
För dig som äter paleo; Prova våra goda semmelrutor

Semmelmuffins AIP

Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

  • 45 g Neutral kokosolja, 0,5 dl smält
  • 0,25 dl Honung
  • 0,5 dl Kokosmjölk Garant
  • 1,5 tsk Pressad citronsaft
  • 1 dl Fint jordmandelmjöl Dorimax
  • 1 dl Cassavamjöl Dorimax
  • 0,25 dl Potatismjöl
  • 0,25 tsk Vaniljpulver
  • 0,5 tsk Bikarbonat
  • 1,5 msk Gelatinpulver Nyttoteket
  • 0,75 dl Vatten
  • Fyllning:
  • 1 dl Fint jordmandelmjöl Dorimax
  • 1 krm Vaniljpulver
  • 1 tsk Honung
  • 3 msk Kokosmjölk Garant
  • Mycket Grädde: (du kan halvera om du vill)
  • 250 ml Kokosgrädde Garant
  • 1 krm Vaniljpulver

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Använd gärna en muffingsform och lägg i 4-5 muffinsformar.
  • Smält kokosoljan i en kastrull. Blanda i honung, kokosmjölk och pressad citronsaft.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
    Jordmandelmjölet kan vara lite klumpigt, sikta det genom en sil eller smula sönder noga med fingrarna.
  • Gör gelatinägg:
    1. Häll vatten i en liten kastrull och strö över gelatinpulvret. Låt stå i 5 minuter.
    2. Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
    3. Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.
  • Vispa ihop de torra ingredienserna med kokosmjölkblandingen.
  • Blanda sist i gelatinägget, vispa slätt. Nu ska du ha en rinnig smet som går att hälla ur bunken.
  • Fyll muffinsformarna till 3/4, sätt in mitt i ugnen.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Efter ca 10 minuter när muffinsen fått fin färg: lägg över folie så blir den inte blir bränd.
    Känn efter med en sticka att muffinsen är klar, stickan ska inte vara kladdig när man tar ut den.
    Låt svalna helt.
  • FYLLNING:
    Blanda ingredienserna i en skål.
    Vill du ha lösare fyllning tillsätt mer kokosmjölk. Ställer du in den i kylen till senare så blir den lite tjockare. Det gör inget tycker jag.
  • GRÄDDE:
    Se till att ha väl kyld kokosgrädde, den får gärna stå i kylen några timmar eller över natten så den blir riktigt fast.
  • Vispa kokosgrädden fluffig med elvisp. Blanda i vaniljpulver.
  • MONTERING:
    Skär av toppen på de svala muffinsen så du får ett litet lock.
    Om du vill kan du gröpa ur ett litet hål i muffinsen och mumsa i dig.
  • Fyll hålet och toppen på muffinsen med jordmandelfyllningen.
  • Klicka eller spritsa över grädden och lägg på locket. Ät och njut!


2 kommentarer på ”AIP-godkända Semmelmuffins”

    • Hej Anne,
      Jag vet tyvärr inte jag har inte jobbat med agar agar och vet inte hur det funkar att göra “ägg” på!
      Tala gärna om hur det går om du provar!
      Vänligen,
      Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg