Semlerutor (Paleo)

Semlerutor (Paleo)

Imorgon är det Fettisdagen och vi har givetvis ett recept att dela med oss av. (Kikar man på flödet i sociala medier verkar dock alla haft semmelmånad!) 🙂
Det finns redan massor med bra gluten, socker och mjölkfria semlerecept på nätet så vi tänkte att vi gör en variant och provar Semlerutor!
Du bakar den som en vanlig sockerkaka och toppar med mandelmassa, grädde och det traditionella locket. Det blir smidigt och lite roligt med en annan variant 🙂

Semlerutor Receptet

Det här är ett enkelt recept som inte kräver någon jästid och har inga “konstiga ingredienser”. Varför inte laga den ikväll så är det bara att montera ihop imorgon?
Och det här med att göra egen mandelmassa; så enkelt! Kan ju intas som godis om man råkar göra lite mycket…

Tips!
För dig som söker en semla godkänd för AIP vet jag att Swedish paleo har en som ser jättefin ut.

Tips 2!

Har du provat att göra egen mandelmjölk? Den blir så mycket godare än köpt och man slipper en massa tillsatser. Här hittar du vårt recept på mandelmjölk.

Semlerutor (Paleo)
Portioner: 9 bitar
Ingredienser
  • SEMLAN:
  • 75 g Ghee/Smör
  • 1 dl Mandelmjölk
  • 3 st Ägg
  • 0,5 dl Honung
  • 2 dl Mandelmjöl
  • 0,5 dl Potatismjöl
  • 1 dl Kokosmjöl eller 2 dl Cassavamjöl
  • 1,5 tsk Bakpulver
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 1 tsk Kardemumma
  • MANDELMASSA:
  • 1,5 dl Skållad mandel
  • 2 msk Honung
  • ev. lite vatten
  • 0.75 dl Mandelmjölk
  • GRÄDDE:
  • 250 ml Kokosgrädde
  • 1 krm Vaniljpulver
Instruktioner
  1. SEMLAN:
    Sätt ugnen på 175°C

  2. Smörj och bröa en rund springform, ca 24 cm, med ghee och mandelmjöl.
    Smält ghee i en kastrull och häll i mjölken.

  3. Separera äggen och vispa vitorna tillsammans med honungen till ett fast skum.

  4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 

  5. Vispa gulorna lite fluffiga och häll i mjölkblandningen.

  6. Rör mjölkblandningen i de torra ingredienserna, blanda noga.

  7. Vänd i äggvitorna i smeten. 

    Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. 

  8. MANDELMASSA:
    Medan kakan gräddas, skålla mandlarna och blanda sen med honungen i en mixer. 
    Mixa till lagom konsistens. Ha ev. i lite vatten, men ha lite tålamod med mixern först, den brukar gå ihop till en liten degklump som åker runt i mixern.
    När du är nöjd med konsistensen, slå in mandelmassan i lite plastfolie och låt vila i kylen.

  9. GRÄDDE:
    Se till att grädden är väl kyld. Vispa med elvisp tillsammans med vaniljpulver till fluffig grädde.

  10. MONTERING:
    Skär av sidorna på den runda kakan så du får en jämn kvadrat.
    Skär av en tunn hatt på kakan och lyft till sidan.

  11. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet.
    Ta de överblivna kanterna och smula sönder dem.
    Blanda kaksmulorna, mandelmassa och mjölk till en tjock massa. Börja med hälften av mjölken.
    Bred ut på botten.

  12. Bred på ett tjockt lager grädde ovanpå mandelmixen.

  13. Lägg på locket och pudra ev. med lite kokosmjöl eller inulin.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *