Hemmagjort knäckebröd till alla! (AIP)

Hemmagjort knäckebröd till alla! (AIP)
(Inlägget innehåller afilliatelänkar till Bodystore)

Jag älskar knäckebröd så när min mamma experimenterade fram det här receptet utifrån en annat kexrecept blev jag såld.
Ett sprött och gott hemmagjort knäckebröd som dessutom är enkelt att göra! Dessutom är receptet helt enligt det autoimmuna protokollet, och är det något man saknar när man följer AIP så är det bröd. Även om man lagar massor med mat och foodpreppar allt man kan så är det gott med något enkelt att knapra på ibland, lite som snacks. Eller helt enkelt få ett snabbt mellanmål.

Cassavamjöl köper jag på tex Bodystore. Olika Cassavamjöl beter sig annorlunda, i detta receptet nedan har jag använt mjöl av märket Rawfood shop som innehåller mer stärkelse och suger mer vätska. Jag använder annars bara Cassavamjöl från Dorimax när jag bakar. Gör man detta receptet med samma mängd mjöl (eller lite mer) blir det mer en smet som man får bre ut med slickepott. Resultatet blir gott vilket som men det kan vara bra att veta!

Cassava-vaddå?

Cassava, eller  Maniok, är en rotfrukt som blir ett jätte bra alternativ för vete när det torkas och mals. Cassavamjöl är ett stärkelserikt och glutenfritt mjöl som inte innehåller sädesslag eller nötter. Med en konsistens som påminner om en blandning av potatis och vetemjöl fungerar det ofta bra att byta ut i samma mängd som vetemjöl i recept.

Jag har mest bakat med Cassavamjöl med upptäckte precis att det dessutom funkar jättebra att panera fisk i!
Men nu var det hemmagjort knäckebröd (eller hårdmacka som man säger där jag kommer ifrån) vi pratade om, här är receptet!

Uppdaterat recept!

Många har hört av sig och talat om att degen inte riktigt är som vanligt. Att den spricker och går sönder när man kavlar ut den. Det senaste har även vi upplevt samma sak. Klart irriterande. Efter en del experimenterande har jag uppdaterat receptet. Nu kommer det bli perfekt igen! 🙂

Först trodde jag det berodde på potatismjölet, som ju kan vara lite ihopklumpat ibland och väldigt löst ibland. Men det verkade inte vara problemet. Det verkar som så att något hänt med själva Cassavamjölet från Raw Food shop som vi använder. Det innehåller antagligen ännu mer stärkelse nu än förut.
Så vi justerar helt enkelt mängden cassavamjöl. Vi börjar med lite mindre och pudrar sen på lite till, ca 0,25 dl, tills degen precis går ihop och går fint att kavla ut mellan bakplåtspapper.

Nu blir det inget kavelkrångel längre! 🙂

Tips!
Toppa ditt hemmagjorda knäckebröd med kokossmör, hemmagjord leverpastej eller röror som t.ex Len Rödbeta & Palsternackapuré.

Testa med andra ingredienser

Carina kommenterade receptet här nedanför.
“Tack för recept på fantastiskt gott knäckebröd. Dubbel sats är ett måste!
Jag byter 1msk av mängden 0,5 dl kokosmjöl mot sötpotatismjöl, vilket jag tycker adderar trevlig sötma och lite extra färg.
Gott att trycka in lite flingsalt innan gräddning.”

Vill du ha mer tips på goda grejer?
Kika på våra receptsamlingar och AIP-menyer i webshoppen

Glöm inte att följa oss på Instagram eller Facebook för mer inspiration, och tips om olika recept!

Vi har också Kom-i-gång-med-AIP-kurs. Den heter “AIP – tillsammans 30 dagar” och återkommer några gånger varje år.
Läs mer här

Skriv ut receptet
4.67 från 9 röster

Knäckebröd

Ett fantastiskt gott knäckebröd som är enkelt att göra. Olika Cassavamjöler beter sig annorlunda, i detta receptet nedan har jag använt mjöl av märket Rawfood shop. Använder man mjöl från Dorimax till detta receptet med samma mängd mjöl (eller lite mer) blir det mer en smet som man får bre ut med slickepott. Resultatet blir gott vilket som men det kan vara bra att veta!
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid35 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Bröd, Tillbehör
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

  • 1,5-2 dl Cassavamjöl från RawFoodShop
  • 0,5 dl Kokosmjöl eller Potatismjöl
  • 3-5 krm Himalayasalt
  • 2 krm Örtsalt tex Herbamare
  • 1 tsk Fryst Persilja
  • 2,5 dl Kokosmjölk
  • 1 msk Olivolja extra virgin

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med bara 1,5 dl Cassavamjöl och blanda ihop alla torra ingredienser noga.
  • Tillsätt olja och kokosmjölk. Rör ihop till en smidig smet med en slev.
  • Pudra lite Cassavamjöl i omgångar över smeten tills den går ihop till en deg, degen ska inte bli torr. Oftast räcker det med 0,25 dl cassavamjöl.
  • Kavlat ut degen mellan två bakplåtspapper. Degen kan täcka en hel plåt om man vill ha tunnt bröd eller låt den vara lite tjockare.
    Ta bort det översta lagret av bakplåtspapper.
  • Skär rutor för hur stora du vill ha dina knäckemackor och nagga sen med gaffel.
  • Grädda 15 min i 175 grader. Sänk sen värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 20-30 minuter eller till brödet känns helt torrt. 
    Man kan gärna vända knäckebrödet upp och ner efter 20 min på 150 grader så går det lite fortare.


35 kommentarer på ”Hemmagjort knäckebröd till alla! (AIP)”

  • 2 stars
    Oj,blir ledsen när jag läser allt positivt. Nu gjorde jag den 3 gånger.
    Kan inte tugga den, den är hård. Följde receptet, men tog 1.25 ml
    Kokosmjölk och 1.25 vatten, ljumet.
    Började med 1,5 dl rawfoodshop cassava,och det räckte. Brödet sprack vid kavlandet.
    Den är bakat efter 40 minuter, men hård😥

    • Hej Sara,
      Finkornigt salt är bra så fördelar det sig enkelt i hela degen.
      Du kan använda vilket salt du vill, jag tycker himalayasalt är lite extra gott! 🙂
      /Mia

    • Hej Martaretha,
      Jag har inte provat men det går säkert. Havremjölk (dock ej paleo) är ju mycket tunnare i konsistensen så du behöver kanske justera mängden så att du får en bra deg/smet.
      Tala gärna om hur det går!
      Hälsningar
      Mia

  • 5 stars
    Åååh äntligen något som blir gott på Cassava😍!! Love it, tack! Har du även något gott mjukt bröd på cassava? Helst mjölkfritt?? Ha en fin jul!!

  • 5 stars
    Hej,
    Gjort knäckebrödet för tredje gången nu och det är verkligen jättegott. Ett toppenrecept 👍

    • Hej Tina,
      Vad roligt att höra, tack för att du tog dig tid att ge receptet betyg!
      Ha en fin dag,
      Mia

  • 5 stars
    Hej! Jättegott. För mig bli knäckebröden kanon, men det tar inte många timmar innan dom blir mjuka. Har ni knep för att hålla dom krispiga? Hur förvarar ni dom? Jag lägger dom i en burk när de har svalnat helt.

    • Hej Ella,
      Då tror jag du inte kört dem i ugnen tillräckligt länge! Se till att ha luckan lite på glänt och låt de bli riktigt torra. Då ska de hålla läääänge i en lufttät burk.
      Roligt att du tycker om dem och tack för att du tog dig tid att ge ett betyg!
      Hälsningar
      Mia

  • 5 stars
    Tack för recept på fantastiskt gott knäckebröd. Dubbel sats är ett måste!
    Jag byter 1msk av mängden 0,5 dl kokosmjöl mot sötpotatismjöl, vilket jag tycker adderar trevlig sötma och lite extra färg.
    Gott att trycka in lite flingsalt innan gräddning.

    • Hej,
      Å det låter jättegott, det måste vi testa nästa gång!
      Tack för tipset, det lägger vi till i inlägget så fler hittar det!
      Hälsningar
      Mia

  • 5 stars
    Tack för ett gott knäckebröd , provade baka detta förra veckan och i dag gjorde jag dubbel sats för de var så gott 🙂😇

    • Hej Sofia,
      Å vad roligt att höra, tusen tack för att du tar dig tid att skriva och ge betyg till receptet!
      Ha en fin, och god, helg!
      /Mia

  • 5 stars
    Grymt gott! Detta kommer att bli en stående favorit! Jag är lite trött på kokos och minskade därför mängden kokosmjölk och ersatte med vatten, det funkade kanon!

    • Hej Mirja,
      Vad roligt att höra, toppen med en variant som funkade bra för dig!
      Hälsningar
      Mia

    • Å vad härligt att höra! Tack för att du tar dig tid att betygsätta receptet!
      Hälsningar
      Mia

  • Tack för ett jättegott recept!
    Degen blev lite torr och smulade så jag fyllde på med lite extra kokosmjölk och olivolja. Ett pyssel att få ut det jämt på plåten men så värt besväret! Har precis avnjutit två bitar med leverpastej/gurka och skinka/tomat. Underbart!

    • Åh vad roligt att du tyckte om det, det är en klar favorit hos oss också!
      Ja, jag har haft samma problem de sista gångerna, jag tror något förändrats med cassavamjölet… Jag ska göra en ny laddning idag med nyinköpt mjöl. Kanske får jag öka vätskan lite också. Ska skriva ut det i receptet i så fall! Tack snälla för input!
      Ha en fin dag,
      Mia

  • Hej! När du skriver kokosmjölk, menar du den man köper i 1litersförpackning (dryck) eller den mindre i burk/tetra?

  • Hej, ser gott ut! Undrar om det går att byta ut cassava mjölet till något annat glutenfritt?

    • Hej! Hmmmm ja antagligen potatismjöl och kokosmjöl skulle kunna funka. Vi har dock inte provat! 🙂
      Potatismjölet är lite likt cassava i konsistensen och kokosmjölken binder bra med vätska.
      Hälsningar
      Mia

  • Tror ni man kan byta ut kokosmjölken mot vatten? I så fall, ska man kanske då lägga till något annat, t ex geletin?

    Vänligen,
    Cecilia

    • Hej Cecilia,
      Jaa, det tycker jag borde gå faktiskt. Men vi har inte provat! Vore spännande att höra om du provar, kanske en halv sats? Cassavamjölet binder ju vätska väldigt bra, kanske blir de väldigt spröda med bara vatten… Men det borde ju ändå hålla ihop bra.
      Ledsen för sent svar!
      Hälsningar
      Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg