Hallonsmoothie utan kokosmjölk/grädde (AIP)

Hallonsmoothie utan kokosmjölk/grädde (AIP)
Inlägget innehåller annonslänkar

Hallonsmoothie, eller smoothies i största allmänhet när det kommer till AIP brukar innehålla kokosmjölk eller kokosgrädde. Och det är ju inga problem så länge man inte är känslig för kokos eller fodmaps. (Eller generellt trött på kokossmaken!) 😉

Här hemma äter vi väl inte så där väldigt ofta smoothies faktiskt, men i perioder tycker jag själv det är väldigt smidigt att ha med sig eller att göra som ett lite lyxigt mellanmål. Även barnen kommer in i smoothie-perioder då det gör det som mellanmål om de behöver efter skolan. (Och då är det ju extra bra att de inte är gjorda av glass som jag gjorde när jag var liten!!!)

Hallonsmoothie

Hallonsmoothie Receptet

Det som är smidigt med smoothies är att det oftast inte behöver vara så noga med mängderna, man kan höfta till det lite om man vill. Men här har vi tagit fram ett riktigt gott recept på hallonsmoothie som är kokosfritt, mättande och fräscht recept på smoothie fyllt av vitaminer, mineraler och med litet sting av ingefära och gurkmeja som är med i antiinflammatoriska processer.

Dessutom har vi har lagt till protein från kollagen som blir ett fint komplement till bra fett och kolhydrater. Kollagen är viktigt för tarmen, lederna, senor, hår, hud och naglar. När jag inte har benbuljong färdigt hemma ser jag till att ta kollagentillskott dagligen istället.

Angående kolhydraterna så är det bananen som har mest snabba kolhydrater i receptet. Väljer du en grön banan så får du mindre och mer långsamma kolhydrater och mer resistent stärkelse än med en gul, gul/brun banan. Har du lite övermogna bananer som ingen vill äta? De är perfekta att skiva upp dem och lägga i frysen så har du grunden färdig för nästa smoothie.
Grönkål innehåller bland annat de fettlösliga vitaminerna A och E. De behöver fett för att kunna tas upp enkelt av kroppen. Därför är det extra bra att addera lite fett i smoothien, antingen som MCT-olja eller kokosolja.

Hallonsmoothie ovanifrån

MCT-olja

MCT-oljan bidrar med snabb och effektiv energi pga de kortare fettsyrekedjorna (Medium Chain Triglycerides) som tas upp och förbränns snabbt av kroppen. MCT tar kroppen upp direkt från tarmen och ut till blodet. Långa fettsyror behöver gå omvägen, och med hjälp av galla, via lymfan och vidare till levern.

Vill du läsa lite mer om MCT-olja så kika här hos min samarbetspartner Upgrit.se.
När jag köper MCT-olja köper jag Nyttotekets C8-oil

Ingefära

Ingefäran är full med antioxidanter och verkar anti-inflammatoriskt, perfekt för att förebygga förkylningar. Dessutom är den snäll mot magen trots sin styrka i smaken. Det finns studier som visar att ingefära är välgörande för matsmältningen, att det är bra för att motverka förkylningar och att det ökar förbränningen, lite grann iaf.
Ingefära har också antiinflammatoriska egenskaper som bla lindrar svullnad och smärta. Den stärker också ditt immunförsvar och innehåller kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B-6, C och E.

Gurkmeja

Kurkumin som finns i gurkmeja, är antiinflammatorisk, lindrar smärta och är bra vid till exempel ledbesvär och andra inflammatoriska sjukdomar. Den är dessutom bra för immunförsvaret då den är en kraftig antioxidant. Gurkmeja innehåller rikliga mängder vitamin C, B3 och B6 samt mineralerna järn, magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor och mangan.
När man äter gurkmeja är det bra att samtidigt tillsätta lite svartpeppar, piperin, det ökar nämligen upptaget av gurkmejan med så mycket som 2000 %!

Tips!
Här hittar du två av våra favorit granola, super om du vill äta din hallonsmoothie mer som “en tallrik yoghurt”:

Chunky Granola, AIP
Jordmandel och blåbärsgranola, AIP

Granola lågkolhydrat, Paleo
Chunky granola, Paleo

Hallonsmoothie AIP

Måltid: Breakfast, Mellanmål, Snack
Kök: Autoimmun Paleo (AIP)

Ingredienser

 • 2 dl Frysta hallon och jordgubbar
 • 1 st Banan
 • 0,5 st Apelsin
 • 0,5 tsk Ingefära
 • 1 krm Vaniljpulver
 • 1 krm Gurkmeja
 • 1 msk Kollagen, valfritt
 • 1 tsk MCT-olja eller Kokosolja
 • 10 g Grönkål eller en liten näve gröna blad

Instruktioner

 • Lägg alla ingredienser i en mixer och mixaslätt.
 • Dekorera med frukter, bär och kokosflingor eller drick den bara precis som den är.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg