AIP bröd – 2 Små kokosbröd, Supersnabba att göra!

AIP bröd – 2 Små kokosbröd, Supersnabba att göra!

Ibland har man inte alla specialmjöler för att baka och få till ett AIP bröd hemma. Då är det väldigt bra att de här små bröden endast har 5 ingredienser och du hittar dem alla på ICA/Coop.

AIP bröd kokosbröd

Häromdagen önskade en kvinna som går kursen AIP – Tillsammans 30 dagar hos mig ett alternativ till de Tortillabröd gjorda på cassavamjöl som vi har på menyn. Det är ju bland det roligaste jag vet att hitta nya receptlösningar så jag vaknade på söndagsmorgonen med inspiration 🙂
Efter 4 försök så blev det små fina AIP bröd, godkända i både smak och konsistens! Dessutom bara 5 ingredienser och i princip är bröden klara på 10 minuter. Min mamma som inte är så förtjust i cassava fick agera recensent och godkände dem direkt! 🙂

AIP bröd kokosbröd

Så här kommer ett recept på 2 små Kokosbröd, lite mindre i storleken än de med Cassava. Dessa är ca 10 cm i diameter. (Jag ska prova göra större sats och större bröd senare men lägger upp receptet så länge) De blir ganska små och behändiga tycker jag!

Smidiga att frysa både gräddade och ogräddade

Du kan steka upp alla bröden på en gång och frysa in dem med bakplåtspapper emellan. De tinar väldigt fort, har du väldigt  bråttom kör dem en kortis i micron eller över brödrosten.
Du kan också lägga dem färdigkavlade men ogräddade mellan bakplåtspapper och förvara i frysen. Då kan du enkelt lägga det frysta brödet direkt i stekpannan och grädda klart på någon minut.

En före detta deltagare i kursen AIP – Tillsammans 30 dagar skrev följande:
” Jag testade receptet (jag tål inte kassava/maniok/tapioca) men jag kavlade ut dem och la dem på varm plåt i ugnen, 200° C varmluftsugn. De blev jättefina små pitabröd! Hur kul som helst. Jag fyllde mina med avokado, oliver och salladsblad och var alldeles lycklig.”

Tips!
Kolla också vårt recept på på Gröna tortillabröd

Tips2!
Köp lite större påsar med kokosmjöl på nätet t.ex  EKO kokosmjöl från Rawfoodshop

kokosbröd
Skriv ut receptet
5 från 14 röster

Små kokosbröd, stekpannebröd

Portioner: 2 st

Ingredienser

  • 2,5 msk Kokosmjöl
  • 2 msk Potatismjöl
  • Herbamare örtsalt
  • 1 tsk Olivolja extra virgin
  • 0,5 dl Hett Vatten

Instruktioner

  • Rör ihop kokosmjöl, potatismjöl och lite örtsalt i en bunke.
  • Addera olivolja och det heta vattnet, rör ihop snabbt till en deg.
  • Dela degen i 2 delar. Kavla ut mellan bakplåtspapper till tvårunda bröd, ca 10-11 cm i diameter.
  • Vänd ner ett bröd i taget i het och torr stekpanna.
  • Stek i torr stekpanna ca 1 min på varje sida tills de fått fin färg.

 



45 kommentarer på ”AIP bröd – 2 Små kokosbröd, Supersnabba att göra!”

    • Hej Anette,
      Jajamen! Du kan steka upp alla bröden på en gång och frysa in dem med bakplåtspapper emellan. De tinar väldigt fort, har du väldigt  bråttom kör dem en kortis i micron eller över brödrosten.
      Du kan också lägga dem färdigkavlade men ogräddade mellan bakplåtspapper och förvara i frysen. Då kan du enkelt lägga det frysta brödet direkt i stekpannan och grädda klart på någon minut.
      Hälsningar
      Mia

  • 5 stars
    Hej!
    Tack för ALLA recept. Dessa små kokosbröd gav mig lycka och ödmjuka tankar till er som går före och delar med er. Tusen Tack!
    Meta

  • 5 stars
    har ätit sip ett tag och gjort om brödet en del jättegott frukostbröd sikta 5 msk kokosmjöl 3 msk potatismjöl 1 msk jordmandelmjöl blanda i 2 tsk olivolja 1 tsk smält kokosolja 1 dl kokhett vatten knåda ihop kavla och stek

    • Hej Robert,
      Åh vad roligt att du har justerat receptet! Tack för att du tog dig tid att skriva och tipsa 🙂
      Hälsningar
      Mia

    • Körde din variant men hade inte potatismjöl å trodde Pofiber från potatis var samma sak men det var det inte. Öste på med mera vatten, olja å kokosfett men det bara smulade 😅!

      • Hej,
        Aj då, nej det är inte samma sak… Bara på´t igen, nästa gång blir det bättre! 🙂
        /Mia

  • God Fortsättning! Det här måste testas! Jag ska börja strikt på AIP alldeles strax. För mig som alltid bara gillat skinka eller ost och riktigt smör på mackor… Vad i all sin dar ska man ersätta med??? Skinka innehåller tillsatser, mejerier är förbjudna… Och smör – såvida jag vet finns det inget alternativ som smakar som smör… 🤔 Finns det något tips för dem som vill att mackorna ska smaka “mat” och inte “bakverk” (frukt osv…) / f.d. LCHF:are

    • Hej Anna,
      God fortsättning! 🙂
      Ja, det är lite lurigt såklart… En avokadoröra med lite smått och gott i eller bara skivad avokado med Herbamare örtsalt på brukar jag göra. Prosciutto finns ett par märken som bara innehåller kött och salt, det är gott att ha på! Olivkräm är också ett alternativ.
      Har du hittat min lista med livsmedel A-Ö? Där hittar du länkar till massor av rena livsmedel, kanske hittar du lite inspiration där?
      https://www.viaventri.se/livsmedel-ao/

      Lycka till med AIP!
      Hälsningar
      Mia

      • Tusen tack för svar och tips. Ja jag såg att någon använde lufttorkad skinka. Det funkar toppen. Än så länge bara läst i “Autoimmun Handbok”, men ska spana in din lista också.
        Tack!

    • Det finns skinka utan E-ämnen, från Brödernas., tror jag det var. Mycket saftigare o naturligt godare!

  • 5 stars
    Hej, låter supergott, det måste jag prova!
    Jag Är ny på AIP, så en fråga, är potatismjöl OK enl. AIP? //Charlotta

    • Hej Charlotta,
      Potatismjöl är ok då inget av de ämnena vi vill undvika i potatisväxter finns kvar. Potatismjöl är ren stärkelse.
      Man kan också använda arrowrotmjöl med samma resultat!
      Lycka till med din AIP-resa!
      Hälsningar Mia

  • 5 stars
    Jättegott bröd. Lätt och snabbt att baka. Jag är ny med AIP och sådan lättnad att hitta ett gott bröd. Provade ett innan med cassavamjöl som tyvärr inte alls blev bra,men det här!! Tack!
    Nu undrar jag bara var jordlandelsmör säljs . Kanske inte här i stan…

    • Hej Pia,
      Vad roligt att du gillar det! Tack för att du tog dig tid att skriva och betygsätta 🙂
      Jordmandelsmör hittas nog bäst på nätet. Jag vet att Mother earth och Råvarubutiken har dock innehåller de solrosolja.
      Hälsningar
      Mia

  • 5 stars
    Super bra recept och okomplicerat , så enkelt blanda allt samtidigt utan att tänka på recept. Tack Mia 🙏

  • Super bra recept, så enkelt och bara blanda allt samtidigt utan att tänka på ordning. Jag har gjort det ett antal ggr och aldrig några problem så till och med de som inte är vana att baka klarar detta enkla recept. Tack Mia 🙏

    • Hej Karin,
      Tusen tack för att du tog dig tid att skriva! Så roligt att höra att du uppskattar dem! 🙂
      Mia

  • 5 stars
    Underbart recept!! T o m min matkräsne man (som nu precis börjat med aip pga jobbig ulcerös) tyckte det var super! Kan oxå bero på att han knappt ätit något på 1 vecka… 😃
    Jag bytte mot kokosolja o kryddade med lite vitlök men jösses vad gott! Känns så bra att äta bröd igen o med gott samvete.
    Kan man byta kokosmjölet mot något annat? Det blir ibland lite mycket kokos-smak..
    Tack igen för kanonrecept och all bra information

    • Hej,
      Tusen tack att du tog dig tid att skriva! Roligt att höra att mannen din också gillar dem. 🙂
      hoppas han mår bättre snart.
      Jag har experimenterat lite med mängden potatismjöl och kokosmjöl men det är detta som blir bäst. Jag har ett bröd på cassavamjöl också som är liknande, sök på tortilla här på sidan. 🙂
      Ha en fin dag!
      /Mia

      • 5 stars
        Kanon, tack så mycket, ska söka upp det 😃👍🏻
        Hoppas det med, har svårt att hitta mat just nu som funkar. Är kokos ok på AIP även om man är jättedålig? Hur är det med jäst (bakning)? Kan man äta sånt på AIP eller Paleo?

        • Hej,
          Det är tyvärr svårt att svara på, man får prova sig fram. En del har problem med kokos, andra inte. Men det kan vara bra att inte äta massor av kokos då det innehåller mycket fibrer och FODMAPs som kan vara luriga. Jäst är ok inom AIP och paleo, men även där så kan en del reagera. Man får prova sig fram helt enkelt. Det bästa är såklart att fokusera på ren och näringsrik mat och ha bröd etc som lite extra lyx då och då.
          /Mia

  • 5 stars
    Superenkla att baka! Prövade att göra de små som blini, men det rekommenderar jag inte för när de blåser upp sig så blir det svårare att grädda dem på andra sidan. Bättre då med storleken som föreslås i receptet. Jättegoda!

    • 5 stars
      Nu har jag prövat att baka dessa bröd vid ett antal tillfällen och resultatet har varierat. För att lyckas kommer här några tips för er som precis som jag kanske inte är en mästare på att baka i vanliga fall. 1) Blanda alltid bara till exakt enligt måtten i receptet dvs gör bara en deg på 2,5 msk kokosmjöl. Om du vill göra fler än 2 bröd, blanda till en deg i taget. 2) Ha alltid skållhett vatten som du rör ner oljan i innan du mixar det med mjölblandningen 3) Se till att hälla det skållheta vattnet över allt mjöl och blanda fort. Mjölet behöver nämligen “skållas” för att få rätt konsistens. 4) Nu ska du när du har blandat ihop degen fått en deg som inte kladdar och som du kan knåda i ett par minuter och som har en fantastisk konsistens. Det går nu lätt att rulla en liten bulle som du kan kavla ut till önskad storlek och steka. Du märker att du har lyckats när brödet blåser upp sig i stekpannan. Var snabb att vända ofta så att du inte bränner brödet.

  • Hej, det blev lite fel i min förra kommentar 😊
    Linda skriver att hon tog jordnötssmör på som smörgås. Jag börjar med aip idag och har förstått att jordnötter Inter ingår i denna kost. Har jag fel?

    • Hej Anneli,
      Nej, jordnötter ingår inte! Men det är inte det hon använt utan jordMANDELsmör. Jordmandlar är ingen nöt uten en rotknöl och ok under AIP.
      Lycka till!
      /Mia

      • Åh, så slarvigt jag läste 😅 Tack för förtydligandet. En annan fråga, hur får du dina bröd så runda? Mina blev lite blomformade, men lika goda för det 🌸

        • Inga problem! 🙂
          Jag gör först en boll jag plattar ut och sen liksom stryker ut degen med kaveln (ovanpå bakplåtspapperet), mer än vanligt “kavla”. Blir det ojämna kanter viker jag in dem och stryker med kaveln igen. Lite pyssel men jag gillar ju sånt… 🙂 De håller ju lite bättre om man får hela kanter men är som du säger inte nödvändigt alls, smakar lika gott ändå! 🙂

  • 5 stars
    Kanonbra recept 😊
    Har dock en fundering, Mia skriver att hon använt jordnötssmör – men det är väl inte aip? Jag är helt ny inom aip och försöker läsa på.

  • Hej! Jag har gjort detta bröd flera gånger med både potatismjöl och cassavamjöl. MEN det smular sönder varje gång så jag lyckas inte få ett helt bröd. Vad gör jag för fel? Följer receptet på pricken men sitter med smulor bara. Får inte ens ihop “degen”..

    • Hej Anna,
      Å vad konstigt… Prova att tillsätta mer vätska? Så att den inte blir så torr tänker jag. Är det riktigt hett vatten du använder?
      /Mia

  • Hej Mia!
    Gott bröd! Jag undrar om du tror dessa bröd kan göras för några dagar i stöten och om de håller i kylen då? Ska resa bort i 4 dagar och kommer inte ha möjlighet att laga någon mat då… vore toppen om jag kunde laga ett gäng och ta med mig..

    • Hej Anna,
      Jag har inte provat, men jag kan inte tänka mig att det skulle vara ett problem. Såklart längre hållbarhet om de kan vara kylda. Några dagar borde de ju klara precis som annat bröd!
      ´Ha en fin resa!
      /Mia

  • 5 stars
    Riktigt bra! Har gjort dem flera gånger nu och tycker det är så kul att ha hittat ett recept på AIP-bröd som inte innehåller cassava eller jordmandel då jag inte tål det så bra. Testat lite olika pålägg och avokado och lufttorkad skinka blev rikigt gott.

  • 5 stars
    De här var kanon!! Bytte ut olivoljan till kokosolja och valde att bara använda salt för en neutral smak. De blev supergoda och det gick på några minuter. Åt med jordmandelsmör och lite banan, TACK!!!

    • Hej Linda,
      Å vad roligt att du provat och gillar! Tack för att du tog dig tid att skriva <3
      Låter ju vansinnigt gott med jordmandelsmör och banan till... 🙂
      /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg