Semmelkladdkaka, snabbt och enkelt (paleo)

Semmelkladdkaka, snabbt och enkelt (paleo)

Vi har Semlerutor, AIP-semmelmuffins så varför inte slänga in en Semmelkladdkaka i leken? 🙂
Den här veckan är jag, min mamma, min yngste son och hans jämnåriga kusin i Älvdalen där jag växte upp. Mamma har kvar min morfars hus så vi fyllde bilen med barn och mat och ska mysa här under sportlovsveckan. Vi hoppar över den obligatoriska skidåkningen i Sälen… Istället är det pulkaåkning och snögrottor som står  på agendan.

Men så plötsligt blev det ju fettisdagen, semmeldagen, och jag har inte riktigt plockat med mig alla specialingredienser jag annars gärna bakar med. Jag fick dock med mandelmjöl och kokossocker. Vi tänkte undvika in i det längsta att gå till affären så det blev att göra en god kladdkaka med “vanliga” ingredienser. Efter lite googling så paleo-iferade jag ihop det här receptet på Semmelkladdkaka. Den blev godkänd av 3 av 4 i sällskapet! Det får absolut duga tänker jag då Alex inte är någon efterrättskille generellt. Dadelbollar kan han sträcka sig till.

Receptet

En Semmelkladdkaka som är busenkel att göra, dessutom minimalt med disk då allt du behöver är en kastrull, en springform, visp och några mått.
Du kan använda smör istället för ghee om du äter det, och honung istället för kokossocker. Men ta då hälften så mycket honung.

Paleo-ifera recept

Det är roligt att hitta recept och göra om! Hittar du ett glutenfritt recept kan du ofta tänka så här:

  • Du kan byta ut vitt socker till halva mängden honung eller ca 3/4 mängd kokossocker.
  • Vaniljsocker kan du byta ut till 1/3 vaniljpulver.
  • Mjölk går oftast att byta ut till mandelmjölk eller annan mjölkdryck.

Hittar du ett recept hos oss men har inte ingredienserna hemma så kan du prova att byta ut ingredienser med vår omvandlingstabell. Men räkna med att resultatet kan bli lite annorlunda såklart.

Semmelkladdkaka
Maträtt: Dessert
Kök: Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Ingredienser
  • 150 g Ghee
  • 3 st Ägg
  • 5 dl Mandelmjöl
  • 1,5 dl Kokossocker
  • 2,5 tsk Kardemumma
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 2 krm Salt
  • Grädde
  • 250 ml Väl kyld Kokosgrädde, gärna Garant
  • 1 krm Vaniljpulver
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en springform (ca 20-22cm) med ghee och bröa med mandelmjöl.

  2. Smält ghee i en kastrull.

  3. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen med ghee och vispa slätt.

  4. Häll över i springformen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

    Du kan kontrollera att kakan är färdig genom att skaka lite på den, den ska vara fast i kanterna men lite dallrig i mitten.

  5. Ta ut och låt svalna. Ät rumstempererad eller kylskåpskall och servera med kokosgrädden.

  6. Grädde:

    Vispa väl kyld kokosgrädde med vaniljpulver fluffig med elvisp.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg