1a advent, julbaka paleo med oss!

1a advent, julbaka paleo med oss!

Är du redo för årets första julbak? Jag tror jag är det. Det börjar krypa i fingrarna lite faktiskt. Det är alltid roligt att baka något man inte gjort på länge. Och i det här fallet… julbaka paleo… ja typ ett år sedan. 🙂 Men det är rätt länge sedan jag bakade något alls faktiskt, livet har varit fullt av jobb, barnens läxor, skjuts till träningar, vardagsmat och trötta kvällar. Ja du vet. Livet.

Men nu hoppas jag att vi är på väg in i en period av lite mer lugn, lite mer midfulness-bakning och fler kvällar med tända ljus och en kopp te. Jag har börjat förbereda barnen för jul-pyssel-mode. Nu ska vi göra jul i huset tillsammans.

Julbaka med sans

Som så många andra jular så ser jag framför mig att vi gör pepparkakor tillsammans i köket och det är så där rofyllt och mysigt. Alla är glada och doften av nybakt sprider sig i huset.

Jag skrattar lite för mig själv när jag minns förra årets (och förrförra årets, och året innan dess) pepparkaksbak där barnen kivas (läs bråkar) om den “bästa” kaveln och sammanbrott över pepparkakor som går sönder. (Det är ju alltid några gummor och gubbar som tappar huvudet. Pepparkakor alltså, inte vi vuxna gummor och gubbar)
Dessutom blir köket för varmt, man glömmer några kakor i ugnen (fasen vad fort det går!!) och mitt i allt tror jag i min villfarelse att jag samtidigt ska få göra mina AIP-pepparkakor i lugn och ro; “barnen är ju så stora nu de kan ju själva”.
Och sen i min fantasi fikar vi tillsammans efteråt. Så är givetvis inte fallet.

Barnen har tröttnat långt före det är dags för fika, jag och Niclas städar köket, glöggen kallnar och sen landar vi i soffan rätt utmattade.
Barnen har redan kopplat upp sig och spelar med kompisarna online.
Ingen vill heller äta de hemmagjorda pepparkakorna, “de är för tjocka”. 🙂

Men det är kanske detta som är julen? Eller kanske så blir det annorlunda i år? Inget annat är sig ju likt så en Corona-jul kanske bjuder på mirakel? 😉

Julbaka paleo – Receptfavoriter

Här nedan är i alla fall några av våra favorit-julrecept, och dessa är alltså planen att ska bakas (med eller utan hjälp av barn) här hemma i år om jag får bestämma! 🙂

Vill du har ännu mer julinspiration kan du köpa vår receptsamling “Glöggfest & Julens efterrätter“. Den finns som e-bok eller tryckt häfte.
(Klicka på länken under bilden för att komma till receptet)

Hoppas du får en riktigt fin 1a adventshelg!

/Mia & Niclas


Mjölkfri knäck (Paleo/AIP)


Saffransmuffins (Paleo)


Pepparkakor (Paleo/AIP)


Glögg (Paleo/AIP)

Lussekatter (Paleo)Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *