Saffransmuffins, lucia och morrhår! (Paleo)

Saffransmuffins, lucia och morrhår! (Paleo)

Saffransmuffins, lucia och morrhår

På tv:n i bakgrunden hör jag luciasångerna medans jag startar datorn i köket.
Barnen är skjutsade till skolan och jag ska sätta mig för att jobba ett par timmar och sen plugga vidare i delkursen “Nutrition och Metabol ohälsa”. Jag tänkte plocka fram ett par saffransmuffins ur frysen, värma lite grann och sätta mig in i dagens agenda. Vi har många planer om ett par månader när jag blir färdig Lic. Kost och hälsocoach, så det gäller att plugga på. 🙂
Men först påminner facebook mig om hur det var för några år sedan då barnen var mindre och lussade på dagis. Jag minns det väldigt väl, med en liten kille på höften och en lite större motsträvig son i hallen som absolut inte var i lucia-mode. Han hade inte någon som helst ambition att komma dit heller;

“Jag vill vara som jag är. Jag är Zebbe Vikander” deklarerade Den Lille bestämt.
Det resulterade i svarta byxor, röd t-shirt, tomtelykta, morrhår (skulle han vara nåt skulle det möjligtvis vara tiger) och en sur min på väg till dagis. Här skulle minsann inte firas nån lucia! Han höll sin linje och vägrade hela vägen igenom.
På vägen hem sjöng han glatt alla sångerna.

Båda barnen vägrar också saffran. Men, det är lucia och julstämning ändå och det är ju lika viktigt att veta vad man inte, som vad man vill, här i livet. Det brukar vi i alla fall försöka trösta oss med när barnen är fullständigt oemottagliga för övertalning eller mutförsök. Nu när de är lite större måste jag, så här på lucia, faktiskt erkänna att jag gärna haft en tiger sjungandes luciasånger så här på morgonkvisten.

  

Receptet

Att saffran är världens dyraste krydda vet de flesta.
Men visste du att det är giftigt i för stora mängder? Man bör inte överstiga 1,5 gram per dag. Men saffran i lagom mängd anses ha positiv inverkan på vår sinnesstämning!
Tricket med riktigt saftiga och luftiga paleomuffins är blandningen av mjöler. För mycket mandelmjöl blir för tungt, men blandningen av alla tre mjöler blir perfekt! Sen kan man egentligen smaksätta lite som man vill, men saffran… jösses saffran är ju oslagbart! Det här receptet kommer från vår julreceptsamling “Glöggfest och Julens efterrätter“, är du nyfiken på den så kan du läsa mer, kika på bilder och beställa den här.

Vi använder ofta honung som sötning när vi bakar. Vill man byta ut vitt socker till honung måste man tänka på att honung är ungefär dubbelt så sött som socker. Honung innehåller mineraler, vitaminer och antioxidanter och har dessutom lägre Glykemiskt Index (GI) än vitt socker.

Vi önskar dig en riktigt fin lucia, med eller utan tigrar!
/Mia och Niclas

Tips!
Vill du göra egen mandelmjölk hittar du receptet här. Men det brukar gå fint att byta ut mot vilken annan typ av mjölk man så önskar.

Tips2!
Cassavamjöl kan skilja sig i kvalitet mellan olika fabrikat. Det påverkar mängden mjöl och resultatet av receptet.
I det här receptet har vi använt oss av Cassavamjöl från Dorimax.

Följ oss gärna på instagram och facebook eller prenumerera på bloggen så missar du inga recept!
Har du provat receptet? Tagga oss gärna med @viaventri eller #viaventri

Saffransmuffins
Portioner: 12 st
Ingredienser
  • 75 g Ghee eller smör
  • 1 g Saffran
  • 3 st Ägg
  • 0,5 dl Honung
  • 1 dl Mandelmjölk eller annan mjölk
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 2 dl Mandelmjöl
  • 0,5 dl Potatismjöl
  • 2 dl Cassavamjöl
  • 1,5 tsk Bakpulver
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°C och klä en muffinsplåt med formar.

  2. Smält ghee i en kastrull och häll i mjölk och saffran. 

  3. Separera äggen och vispa vitorna tillsammans med honungen till ett fast skum.

  4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 

  5. Vispa gulorna lite fluffiga i en annan bunke och häll i mjölkblandningen.

  6. Rör sen i de torra ingredienserna, blanda noga.

  7. Vänd i äggvitorna i smeten.

  8. Fyll formarna till 3/4 och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter. 



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *