Mjölk och sockerfri knäck (AIP)

Mjölk och sockerfri knäck (AIP)

Mjölk- och sockerfri knäck

Ok, det här inget nyttigt godis, allt som är nyttigt kokas med all säkerhet bort. Det är möjligen ghee och kokosoljan som klarar sig i och med att de tål höga temperaturer.
Men det är gott, och man slipper i alla fall vitt socker och mjölkprodukterna om man nu är ute efter det! Och det var jag verkligen när jag googlade runt för att tillfredsställa mitt sötsug vid jul.
Jag hittade det i form av mjölkfri knäck med honung hos Clean eating by Annika. Niclas hade kokat vanlig knäck med grädde och de såg så vansinnigt goda ut, tack o lov blev dessa mjölkfria helt underbara! Inte ens en liiiten smak av kokos kan skönjas. (Jag har ju lite svårt för den där kokostouchen, ni vet.)

Aip?

Ja, enligt receptet är dessa AIP, ingredienserna är godkända. Men handen på hjärtat så är det inte att rekommendera när man har sin elimineringsperiod att trigga kroppen på det här sättet som det ändå blir när man sätter i sig knäck. Man har ju en tendens att äta mer än en…
Nu är det snart 1 år sedan jag började min AIP-resa och snart 1½ år sedan jag slutade med vitt socker. Jag har sötsuget under bra kontroll, jag har aldrig haft stora problem med det heller. Så med det här knäckkoket tog jag chansen att verkligen njuta över jul. Lite skållad mandel eller flingsalt på toppen är supergott, om du frågar mig.
Sen ska jag vara snäll mot mitt blodsocker igen. 🙂
Men det var så värt det! 😉

Mjölk- och sockerfri knäck
Förberedelser
5 minuter
Tillagningstid
40 minuter
Total tid
45 minuter
 
Portioner: 25 st
Ingredienser
 • 2,5 dl Kokosgrädde
 • 1 dl Kokossocker
 • 1 dl Honung
 • 2 msk Ghee/smör eller Kokosolja, Neutral
 • 1,5 msk Skållade mandlar (eller några nypor flingsalt) uteslut vid AIP
Instruktioner
 1. Blanda grädde, socker och honung i en kastrull.

 2. Koka upp under omrörning. Vrid ner värmen och låt sjuda.

 3. Rör om ofta och koka tills temperaturen nått ca 122-130 grader. Det beror lite på hur hård du vill ha knäcken. Runt 125 grader är den hårdare utanpå och seg inuti.
  Det tar ca 25-45 minuter.
  Man kan också testa med kultestet i ett glas kallt vatten.

 4. Dra av från plattan och tillsätt Ghee.

 5. Fördela i knäckformar. 
  Toppa med lite flingsalt eller sållade hackade mandlar (ej AIP).
  Låt svalna.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg