Mjölkfri knäck utan vitt socker (AIP)

Mjölkfri knäck utan vitt socker (AIP)

Mjölkfri knäck, utan vitt socker

Ok, det här inget nyttigt godis, allt som är nyttigt kokas med all säkerhet bort. Det är möjligen ghee och kokosoljan som klarar sig i och med att de tål höga temperaturer.
Men det är gott, och man slipper i alla fall vitt socker och mjölkprodukterna om man nu är ute efter det! Och det var jag verkligen när jag googlade runt för att tillfredsställa mitt sötsug vid jul.
Jag hittade det i form av mjölkfri knäck med honung hos Clean eating by Annika. Niclas hade kokat vanlig knäck med grädde och de såg så vansinnigt goda ut, tack o lov blev dessa mjölkfria helt underbara! Inte ens en liiiten smak av kokos kan skönjas. (Jag har ju lite svårt för den där kokostouchen, ni vet.)

Aip?

Ja, enligt receptet är dessa AIP, ingredienserna är godkända. Men handen på hjärtat så är det inte att rekommendera när man har sin elimineringsperiod att trigga kroppen på det här sättet som det ändå blir när man sätter i sig knäck. Man har ju en tendens att äta mer än en…
Nu är det snart 1 år sedan jag började min AIP-resa och snart 1½ år sedan jag slutade med vitt socker. Jag har sötsuget under bra kontroll, jag har aldrig haft stora problem med det heller. Så med det här knäckkoket tog jag chansen att verkligen njuta över jul. Lite skållad mandel eller flingsalt på toppen är supergott, om du frågar mig.
Sen ska jag vara snäll mot mitt blodsocker igen. 🙂
Men det var så värt det! 😉

Skriv ut receptet
1 från 2 röster

Mjölkfri knäck, utan vitt socker

Förberedelser5 minuter
Tillagningstid40 minuter
Total tid45 minuter
Portioner: 25 st

Ingredienser

  • 2,5 dl Kokosgrädde
  • 1 dl Kokossocker
  • 1 dl Honung
  • 2 msk Ghee/smör eller Kokosolja, Neutral
  • 1,5 msk Skållade mandlar (eller några nypor flingsalt) uteslut vid AIP

Instruktioner

  • Blanda grädde, socker och honung i en kastrull.
  • Koka upp under omrörning. Vrid ner värmen och låt sjuda.
  • Rör om ofta och koka tills temperaturen nått ca 122-130 grader. Det beror lite på hur hård du vill ha knäcken. Runt 125 grader är den hårdare utanpå och seg inuti.
    Det tar ca 25-45 minuter.
    Man kan också testa med kultestet i ett glas kallt vatten.
  • Dra av från plattan och tillsätt Ghee.
  • Fördela i knäckformar. 
    Toppa med lite flingsalt eller sållade hackade mandlar (ej AIP).
    Låt svalna.


4 thoughts on “Mjölkfri knäck utan vitt socker (AIP)”

  • 1 star
    Något missvisande recept, det är inte sockerfritt. Innehåller både honung och kokossocker vilket båda är sockerarter.

    • Hej Sebastian,
      som jag skriver i texten är det här receptet inte nyttigt och något man vill äta till vardags. Men många efterfrågar ett recept på knäck (som ju nästan är definitionen av sötsaker kring jul) som är utan mjölk och vitt socker. Vilket detta är. Sen innehåller det andra typer av sötning, men som inte är av den raffinerade vita sorten. Jag hoppas att du förstår min tanke.
      Vänligen,
      Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg