fbpx

Rostade rotfrukter med saffransvinägrett (AIP/Paleo)

Rostade rotfrukter med saffransvinägrett (AIP/Paleo)

Så här sista veckan inför jul då vardagen ofta krockar med julstök vill vi dela med oss av ett nytt recept på julig vardagsmat, nämligen rostade rotfrukter med saffransvinägrett! Den här har vi gjort ett par gånger nu och blir en härlig stämningshöjare av vardagsmaten tycker jag. Den går fint att göra AIP genom att utesluta senap och svartpeppar.

Inspirationen till det här receptet hittade vi i en bok som heter “Rötter och knölar”. Det fick såklart göras om en del men visst var det en bra idé med en vinägrett till de rostade rotfrukterna!

Det blir en hel del rostade rotfrukter här hemma och man fastar ofta i samma kryddningar. Det här blev en helt ny tappning på vårt “gamla vanliga”, med en så enkel lösning som en saffransvinägrett som också är snabb att göra.
Dessutom super-juligt med den härliga saffranssmaken!

Saffran är visserligen världens dyraste krydda men den har också positiv inverkan på vårt psykiska mående, lågoxalat och bra mot ledvärk. Så ät och njut!

Är du också en fan av saffran? Många har provat vår Fiskgryta med saffran och gett den goda betyg. Prova du med!

Tips!
Har du sett att vi har en hel avdelning med just julrecept? Du hittar alla recept med smak av jul att bläddra bland genom att klicka här.

Rostade rotfrukter i saffransvinägrett

AIP/Paleo

Maträtt: Varmrätt
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 4 pers
Ingredienser
  • Ca 1 kg Blandade rotsaker, tex palsternacka, sötpotatis och morot
  • Avokadoolja/Kokossolja
  • Salt
  • VINÄGRETT:
  • 2 msk Olivolja
  • 2 msk Äppelcidervinäger
  • 1 msk Honung
  • 0,25 g Saffran (Ett halvt paket)
  • 2 tsk Dijonsenap Uteslut vid AIP
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • Salt
  • Svartpeppar Uteslut vid AIP
  • TILL SERVERING:
  • 0,25-0,5 kruka Färsk persilja
  • 0,5 st Liten rödlök
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225°C. Skala och klyfta rotfrukterna och lägg dem på en plåt.

  2. Ringla lite olja över rotfrukterna och salta. Blanda omkring och rosa sen i ugnen i ca 25 minuter tills de är mjuka men håller ihop bra.

  3. Blanda alla ingredienser till vinägretten, enklast är att lägga dem i en glasburk med lock och skaka tills allt är fint blandat.

  4. När rotfrukterna är färdiga och fortfarande varma så häller du över vinägretten och blandar ihop. Dekorera med lite persilja och strö över finhackad rödlök.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial