Paleogröt med äpple och kardemumma

Paleogröt med äpple och kardemumma

Grötälskare som vi är så har vi flera recept på gröt här på sidan. Du hittar till exempel AIP-alternativ som Cassavagröt, Jordmandelgröt och “risgrynsgröt“. Men vi insåg plötsligt att vi inte har lagt upp en klassisk paleogröt!

Den här paleogröten är lika enkel att göra som vanlig havregrynsgröt men är en bra källa till protein och fett så du håller dig mätt länge!

paleogröt -receptet

Det här grundreceptet till paleogröt eller kokosgröt, som det ibland också kallas, kan du hitta lite överallt på nätet men jag vet tyvärr inte var det kommer ifrån från början. Vår variant med äpple, kardemumma och kanel är verkligen supergod!
Självklart kan du variera med sånt som du har hemma. Blanda i frön, olika frukter och bär, eller toppa med kokosflingor, nötter och kryddor. Tar du bort äpplet i vårt recept och istället väljer bär som t.ex blåbär blir den lågkolhydrat.

Ghee eller smör kan du utesluta helt om du vill, röra i på slutet eller blanda i från början. Lite extra fett till frukost hjälper till att hålla mättnaden längre.

Har du följt AIP och återintroducerat ägg kan du byta ut mandelmjölken mot kokosmjölk. Visst är det härligt med recept som går att justera i oändlighet!?

men mjölken då?

Till paleogröt serverar vi ju oftast någon typ av mjölk. Men det funkar faktiskt lika bra att toppa gröten med tinade blåbär som ju ger lite extra vätska.
Vill du ha riktigt god hemmagjord mjölk så hittar du här recept på både Mandelmjölk, Kokosmjölk och Jordmandelmjölk. Superenkelt att göra själv och faktiskt godare än de man köper om du frågar mig…

God spis!

/Mia & Niclas

Paleogröt
Maträtt: Frukost
Kök: Glutenfritt, LCHF, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 1 portion
Ingredienser
  • 2 st Ägg
  • 1 dl Mandelmjölk eller kokosmjölk etc.
  • 1 msk Kokosmjöl
  • 1 nypa Salt
  • 0,5-1 krm Kardemumma
  • 0,5 msk Ghee/Smör
  • 0,5-1 st Äpple eller bär/fröer
  • Kanel och mjölk till servering
Instruktioner
  1. Skölj och grovriv äpplet på ett rivjärn.

  2. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.

  3. Koka upp på medelhög värme under omrörning.

  4. Låt småputtra ett par minuter till önskad grötkonsistens.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *