Mandelmjölk, så många fördelar!

Mandelmjölk, så många fördelar!

Min 2a matintroduktion, m.a.o mitt andra steg från att äta strikt AIP är, efter noggrant övervägande, sötmandel. Det gäller liksom att fundera på vad som ger maximal utdelning eftersom det tar en liten stund att introducera genom provokationstest.
Ghee, som jag introducerade först, gav oss lite smidigare vardag så hela familjen kan dra nytta av att jag äter Ghee igen. Och så tänker jag också med mandel. Mandel gagnar oss alla i from av kakor! Alla som känner mig vet att jag älskar att baka… Så inte bara att vi får kakor, vi får en gladare Mia också!
Men mandelns stora fördel är alla olika former som den kommer i, här kommer en klassisk för- och emotlista.

Fördelar:
Mandelmjölk, som man kan ha på gröten, bas i smoothies, till guldmjölk etc.
Mandelkross som blir biprodukten när jag gjort mandelmjölk. Perfekt att ha i rawbollar, på fisk, i smoothies eller som strö på tex kokosgurt.
Mandelmjöl i kakor och paj! Det här är den stora presenten!
Dessutom är mandlar rika på mineraler (som kalcium, järn och zink), enkelomättat fett och protein.

Nackdel:
-Det var ju det här med fodmap… Om man har IBS så kan mandel i sig behöva begränsas, man säger att det är bra att begränsa till ca 10 st per tillfälle.
Mandeldryck däremot är helt ok, medans mandelmjöl har högt fodmap och ska egentligen undvikas. MEN det ska sägas att det är ju också personligt och jag får prova mig fram om jag får någon reaktion. Gott är det i vilket fall! ? Och i det här läget tänker jag känna efter lite och vara sjukt positiv. Jag behöver mandel just nu.

Att blötlägga nötter och fröer

Så till själva mandelmjölken! Man kan ju köpa mandelmjölk i men tyvärr får man med sig lite extra tillsatser av olika slag och det försöker jag minimera allt jag kan. Så ren mat som möjligt. Och när man väl gjort egen mandelmjölk så vill man inte ha någon annan. Så stor skillnad är det i smak.

Att göra mandelmjölk är enkelt, men hela processen tar lite tid eftersom mandlarna ska stå i blöt en stund. Du kan låta de stå i vatten i 6-8 timmar eller ännu hellre 24 timmar. Då händer det nämligen grejer! Att grodda, blötlägga, fröer och nötter har många fördelar. De innehåller nämligen antinutrienter (ämnen som försvårar upptag av näringsämnen) så som fytinsyra som hindrar oss att ta upp olika mineraler och protein i vår mag-/tarmkanal. När man istället blötlägger dem öppnar de upp sig, antinutrienter och fytinsyran bryts ner och man kommer åt näringen i dem och de blir mer lättsmälta.
Enkelt uttryckt blir helt enkelt näringsupptaget bättre när man blötlagt nötter och frön. Olika nötter och frön kräver olika lång tid.

Nu när vi rett ut det är det dags för receptet! (och snart kommer recept på underbara kakor! Prenumerera på bloggen så får du det på mailen vettja!)

Mandelmjölk

Måltid: Dessert, Frukost, Snack, Tillbehör
Kök: Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

 • 200-250 g Sötmandlar
 • 1 L Vatten
 • Lite salt efter smak
 • 0,5 tsk Vanlijpulver

Instruktioner

 • Lägg mandlarna i blöt så de täcks med vatten och låt stå, gärna i 24 timmar. Skalet kan vara på.
  Om man vill kan man skålla mandlarna på spisen först och man tex tål dem bättre så och sen låta dem stå i vattnet.
 • Häll bort vattnet och skölj mandlarna.
 • Lägg mandlarna i en mixer/matberedare med delar av vattnet (lite beroende på hur stor mixer du har) och kör i 1-2 minuter. 
 • Häll över i separat bunke och häll på resterande vatten, 
  Salta och tillsätt vaniljpulver efter tycker och smak.
  Låt stå i ca 30 minuter.
 • Häll genom silduk och pressa ut det sista av mjölken. 
 • Häll upp på plaska med tätslutande lock. 
  Mjölken håller minst en vecka i kylen. Skaka om innan du häller upp. 
  Drick och njut!
  Glöm inte spara mandelkrosset i frysen så kan du ha det i rawbollar, på fisk etc. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg