Nyponsoppa AIP, busenkel C-vitaminboost!

Nyponsoppa AIP, busenkel C-vitaminboost!

Plötsligt slog det mig, när jag gjorde vaniljglass (paleo), hur gott det är med nyponsoppa. Jag minns ju att jag som liten gärna åt nyponsoppa med vaniljglass och biskvier… Biskvierna kan jag hoppa över men det vore ju lite roligt att återuppleva minnet igen. Kan det vara gott verkligen? När jag gjorde vaniljglass härom dagen blev lite över som jag hällde i en iskubsform. Kanske passar de utmärkt i en nyponsoppa AIP -style?
Kanske passar lite AIP granola i istället? Jamen det blev ju inte så tokigt!

nyponsoppa med glass

Och ja, det är väl mer som en efterrätt än något annat. Men kanske kan jag få Alex (som älskar nyponsoppa) att smaka hemmagjord sådan?
Här kommer i alla fall vår variant av Nyponsoppa AIP, hoppas det ska smaka!

Nyponsoppa AIP fallgropar

När du väljer ett nyponmjöl är det viktigt att det är just nyponSKALSmjöl, att det inte innehåller fröer. Då är det nämligen inte AIP längre. Alla fröer utesluts under strikt AIP pga av dess innehåll av antinutrienter. I nötter och frön handlar det främst om fytater och lektiner. Dessa ämnen kan störa matsmältningen, reta tarmslemhinnan och hindra näringsupptaget genom att istället binda upp mineraler (som magnesium och zink) så att vi inte kan tillgodogöra oss dem.

nyponsoppa AIP

Receptet

Vi använder Nyponskalsmjöl från Risenta tyvärr inte EKO men jag har inte hittat något annat som är endast nyponskal. Tipsa gärna om du hittar något!

Man behöver inte använda sötning alls. Jag tycker den är god helt utan, så prova dig fram med lite i taget!

Drycker AIP

Vatten, vatten, vatten. Det brukar ju blir mycket av den varan på AIP, och med rätta! Men ibland vill man ju ha något annat… här hittar du lite olika recept att bläddra bland som alla är AIP-kompatibla, allt från jordmandelmjölk, varm choklad, buljong, kvass och iste.

nyponsoppa i glas

Nyponsoppa AIP

Portioner: 1 liter

Ingredienser

  • 1 liter Vatten
  • 1 dl Nyponskalsmjöl
  • 2 msk Potatismjöl
  • Ca 2 msk Kokossocker Valfritt

Instruktioner

  • Blanda nyponskalsmjölet och potatismjölet.
  • Häll det kalla vattnet i en kastrull och vispa ner mjölet.
  • Koka upp blandningen snabbt och smaka av med kokossocker.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg