Vaniljglass paleo
Inlägget innehåller annonslänkar
Vaniljglass hör verkligen sommaren till, eller hur? Solen skiner och riktig sommarvärme gör sig äntligen påmind! Så vi tänkte att vi måste dela med oss av vårt recept på vaniljglass paleo som alltså är helt utan mjölk, ägg och vitt socker.
I Sverige äter vi över 10 liter glass per person och år så varför inte göra den själv och se till att den är riktigt nyttig?!
Det här vaniljglass-receptet kommer från vår receptsamling “Kalas & fikastunder”, du kan köpa den som e-bok eller tryckt häfte.
Däremot är man lite ovan vid värmen men å så skönt det är… men så inser vi att det saknas det som hör sommaren till; glass i frysen!
Vi har i princip alltid frysta bananskivor nerfrysta för att snabbt kunna mixa med bär och göra glass, men nu vill jag ha egen vaniljglass. Paleo såklart. 🙂
Alla våra andra glass-recept hittar du här (även AIP).
Visste du att
Kokosnöten är egentligen ingen nöt utan en stenfrukt! Man framställer kokosmjölk genom att riva fruktköttet grovt och kokar det med vatten. Kokosgrädden flyter upp till ytan och kan då silas av.
Kokosgrädde är alltså en del av kokosmjölken och innehåller samma typ av fett som i kokosolja, alltså nästan uteslutande mättat fett.
Variera smakerna
Det här receptet på vaniljglass paleo kan du göra i mixer eller glassmaskin, båda funkar lika bra. Mixar du så häll upp blandningen i isglassformar eller helt enkelt en burk.
Variera smaksättningen med lite mixade bär, lakrits och kaffe, klicka i nötsmör eller smält lite choklad. Bara att prova sig fram. Men jag måste säga att den är helt ljuvligt god precis som den är.
Tips!
Vaniljglass passar ju superbra till sommarens alla pajer… Våra favoritpajrecept hittar du här.
Foto: AnnTherese Johansson
Receptet
Här hittar du samma ingredienser som vi använder:
Vaniljpulver EKO, Khoisan Gourmet
Kokosgrädde från Garant (Willys, Hemköp, Tempo)
Mandelsmör från Kung Markatta
Vi använder den här glassformen.
Vaniljglass paleo
Ingredienser
- 250 ml Kokosgrädde
- 2 msk Honung
- 2 msk Mandelsmör
- 0,5 tsk Vaniljpulver
- 1 krm Havssalt
Instruktioner
- Mixa ihop alla ingredienser noga med till exempel en stavmixer.
- Häll upp i isglassformar och ställ in i frysen, gärna över natten.
Tack för ett spännande recept som jag ska göra. Vad kan jag använda istället för mandelsmör då jag är nötallergiker
Hej!
Du kan prova med tahini eller kokossmör till exempel. Det blir ju inte samma smak såklart men säkert gott det med!
Hälsningar Mia
Hej! Ska testa detta recept men hoppar honungen tror jag. Men du, hittade bananmjöl idag och såg att du tidig are gjort pannkakor på grönbananmjöl. Är det någon skillnad på bananmjöl och grönbananmjöl?
Hej, Ja gör så, honungen behövs givetvis inte.
Det borde vara samma, står det att ditt bananmjöl är gjort på plantain/matbanan så borde det vara samma.
/Mia
Härligt recept, just vad jag saknat! Glass på kokosgrädde!
En fråga, från ett annat glassrecept ser jag att ni skriver att frukt är inflammatoriskt.
Undrar vad ni har för källa på det?
Med vänlig hälsning Zara
Hej Zara,
Vad roligt, hoppas att du ska tycka om det! 🙂
Angående frukt och inflammation så finns det inga studier på att frukt är ohälsosamt på något sätt, det är absolut inte det jag menar. Men äter man mycket frukt som innehåller mycket socker så kan det driva bakterieöverväxt i tarmen, vilket i sig kan ställa till med dysbios. Det triggar ju också sockersug om man har problem med det. Så jag menar inte att ett äpple framkallar inflammation, utan snarare ska man vara observant på hur mycket fruktos man tål. Det är väldigt individuellt. Och det är pga detta som man begränsar frukt under AIP. Jag var nog otydlig i mitt inlägg, jag ska vid tillfälle uppdatera texten, tack!
Hälsningar
Mia