Treveckorssallad á la AIP

Treveckorssallad á la AIP
Inlägget innehåller annonslänkar

Googlar man på Treveckorssallad så får man upp ett helt gäng med recept, men alla innehåller i regel paprika. Dressingen brukar innehålla socker och såklart lite olika växtoljor som inte ingår i AIP-kost.
Så som ni vet så gillar jag att göra om recept till paleo och AIP med det enkla lilla kravet att det ska bli lika gott som “originalet”. 🙂

En treveckorssallad är ju en riktigt smart idé. Man jobbar lite initialt och sen njuter man av färdigfixad sallad i ett par veckor. Dessutom är salladen rik på fibrer, vitaminer, mineraler, bra fetter och äppelcidervinäger som kan stimulera den egna produktionen av saltsyra i magsäcken. Att stötta sin matsmältning med någon/några tsk med äppelcidervinäger i ett glas vatten innan maten är ett bra knep som jag ofta använder mig av, både till mig själv och mina klienter.

Receptet

Du kan justera det här receptet lite som du vill. Totalt sett behöver det bli ungefär 2 kg grönsaker. Men sen kan du tänka allt som går att äta rått! Det blir ju lite extra fint om man tänker regnbågens alla färger. Rödkål (färgar allt annat också), blomkål, gulbeta, kålrot etc. Och extra nyttigt också förstås.

Broccoli, som jag har i receptet, har lite speciell smak i rå form. Jag gillar den men gör inte du det så byt bara ut mot något annat!

I originalrecepten använder man ofta en blandning av olivolja, rapsolja och vitvinsvinäger. Älskar man olivolja så kan man ju sköra helt på det, men jag valde att blanda med MCT-olja som är neutral i smaken. Lyxigt värre men väldigt bra fett och energikälla! Vitvinsvinägern bytte jag enkelt ut mot min favorit äppelcidervinäger.
(Möjligt att neutral kokosolja också fungerar, men den kanske stelnar i kylen fast man blandat den med de andra oljorna… Jag har alltså inte provat.)

Treveckorssallad Hållbarhet

Jag har haft min i kylen i dryga 2 veckor och den är fortfarande bra och jättegod! Klart vattnigare än som nygjord men det gör ju inte så mycket. Min vitkål var vääääldigt färsk och innehöll således väldigt mycket vatten.

Sötning

Det här receptet är helt osötat. Vill du ta udden av det syrliga så kan du blanda i lite honung i dressingen och smaka av.

Tips!

  • Har du sett vår fiffiga Livsmedel A-Ö-lista? Här får du tips om en massa bra och rena livsmedel att använda i din AIP eller paleokost.
  • I vår AIP-app kan du enkelt se vilka livsmedel som ingår eller inte ingår i AIP-kostens elimineringsfas. Läs mer här!

 

Treveckorssallad AIP

Ingredienser

  • 1 kg Vitkål
  • 450 g Morot
  • 200 g Kålrabbi
  • 200 g Broccoli (ca 1 styck utan stjälk)
  • 150 g Purjolök
  • 1 knippe Rädisor

Dressing

  • 1,5 dl Äppelcidervinäger
  • 0,5 dl Olivolja Extra Virgin
  • 0,5 dl MCT- olja
  • 1 tsk Vitlökspulver
  • 1,5 msk Herbamare örtsalt
  • 1 tsk Oregano
  • 1 tsk Basilika

Instruktioner

  • Strimla alla grönsaker fint. Använd matberedare eller mandolin för att underlätta jobbet. Självklart kan du strimla allt för hand.
    Lägg alla grönsaker i en stor bunke.
  • Lägg alla ingredienserna till dressingen i en kastrull och koka upp det snabbt.
    Häll dressingen över grönsakerna och blanda runt ordentligt.
  • Täck bunken med plastfolie och låt stå kallt minst ett par timmar, helst ett dygn innan du serverar den.
  • Om du vill kan du lägga över salladen i ett par större glasburkar. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg