Senaste läkarbesöket, 2,5 år sen sist.

Senaste läkarbesöket, 2,5 år sen sist.

2,5 år sen sist jag var på läkarbesök… Och ganska exakt 2 år sedan jag slutade med min(a) medicin(er) för att behandla Crohns.
Inför besöket lämnade jag nya blodprover och kalprotektin (inflammationsmarkör).
Eftersom jag mår bra och mina värden är bra så var jag lite nyfiken på vad mötet med en helt ny läkare skulle ge. Om det skulle ge något alls?

Antiinflammatorisk kost

Det första läkaren, Dr A,  sa när jag kom in var ”Hej, hur mår du och hur går det med kosten?” Det var ett roligt intro tyckte jag. Hon hade uppenbarligen läst min journal. Det hade jag också gjort, repeterat lite så att säga?
”Jag mår bra, tack” svarade jag” Faktiskt så enkelt att jag mår bra.”

Sen pratade vi om kosten, vad jag äter egentligen, att målet är att äta så bred paleokost som mjöligt (Inga spannmål, mjölkprodukter eller vitt socker). Men mina individuella justeringar såklart. Hon undrade varför jag inte åt potatisväxter och konstaterade att så länge jag mådde bra, inte tyckte det begränsade mig och att jag inte fick några brister så var det ju inga problem.
Jag kunde inte låta bli att säga ”Ja alltså jag äter ju sjuka mängder grönsaker, rotfrukter och animalier. Så några brister lär jag inte få. Jag är varken vegan eller vegetarian.” ?
Då log hon bara.

Sen gick vi vidare till tarmhälsa. Dr A frågade nämligen om jag hade ont i några leder och jag berättade om när jag i januari i år tog ett tarmfloratest och örtbehandlade mig själv för b.la två parasiter och helicobacter pylori. I slutet av behandlingen tog det nog lite hårt på mig (?) och jag blev stel i fingrarna. Men efter avslutad behandling blev det bra. Hon blev klart intresserad av parasiterna.
Giardia och Dientamöba fragilis sa jag. ”Giardia?!, frågade hon, ja den vill man ju bli av med!”

Örtbehandling av parasiter

Ja, det blev jag också -med örtbehandlingen. Efter lite diskussion fram och tillbaka var den kommit ifrån då vi inte varit i varken Asien, Sydamerika eller Afrika drog hon sig till minnes att det för ca 6 månader sedan var ett utbrott i Göteborg som man inte riktigt visste var kom ifrån.
Så frågan om jag haft den utan symtom och var bärare eller om jag hade galet tursam timing vet vi inte. Men jag är otroligt glad att vara av med den och sluppit äta antibiotika!
Sen pratade vi om det IgG-test, födoämnesallergi, som jag gjorde för ca en månad sedan och nu justerar lite efter. (blogginlägg är på gång med det också… Så mycket att skriva så lite tid…) och hon hade koll på fodmaps som jag reagerade på etc. Kul!

Egen behandling med kost?

Vi avslutade med att prata lite mer om Crohns och vad man kan förvänta sig fram i livet. Det är ju en sjukdom som går i skov och hon menar att de allra flesta får ju skov då och då. Alltså kan jag inte bli ”friskförklarad”. Men som hon såg det så behövde jag ingen vidare uppföljning efter som jag inte har någon medicinsk behandling.  Jag kunde lämna in ett nytt prov om 6 månader om jag ville annars kallas jag om 2 år igen. Eventuellt blodprover om ett år (vilket jag gillar, jag brukar ringa innan och be att få slänga in lite fler markörer bl.a D-vitamin).

”Du behandlar ju dig själv med antiinflammatorisk kost kan man säga” avslutade hon.

Jag är helt med på att jag kanske kommer att få något skov igen någon gång. Men då tror jag att det kommer att handla om rektioner på yttre händelser som jag inte kommer att kunna påverka, stress/trauma etc. Idag är inte kosten begränsande, jag äter god mat lagad från grunden varje dag. Och går vi (någon gång igen) på restaurang brukar det funka med ”gluten och mjölkfritt” och lite peta saker åt sidan.

Fram till dess är jag ofantligt tacksam över att må så bra som jag gör, att ändå kunna fortsätta att jobba med detaljer och finlir för att ytterligare kunna må ännu bättre? (Det är väldigt intressant!) Och kunna arbeta med kost och hälsa på ett kreativt sätt.
(Att bli helt av med Helicobakter och en Matula tea-behandling står näst på tur under vintern.)


(Det borde vara straffbart att ha så deprimerande korridorer på sjukhus.)

När jag låste upp bilen skrattade jag högt för mig själv, det var ett riktigt roligt läkarbesök! Hur många sådana har man haft liksom?
Tacksam för denna relativt unga kvinnliga läkare på Kungälvs sjukhus som var så öppen och positiv till att kost och livsstilsförändringar spelar (kanske inte all) en stor roll för läkande.

Nu är det bara att jobba vidare och hålla blicken framåt.

Hoppas du har en fin dag,

MiaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *