Köttfärspaj paleo med supergod pajbotten!

Köttfärspaj paleo med supergod pajbotten!

En riktigt god köttfärspaj paleo kommer här. Eller egentligen är det bästa med matpaj att man kan hitta på lite vad som helst bara man har ett bra recept på pajbotten. Och det har vi alltså här!

Mammas goda köttfärspaj åt vi mycket när jag var liten. När jag väntade vår första son lagade jag massor av paj och frös in i portioner för att ha enkel mat att värma när man inte fick ihop det där med matlagningen. Då var favoriten broccoli med ost och skinka. Osten kan jag ju, handen på hjärtat, sakna förstås. Men det går bra ändå och den här köttfärspajen blev verkligen matig och god.

Variera innehållet

Självklart är det bara att fylla pajskalet med egna favoriter. Som justering till receptet på bilden kan man till exempel addera krossade tomater, eller små söta hela tomater om man äter det. Det gör tyvärr inte jag. Vad är din favoritpaj?

Pajbotten utan ägg och med alternativ

Den här botten är gjord med ett chiaägg istället för vanligt ägg. Så om du vill byter du ut chiafrön mot ett ägg. Det går lika bra. Men vill man dra ner på äggmängden (det är ju ägg i fyllningen också) och öka på lite vattenlösliga fibrer (gelébildande fibrer) som är bra för matsmältningen så är ett “chiaägg” toppen!

Du kan också prova att göra ett gelatinägg om du hellre vill det.

Du kan också använda jordmandelmjöl istället för mandelmjöl om du föredrar det!

Tips! Tål du inte mandel så kan du byta mandelmjöl till jordmandelmjöl (en rotknöl, inte en nöt!) och mandelmjölk till vatten eller kokosmjölk.

Skriv ut receptet
5 från 2 röster

Köttfärspaj

Måltid: Varmrätt
Kök: Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 1 msk Chiafrön eller 1 st ägg
  • 4 dl Jordmandelmjöl eller mandelmjöl
  • 0,75 tsk Salt
  • 1 msk Fiberhusk
  • 0,75 dl Smält neutral kokosolja eller ghee
  • Fyllning:
  • 1 st Gul lök
  • 300 g Köttfärs
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 1 tsk Oregano
  • 0,5 tsk Basilika
  • Vitpeppar
  • Salt
  • Äggstanning
  • 2 st Ägg
  • 1 dl Osötad Mandelmjölk eller annan mjölkdryck
  • 0,5 dl Hackad färsk persilja
  • Salt
  • Svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C. Smörj en pajform med kokosolja. Form ca 22cm.
  • Chiaägg: Häll upp 3 msk vatten i en liten skål och blanda ut 1 msk chiafrön. Ställ in i kylen en liten stund.
  • När chiaägget stelnat till lägg alla ingredienser till pajbotten i en mixer och kör ihop till en deg.
  • Tryck ut pajdegen i formen, nagga lite med en gaffel i bottnen och grädda i ca 10 minuter.
  • Hacka löken och bryn den tillsammans med köttfärsen. Pressa i vitlöksklyftorna och krydda.
  • Häll i köttfärsen i pajformen.
  • Hacka persiljan och vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen.
    Häll äggstanningen över köttfärsen.
  • Grädda i ca 20 minuter.


6 kommentarer på ”Köttfärspaj paleo med supergod pajbotten!”

  • 5 stars
    Jag testade att använda denna pajbotten som grund för kantarellpaj och det blev jättegott! I äggstanningen körde jag någon msk kokosgrädde istället samt ingen persilja. Och som fyllning körde jag bara kantareller stekta i talg samt saltade och pepprade. Var helt övertygad om att den blev misslyckad, när den kom ut från ugnen och såg ut som att den skärt sig, men jag skopade bort skummet och lät den ligga i kylen över natten så var den perfekt att micra och servera till kräftskivan dagen efter. Mycket användbar botten! Tack!

    • Hej Terese,
      Vad härligt att höra att det blev så bra! Tack för att du tipsar om din paj-variant, det låter väldigt gott!
      Hälsningar
      Mia

  • Hej/ en annan fråga: när du mixar till degen,vad använder du för mixer? jag har bara stavmixer..måste bör jag skaffa en mixer alltså ngn annan? som ebhållare mixer? tips?
    tacksam för lite tips /

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg