Chailatte – Mjölkfri Chailatte (paleo)

Chailatte – Mjölkfri Chailatte (paleo)
Inlägget innehåller annonslänkar

Varför en Chailatte?

Att t.ex börja dagen med en Chailatte är ett bra sätt att få i sig både protein och bra fett vilket gör att du står dig länge utan att bli hungrig. Perfekt om du har ont om tid eller tycker det är lite svårt att få till en bra frukost eller mellanmål. Det man äter på morgonen lägger lite ribban för dagen vad gäller blodsockret, därför är protein på morgonen viktigt! Ägget jag blandar i blir läckert skummigt när man mixar det i varm dryck och upplevs faktiskt som om man hällt mjölk i kaffet/teet.

Chailatte

Eftersom jag inte dricker kaffe (har aldrig gjort) så har en paleolatte inte varit något för mig. Men! Så fick jag tipset att man kan göra exakt samma sak men med Chaite. (Ja, egentligen vilket te som helst såklart, men det är nog godast med ett te som smakar mycket) Och jösses vad gott det är! Skummigt, mjukt och lent och väldigt lyxigt med lite kanel/kardemumma/laktrits på toppen. Jag brukar köpa Classic Chai eller Sweet Chai.

Jag kommer oftast till kontoret vid 8,30 på morgonen och börjar dagen med att skaka ihop en Chailatte. En bra start som inte påverkar blodsockret och håller det stabilt till lunch. Den lilla bollen jag använder för att skaka ihop min Chailatte har jag köpt på amazon. Sök på “Shakerball” så hittar du!
Har du inte någon shaker ball går det bra ändå. Då får du skaka lite längre tid bara eller så häller du allt i en hög bunke och mixar ihop med en stavmixer.

chailatte

Kolla på en film hur jag skakar ihop min Chailatte här (instagram)

VILKET FETT?

Bra fetter är väldigt viktigt för att kroppen ska fungera optimalt. Med MCT-olja är man ute efter de medellånga fettsyror som finns i kokosolja. MCT-oljan (Medium Chain Triglycerides, Medellånga fettsyror) tas upp i kroppen på ett annorlunda sätt än långkedjade fettsyror. Medellånga fettsyror behöver inte galla eller enzymer för att brytas ner i matspjälkningssystemet utan tas upp direkt i tarmen till levern där de omvandlas till ketoner.
Ketonerna transporteras via blodet runt i hela kroppen. Då använder kroppen medellånga fettsyror som snabb energi istället för att lagra det som kroppsfett.

chailatte

Varför använda Collagen?

Kollagen utgör 30-35% av kroppens protein vilket gör det till det största och mest förekommande proteinet i kroppen. Ordet kollagen kommer från det grekiska ordet för lim: kólla. Det är väldigt passande då det ibland kallas för ”limmet” som håller ihop kroppen på grund av att det existerar i så många olika vävnader. Kollagen återfinns i hår, hud, naglar, leder, senor och även i organ som hjärta, lungor och lever. 

Kroppen producerar själv kollagen, men en ständig nedbrytning av proteinet förekommer samtidigt. Nedbrytningen av kollagen fortsätter i samma takt men den egna produktionen av kollagen sjunker med en stigande ålder.
Av den anledningen försöker jag få i mig collagen varje dag, att lägga till den i en Chailatte är enkelt och smidigt! Vi använder alltid Clean Collagen från Nyttoteket som är av väldigt hög kvalitet.

chailatte

Gör om receptet:

 • Ta Ghee eller kokosolja istället för MCT-olja
 • Använd kaffe istället för Chaite
 • Använd Cikoriarot om du gillar smaken av kaffe men inte dricker kaffe, prova till exempel denna istället för Chaite>> Cikoria instant coffee
 • Toppa med, eller blanda i, kardemumma eller kanel istället för lakritspulver.
 • Blanda med stavmixer istället går finfint!


Paleolatte på Cikoriarot

Chailatte

Portioner: 1 portion

Ingredienser

 • 1 st Påse Chaite tex Pukka
 • 1 kopp Hett vatten
 • 1 st Ägg
 • ca 1 msk MCT/C8 olja Nyttoteket
 • ca 1 msk Clean Collagen Nyttoteket
 • Lakritspulver valfritt

Instruktioner

 • Låt Chaitet stå och dra i det heta vattnet en god stund så det får mycket smak.
 • Ta en glasburk med lock och knäck i ägget. Addera C8 olja och collagen. Lägg i shaker bollen om du har en sådan. Det går bra utan också.
 • Häll i ditt chaite i glasburken och skruva på locket. Skaka kraftigt en liten stund så ägget är ordentligt uppvispat.
 • Häll upp i tekoppen och toppa med lite lakritspulver. Njut!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg