Overnight Chia Tiramisu med jordmandel (paleo, Modifierad AIP)

Overnight Chia Tiramisu med jordmandel (paleo, Modifierad AIP)

Overnight Chia Tiramisu med jordmandel, visst låter det lyxigt? Då jag titt som tätt åker på olika cuper och turneringar med barnen behöver jag ofta ha med mig lätta, goda och mättande mellanmål eller frukostar. Frukosten som serveras vid sådana tillställningar är egentligen under all kritik. Vitt bröd, fil och flingor är klassikern. Har man tur så finns det havregrynsgröt. Men med andra ord inget som passar en paleo/AIP-typ som jag! 🙂

chia med jordmandel

Så jag lärde mig snabbt att jag åtminstone behöver ha med mig bra frukost. Ägg, chiapudding och hembakat bröd brukar vara standard. Men jag tycker egentligen att chiapudding inte är tillräckligt mättande. Häromdagen läste jag tidningen Buffé och såg att de gjorde en Overnight oats Tiramisu-grej. Jag ville genast göra en egen paleovariant. Och det blev gott!
Jordmandelmjöl är dessutom naturligt sött, så du behöver ingen extra sötning.

 

overnight chia

Fint Jordmandelmjöl (raw) är ett naturligt glutenfritt och nötfritt mjöl som inte alls är en mandel eller nöt utan en liten rotknöl. Vi använder fint Jordmandelmjöl från PaleoLita där det allra mesta av skalet skrubbats bort för att minska halten av fytisyra i mjölet. Andra namn för Jordmandel är Tigernöt eller Chufa.

jordmandel

Modifierad AIP & paleo

Receptet på Overnight Chia Tiramisu är enligt paleo men också Modifierad AIP, en variant av AIP som Autoimmune wellness presenterat januari 2024. (Personerna bakom sidan är också de som utbildar oss Certifierade AIP-coacher.) Jag kommer att skriva mer om Modifierad AIP men jobbar just nu med att uppdatera mitt material. AIP i sin grundform är kvar, det är viktigt att veta. Modifierad AIP är till för de som av olika anledningar inte behöver följa strikt AIP eller inte har möjligheten att följa grundprotokollet. På det här sättet har jag jobbat i flera år när jag har enskild rådgivning, så för mig som AIP coach är det inte något nytt, men det är bra att det nu finns sammanfattat och riktlinjer utarbetade.

Det här receptet hamnar under Modifierad AIP! Du kan se en överblick här

modifierad AIP

Overnight Chia Tiramisu med jordmandel

Portioner: 2 portioner

Ingredienser

 • 1 dl Fint Jordmandelmjöl, PaleoLita
 • 1,5 msk Chiafrön
 • 1,5 dl Vatten eller mandelmjölk
 • 1 dl Kokosgrädde tex Garant
 • 0,25 dl Kaffe
 • 1 krm Vaniljpulver
 • 1 nypa Salt

Topping till servering:

 • Kyld kokosgrädde
 • Kakao
 • Hallon

Instruktioner

Chiapudding med jordmandel:

 • Blanda alla ingredienser till chiapuddingen i en glasburk och rör ihop nog så det inte blir några klumpar.
 • Ställ in burken över natten i kylen. Du kan gärna skaka burken ett par gånger.

Topping:

 • Se till att ha väl kyld kokosgrädde. Vispa grädden fluffig med en visp.
 • Häll upp chiapuddingen i två glas eller burkar. Toppa med hallon sen kokosgrädden och pudra kakao över med en tesil.

Vill du ha mer tips på goda grejer?
Kika på våra receptsamlingar och AIP-menyer i webshoppen

Följ oss gärna på Instagram eller Facebook för mer inspiration och tips om olika recept!

Vi har också Kom-i-gång-med-AIP-kurs. Den heter “AIP – tillsammans 30 dagar” och återkommer några gånger varje år.
Läs mer här

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg