(Jord-) Mandelmusslor AIP till efterrätt

(Jord-) Mandelmusslor AIP till efterrätt
inlägget innehåller annonslänkar

Mandelmusslor AIP – Ett klassiskt recept på oklassiskt vis! 🙂
Mandelmusslor väcker massor med minnen hos mig. En klassisk efterrätt som vi alltid hade när jag växte upp. Kanske den ultimata efterrätten då alla får precis det de vill ha? Vi (mormor) serverade dem alltid med hjortronsylt och grädde. Men det fanns också blåbär och hallon att välja på. Var det sommarkalas så fanns det färska bär och glass till. Det klassiska är väl att man serverar mandelmusslor till jul och påsk men jag vill minnas att vi hade dem året om.

Så egentligen är det lite konstigt att jag inte gjort något alternativt paleo eller AIP-recept på dessa förens nu. Men bättre sent än aldrig! Så här kommer min take på Mandelmusslor AIP och Paleo-style.

Receptet på Mandelmusslor paleo hittar du här.

Receptet

Det är alltid lite utmanande att baka enligt AIP. Och även om AIP inte ska vara fullt av bakverk och sötsaker så tycker jag att det är viktigt att det finns bra alternativ om man faktiskt vill ha det vid speciella tillfällen. Det kan göra det enklare att hålla fast vid AIP fast man ska ha kalas eller fika.
Men det krävs lite specialingredienser. Istället för mandelmjöl använder vi jordmandelmjöl (som är en rotknöl och ingen mandel) och för att få degen att hålla ihop bra gör vi ett “gelatinägg” istället för vanligt ägg.

Kokosolja, Kokosmjöl och Kokossocker brukar gå fint att hitta på ICA/Coop/Willys men jag lägger länkar här också:

  • Kokosmjöl EKO – Rawfoodshop, Kung Markatta på ICA/Coop
  • Kokosolja utan smak/neutral – Superfruit Foods, Kung Markatta och Renée Voltaire finns på ICA/Coop etc.
  • Kokossocker – Kung Markatta, ICA/Coop etc.

Mandelmusslor AIP

Till servering

Som sagt färska eller tinade bär, sylt eller kanske citronkräm är väldigt gott att fylla Mandelmusslor AIP med. Jag vill också ha riktigt krämig kokosgrädde! För att få kokosgrädden riktigt fluffig är det viktigt att ha väl kyld kokosgrädde. Förpackningen får gärna stå i kylen några timmar eller över natten så den blir riktigt fast. Sen vispar du kokosgrädden fluffig med elvisp och blandar i lite vaniljpulver.
Vi använder Garants kokosgrädde.

Vispad kokosgrädde

Tips!
Mandelmusslor AIP  är perfekta att förbereda och ha i frysen för att sen grädda klart till exempelvis dagen innan servering.

Glöm inte att följa oss på Instagram eller Facebook för mer inspiration, och tips om olika recept!

Vi har också Kom-i-gång-med-AIP-kurs. Den heter “AIP – tillsammans 30 dagar” och återkommer några gånger varje år.
Läs mer här

(Jord-)Mandelmusslor AIP

Måltid: Efterrätt
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Nötfritt, Paleo
Portioner: 10 st

Ingredienser

  • 50 g Rumstempererad Neutral Kokosolja
  • 3 msk Vatten
  • 1 msk Gelatinpulver Nyttotekets
  • 2,5 dl Fint Jordmandelmjöl PaleoLita
  • 0,5 dl Kokosmjöl
  • 3 msk Kokossocker
  • 1 st Nypa salt
  • Smält kokosolja för pensling av formar
  • Kokosgrädde och bär till servering

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Pensla ca 10 stycken formar för mandelmusslor med smält kokosolja.
  • Häll 3 msk vatten i en kastrull och strö över 1 msk gelatin.
    Låt stå i 5 minuter.
  • Blanda under tiden alla torra ingredienser i en bunke.
  • Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
  • Ta av kastrullen från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.
  • Blanda rumstempererad kokosolja och gelatinskummet i bunken och rör ihop till en deg.
  • Ta en degklutt i taget, gör en kula och tryck sen ut den jämnt i formen. Försök att arbeta ganska snabbt eftersom gelatinet stelnar när det svalnar. Det går bra att få ut degen i formarna ändå men är lättare att degen inte spricker i början. Man får ha lite mer tålamod mot slutet bara.
  • Ställ in formarna i frysen i ca 1 timme.
    Grädda direkt från frysen i 6-8 minuter. Ha koll så inte kanterna bränns.
    Stäng av ugnen.
  • Ta ut formarna och lossa mandelmusslorna. Du kan behöva peta försiktigt med en kniv i kanterna.
    Lägg musslorna upp och ner på ett galler och låt dem grädda klart i den avstängda ugnen i ca 20 minuter eller tills ugnen svalnat. På så sätt blir de knapriga även i botten.
  • När musslorna är avsvalnade och nygjorda tycker jag de till en början är lite sega. Men låt dem stå framme några timmar och lägg sen i lufttät burk.
    Knaprigast tycker jag de blir efter att fått stått någon dag.

Tips!
Nyttoteket har många högkvalitativa produkter som alla är helt fria från tillsatser. De innehåller aldrig onödiga ingredienser som artificiella sötningsmedel, fyllnadsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen, gluten, GMO eller socker. Därför använder vi deras Pure Gelatin i bakning och  Clean collagen , MCT-olja och C8 oil som tillskott.

Tips!
Prova att göra eget godis med Pure Gelatin



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg