Niclas 1 månad carnivore

Niclas 1 månad carnivore
Innlägget innehåller annonslänkar

Den 16 januari 2020 startade Niclas vad som skulle bli en månad Carnivore. Han bestämde sig för att prova en vecka först, men efter den veckan fortsatte han en vecka till… och en vecka till… Efter den 3e veckan var han så nöjd med sitt mående och resultat på både vikt, klarhet i hjärnan och fysisk prestation under träning att han tänkte aldrig sluta! 🙂

Efter en månad strikt Carnivore gick han över till en mer ketogen kost som tillåter lite mer än bara animalier. Men vi tar det från början…

Carnivore – Zero carb zen

Ketogen kost och carnivore  är nära besläktade. Carnivore är den striktaste av de två, det handlar nämligen om att bara äta animalier. Bara äta kött. Inga kolhydrater.
I USA är det en stor “rörelse” och det blir allt vanligare i Sverige idag. Läser man personers vittnesmål så verkar carnivore ge en hel del hälsofördelar och läkande resultat. Leta rätt på facebookgruppen The Carnivore Diet, Swedish Carnivore etc. eller gå in på den amerikanske läkaren Shawn Bakers hemsida meatheals.com och bli inspirerad!
Hanna Gillvings bok Keto-licious (adlibris)  (Bokus) ger dig också en superbra guide till ketogen kost och carnivore i detalj. Här går jag bara igenom de stora dragen.

I Niclas fall var han ute efter några saker specifikt:
-Hjärndimma/kognitiv skärpa. Efter att varit utbränd för ett par år sedan är han nu tillbaka i arbete på heltid men hjärndimman var fortfarande delvis kvar.
-Energi, att gå över i fettdrift och låta kroppen förbränna ketoner istället för socker är lugnande för blodsockret och ger högkvalitativ energi till både muskler och hjärna.
-Vikt, några envisa kilon ville inte ge med sig trots god kost och mycket, framförallt tung, styrketräning.
-Träningseffekt, många vittnar om positiv energitillförsel och fantastiska resultat under träning.

Carnivore –Vad man äter

Rött kött
Inälvsmat
Fisk och skaldjur
Ägg
Kyckling
Viltkött
Fett i form av smör, lard, talg, ister och ankfett

Salt och kryddor

Drick vatten och ta gärna oraffinerat havssalt som “tillskott”, framförallt om du inte äter så mycket fisk och skaldjur.
Det enda näringsämne du inte får i dig via kött är C-vitamin. Därför är det bra att ta ett C-vitamin tillskott.
Niclas valde att dricka Kaffe och thé hela tiden och att efter en ett par veckor ha lite ost och grädde som smakhöjare.

Starten

Vi äter dagligen kött i vår familj men vi insåg att det behövdes bunkras upp en hel del extra. Niclas har alltid varit en “köttälskare” och vi tänker att det här kommer inte vara några problem alls! Men vi är beredda på att det kan komma omställningsbesvär som huvudvärk, sötsug/cravings, magproblem, illamående, sömnproblem etc. Det är bra om man är ordentligt påläst så att man vet och förstår att det man upplever är övergående och kroppens sätta att ställa om till fettförbränning och rensa ut slaggprodukter.
En liten burk med oraffinerat havssalt tas med varje dag till arbetet, det hjälper både mot huvudvärk och eventuella energidippar i starten. Vi skrev en enkel dagbok av mående och kost under de första 14 dagarna.

Vecka 1, 16 januari

Första veckan bjuder på motstånd till en början men mot slutet så börjar fördelarna med den nya kosten infinna sig. 2 dagar var ganska tuffa.
Niclas upplever i slutet av veckan mer energi under dagarna och klarare i hjärna. Det som först var ett test på en vecka bara för att prova ger mersmak. Framförallt är det känslan av den mycket klarare hjärnan som ger den positiva upplevelsen. Och energin som börjar infinna sig mot slutet av veckan. Startvikt: 88,1 kg

Dag 1:
Första dagen går fint, inga konstigheter alls. Möjligen lite hård i magen. Menyn som följer:
Frukost: Paleolatte, kokt ägg med skinka.
Lunch och middag: Köttfärs och stekt ägg. Stekt i smör. Saltvatten.

Det behöver alltså inte vara mer komplicerat än så. Det är viktigt att inte vara för snål med fettet. Att variera olika sorters kött och fisk är givetvis bra. Men sådana här dagar funkar också. Niclas äter inte fisk och skaldjur så han var extra noggrann med oraffinerat havssalt och örtsalt för att få i sig naturligt jod från kelp och andra mineraler.

Dag 2:
Mår ok egentligen men har lite huvudvärk, trött, dimmig, sötsug, illamående och dålig andedräkt. Kroppen har inte fått några som helst kolhydrater på 2 dygn och sockret och annat skräp börjar gå ur kroppen.
Frukost: Äggsmör med skinka. Lunch och middag: Strimlad karré, Saltvatten

Dag 3 blev den tuffaste rent fysiskt

Dag 3:
Mådde mycket bra på morgonen, kissade massor. Kompenserar med mer vatten och salt. Kroppen rensar också utavfalls- och restprodukter i övergången till ketos.
De flesta övergångsbesvär som var påtagliga dagen innan har gett med sig men sötsug kvarstår. Niclas har lite ont i musklerna men är framförallt väldigt trött. Sover middag 3 timmar mitt på dagen. Suktar efter klementin och morot…. 🙂
Frukost: Äggsmör med skinka, kaffe. Lunch: Skinkstek. Middag: Lövbiff med knaperstekt bacon och vitlöksghee, Saltvatten

Dag 4:
Gårdagens omställningsbesvär är borta och Niclas mår mycket bättre! Går till gymmet första gången sen carnivore-starten. Det funkar bra.
Frukost: Ägg & bacon, kaffe. Lunch: Lövbiff och vitlöksghee. Middag: Stek, steksky, ägg och vitlöksghee

Dag 5:
Mår bra men upplever lite ömmande muskler.
Frukost: Stekt Ägg & bacon, kaffe. Lunch: Ägg och skinka. Middag: Stek, steksky, ägg och vitlöksghee

Dag 6:
Första dagen men riktigt kännbara positiva effekter. Mer energi under arbetsdagen, huvudet klart. Dagen bjöd på problem och felsökning som gick lättare. Lättare att ta beslut, tänka i flera steg och ta beslut och mindre upplevd stress. Hjärndimman lättade helt enkelt.
På kvällen hade han PT-träning. Träningen kändes bra, uthålligheten möjligen lite påverkad.
Frukost: Stekt Ägg & bacon, kaffe. Lunch: Nötbiffar och vitlöksghee Middag: Ägg & bacon, entrecote och smör. Saltshot innan träning.

Dag 7:
Mår bra, jämnare energi under dagen. Ingetsötsug överhuvudtaget. Blir dock hungrig mellan måltider. Ökar på med fett.
De fördelar som upplevts nu under slutet av veckan är påtagliga, beslutet att fortsätta är lätt att ta.
Frukost: Stekt Ägg & bacon, kaffe. Lunch: entrecote och vitlöksghee. Middag: Lövbiff & bacon, smör.

Vecka 2, 23 januari

Vikt: 85,1 kg. -3kg på en vecka, mycket vätska såklart. Kolhydrater binder vätska och när kroppen inte får ett enda gram så minskar vätskan också såklart.

Dag 8
Hungrig mellan måltider. Behöver helt enkelt äta mer?
Frukost: Stekt Ägg & bacon, kaffe. Lunch: fläskkarré och ghee. Middag: fläskkarré, ghee och kokt ägg.

Dag 9
Frukost: Stekt Ägg & bacon, kaffe. Lunch: fläskkotletter och ghee. Mellanmål: Ägg Middag: kyckling och bacon

Dag 10, Vikt 84,8 kg
Frukost: Stekt Ägg & bacon, kaffe. Lunch: fläskkotletter, ägg och ghee. Middag: Lövbiff, bacon och ghee.

Dag 11
Träningsdag och det gick skitbra! Energin är riktigt hög. Det har nog varit bra att vila och låta kroppen ställa om i lugn och ro.
Frukost: Stekt Ägg & bacon, kaffe. Lunch: Lövbiff och ägg. Middag: köttfärs och ägg

Dag 12, Vikt 84,6 kg
Skitdag på jobbet men inte matens fel. Ändå bra med energi.
Frukost: Stekt Ägg & bacon, kaffe. Lunch: Middag: Lövbiff, bacon, ghee

Dag 13
Mått riktigt bra, superbra PT-pass med mycket energi
Frukost: Stekt Ägg & bacon, kaffe. Lunch: Lövbiff, bacon Middag: Ägg och bacon, ghee.

Dag 14
Mått riktigt bra, superbra PT-pass med mycket energi
Frukost: Stekt Ägg & bacon, kaffe.  Middag:  Lövbiff, bacon

Vecka 3 och 4

Den tredje och fjärde veckan flöt på av bara farten, inga omställningssymptom utan bara välmående. Lugn mage, klarare hjärna, positiv utveckling under träning och vikten fortsatte neråt.
Eftersom Niclas inte äter så varierat, mycket rött kött och stekt mat kändes det naturligt att gå över till en mer ketogen kost, en strikt lågkolhydratkost. Det gäller även att ta hand om de goda tarmbakterierna i tarmfloran. Att äta carnivore blir också lite socialt begränsande under för lång tid.
En ketogen kost håller ner kolhydratmängden till under 20 g/dag.
Man lägger således till grönsaker som växer ovan jord, fullfeta mjölkprodukter och bra fetter så som avokado, olivolja, kokosolja, MCT-olja, oliver etc.

Ketoner och blodsocker

Ketogen kost, carnivore, LCHF och lågkolhydratkost är varianter av samma kostinriktning. Det är en del individuella skillnader dem emellan men den stora gemensamma punkten är att de påverkar blodsockret och kroppens energiomsättning på ett väldigt tydligt sätt. Ett jämnare blodsocker med lägre insulinnivåer i blodet är grunden för god hälsa. En paleokost är också positivt för blodsockret men kan innehålla en hel del långsamma kolhydrater. Som vanligt så är det helt individuellt vad som passar just dig.

När man går mot en strikt lågkolhydratkost, carnivore eller ketogen kost så påverkar man inte bara blodsockret i positiv riktning, man lägger i ytterligare en växel för att gå in i ketos.
Det innebär att kroppen går från i huvudsak sockerdrift (kolhydrater och socker bryts ner till glukos) till fettdrift och uppgraderar ämnesomsättningen. När kroppen övergår att använda fett som primär energikälla (både det fett vi äter och det fettlager vi har lagrat i kroppen) börjar levern att tillverka ketoner, man går in i ketos. Ketoner är superbränsle för hela kroppen, inklusive hjärnan. Men för att levern ska producera ketoner så måste blodsockret och insulinet vara lågt.

Att mäta blodsocker och ketoner

Man kan mäta både sitt blodsocker och mängden ketoner i blodet hemma med ett enkelt stick i fingret om man vill. Då kan man följa hur blodsockret stabiliseras och hur ketonerna ökar i blodet. Väldigt spännande tycker vi som ett par veckor in fick tag på en bra blodsockermätare och ketonmätare för att svart på vitt se det Niclas upplevde i kroppen.
Vi har denna Blodsocker och ketonmätaren  där man mäter blodsockret och ketonerna i blodet med olika teststickor. Googla runt och se var du hittar bäst pris, det varierar en del. Var också noga med att det står tydligt att mätaren mäter både glukos och ketoner, det finns olika modeller nämligen.

Optimal ketos innebär en ketonmängd i blodet på ca 1,5-3mmol/L. Du kan också nå ketos genom fasta.
Till exempel jämförde vi våra värden en morgon när Niclas ätit carnivore i drygt 3 veckor:

Mia (äter paleokost med en hel del långsamma kolhydratkällor)
Fasteblodsocker glukos: 5,3 mmol/L
Ketoner: 0,1 mmol/L
Med andra ord ok blodsocker (normalt är 3-6 mmol/L) men ingen ketos alls.

Niclas:
Fasteblodsocker glukos: 4,8 mmol/L
Ketoner: 1,5 mmol/L
Lägre fasteblodsocker än Mia och är på gränsen mellan mild ketos (0,5-1,5 mmol/L) och optimal ketos. (1,5-3,0 mmol/L med blodsocker på 3-4,5 mmol/L))
Men man behöver inte komma in i “optimal ketos”, fördelarna med ketogen kost får du även i mild ketos.

Att vara i ketos har många hälsofördelar men är inte för alla. Läs på noga innan du startar eller ta hjälp så att du hamnar rätt.
Här är ännu ett boktips för dig som är intresserad av ketogen kost: Keto den kompletta guiden (adlibris) (bokus) av Martina Johansson

Niclas idag

Idag ett par månader efter starten ligger Niclas stabilt på en vikt av 81,5 kg. Han äter mestadels en ketogen kost men kliver av ibland och äter det han känner för. Vissa måltider blir även helt carnivore.
Hjärndimman är som bortblåst och energin är bättre än på flera år. Han kan fortfarande vara stresskänslig ibland men när hjärnan är klarare och skarpare är det lättare att hantera.
Träningen går mycket bra och på det hela är han grymt glad att han testade carnivore en månad.

Jag som kostrådgivare och coach är också glad, det är fantastisk att se skillnaden på så nära håll och få vara med i hela processen. Jag hade gärna provat det själv om jag trott att det hade passat mig. Det tror jag tyvärr inte, en stor orsak är att jag inte är beredd att tappa så mycket i vikt vilket är vanligt initialt.
Man måste också gå på sin känsla, bli inspirerad av andra men sen välja sin egen väg.

Jag hoppas att du som orkade läsa hela vägen hit fann just lite inspiration om vilka olika vägar det finns att tillgå för att optimera sin egen hälsa.9 kommentarer på ”Niclas 1 månad carnivore”

 • Hej och tack för bra information och inlägg!

  Jag är någorlunda insatt i ämnet, men skulle vilja veta er erfarenhet av dels salt och rått v/s tillagat kött. Den ena frågan är om ni känner skillnad på vätskebalansen i kroppen vid intag av salt som krydda (kristaller) eller upplöst i vätska (saltvatten direkt från havet)? Och den andra frågan är hur ni upplever att bara äta råa animalier (inkl råa ägg) v/s tillagade animalier?

  Varmt
  Stefan

  • Hej Stefan,
   Åh tyvärr kan jag nog inte hjälpa dig med svar på dessa frågor. Niclas äter bara tillagat kött under sina perioder av carnivore…
   Men du kanske kan ställa frågan i de carnivore-grupper som finns på facebook? Där är det säkert någon som kan dela med sig!
   Vänligen,
   Mia

 • Hejsan.
  Mycket trevligt att folk anammar animalier. Äter själv mycket animaliskt.
  Dock köper jag inget i affär eller kommersiellt producerat.
  Äter ändast animalier som endast äter gräs, klöver och ört. Inte alltid lätt att hitta.
  Men skillnaden är enorm. Även opastöriserad mjölk från riktig fodring.

  • Hej Mats,
   Ja men visst är det! Kvalitetskött är fantastiskt för både människa och djur. Roligt att du hittat till oss!
   /Mia

 • Hej,
  Härlig läsning, jag kör själv carnivore, detta är 6e gången jag testar det, har alltid blivit av med hjärndimman men har fått avbryta pga låg energi och hunger. Denna gång har jag följt råden som 90% gör fel på. Ät 2:1 fett till protein. Så säg att vi käkar 500 gram nötfärs som innehåller ca : 100g protein, då måste vi äta 200g fett för att må optimalt! Detta gjorde sån otrolig stor skillnad. Nu har jag superfokus hela dagen och energin räcker hela dagen.

  • Hej!
   Åh vad härligt att höra! Hur länge kör du denna gång? Eller är det obegränsat?
   Niclas gick över till keto efter en månad men pratar om carnivore allt som oftast och kör säkert en vända till vid tillfälle.
   Snyggt arbete med att hitta den felande länken så att du nu mår toppen, kul att läsa!:)
   /Mia & Niclas

  • Hej Andreas,
   Han åt 3 mål mat om dagen och åt sig mätt och belåten varje gång. Hur tänker du att det är extremt lite, jag har ju inte angivit mängder av något?
   Vänligen,
   Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *