fbpx

AIP-våfflor till våffeldagen

AIP-våfflor till våffeldagen

Många tycker är svårt att följa AIP när det dyker upp speciella dagar eller tillfällen. Kanelbullensdag, fettisdagen, jul, kalas, fika etc. I mångt och mycket gäller det ju att bita ihop och påminna sig varför man följer protokollet. Hitta drivkraften som gör att man inte bara står emot utan faktiskt inte tycker att det är värt det.

Men. Det finns ju faktiskt också alternativa ingredienser man kan använda och göra galet goda saker att ta med eller bjuda på. Till exempel på våffeldagen som är den 25 mars!
Men bara för att man kan är det ju inte meningen att man ska fika och äta “godsaker varje dag”. Att följa en hälsosam kost som Paleo eller AIP handlar om att ge sin kropp så mycket näring och energi som möjligt för att ge kroppen chans till läkning.
Så med det sagt så kommer här ett recept på -taa daaaa: Grymt goda AIP-våfflor!

Bättre än vanliga våfflor…

Känner du att du vill ha våfflor till exempel på våffeldagen så är här ett sjukt gott recept. Faktiskt bättre en traditionella våfflor som jag minns dem. Du vet, de som är krispiga i 5 sekunder medan de är varma och sen faller de ihop… Här kan vi börja snacka krisp!!

Vår yngste son sniffade sig till våfflorna från övervåningen och kom ner till köket:
“Mamma, vad lagar du, vad är det som luktar?”
“Jag gör våfflor” (Utan att specificera vilka våfflor jag gjorde. Man lär av sina misstag. Vill man ha ett open mind av barnen säger man inte AIP-våfflor.)
“Våfflor?! Åh jag vill ha!”
Jag ger honom en assiett och 2st AIP-våffelhjärtan med liiite kokosgrädde, hallon och blåbär på. (Ska han spotta ut tänker jag inte offra mer än två hjärtan…)
Han tar två tuggor.
“Finns det mer?”
Det är nästan så att jag gör en segergest och ropar “yeeessssss!” men jag håller mig.
“Javisst, här får du en hel.” (pokerfejs)
Sen äter han ytterligare en hel. Utan kommentar. (jag skuttar inombords)

Det är nästan det bästa betyget. När de äter massor och säger inget. Jag landar alltid i nån sorts tvekan mellan total lycka och jag-har-lyckats-lura-dem-känsla…


AIP-våfflor

De är krispiga, våffliga och helt vansinnigt goda. Godare än våra paleovåfflor om jag får säga det själv.
Den äldste sonen kommer ner. Han äter två hjärtan. Spottar inte ut. Drar vidare.
Niclas kommer hem efter någon timme och smakar den jag lagt in i kylen till honom. “Skitgoda” är hans kommentar. Jag suger i mig den också och lägger ovanpå total våffel-lycka.

Tänk vad lite våfflor kan göra för humöret i Corona-tider! 🙂

Tips!
I det här receptet har vi använt cassavamjöl och arrowrotmjöl från Dorimax. Andra märken på cassavamjöl kan bete sig lite olika beroende på hur mycket stärkelse de innehåller. Prova dig i så fall fram med mängden cassavamjöl så våfflorna inte blir så kompakta.


Yngste sonens tallrik.

5 från 2 röster
AIP-våfflor

I detta recept har vi använt cassavamjöl från Dorimax.

Maträtt: Dessert, Varmrätt
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 4 st
Ingredienser
 • 4 msk Smält Neutral Kokosolja
 • 250 ml Kokosmjölk tex. Garants
 • 3 dl Cassavamjöl (från Dorimax)
 • 3 msk Arrowrotmjöl
 • 1 tsk Bakpulver
 • 0,25 tsk Salt
 • 1 tsk Vaniljpulver
Instruktioner
 1. Smält kokosoljan. Blanda ihop oljan med kokosmjölken i en bunke.

 2. I en annan skål blanda alla de torra ingredienserna.

 3. Vispa ihop de torra ingredienserna med kokosblandningen. Vispa slätt.

  Smeten ska vara ganska tjock men smidig. Beroende på vilket mjöl du använder kan du späda med ite vatten om smeten blir för tjock.

 4. Pensla våffeljärnet med kokosolja.

  Häll i ca 1 dl smet i varje lagg, grädda krispiga!5 thoughts on “AIP-våfflor till våffeldagen”

 • 5 stars
  Provat, super goda!! Tack snälla för receptet – you saved the day 🙂
  Jag hade cassava mjöl från Rawfood, det räcker verkligen med 1 dl. Med 2 dl blev degen väldigt tjock, så till slut var det hela 8 våfflor för mig 🙂

  • Hej, åh vad roligt att höra, tack!
   Bra att det funkade med det andra mjölet också. Det ska vi testa den också!
   Ha det fint!
   /Mia

 • 5 stars
  Ska absolut testa dessa 😊 Har läst att man ska undvika bakpulver vid aip. Om jag skulle ha bikarbonat i receptet istället hur mycket motsvarar det i mängd jämfört med bakpulver? Jag har kassavamjöl från rawfoodshop. Har för mig jag läst mig till hos er att då gärna ta lite mindre än dorimax? Tack för jättebra recept!

  • Hej Caroline,
   Bakpulver är ok vid AIP om det är ett rent bakpulver som inte innehåller majsstärkelse. Men de som innehåller potatisstärkelse är ok.
   Men du kan såklart använda bikarbonat, ta hälften 0,5 tsk skulle jag tänka. Och så måste du addera en syra för att få reaktionen. Ta till exempel pressad citronsaft kanske 1,5 tsk. Justera om de inte sväller tillräckligt!
   Jag skulle börja med hälften, 1,5 dl, av mjölet från raw food shop. Lättare att ha i lite extra. Blir det ändå för stabbigt så späd med lite vatten.
   Hoppas de blir gooooda! 🙂
   /Mia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial