fbpx

Kalops, klassisk gryta i höst (AIP/Paleo)

Kalops, klassisk gryta i höst (AIP/Paleo)

Det känns att hösten är här för att stanna nu. Man får försöka fokusera på den friska höga luften och att det är mysigt med tjockare kläder. Inte alltid lätt men vad ska man göra? Vi spenderar än mer tid i köket på hösten. Frysen är numer sorterad efter vardagsmat och långkok. (ja, det är faktiskt sant!) Förra helgen kokade vi älgbuljong och i förrgår kväll, efter middagen, satte vi en gryta kalops på spisen.

Långkok på en vardag?!

Kalops, eller långkok överhuvudtaget, är ju inte den vanligaste vardagsmaten. Det går inte tillräckligt fort helt enkelt när man ska arbeta heltid, träna, laga mat och hjälpa barn med läxor… Så då är det ganska smidigt att sätta grytan på spisen efter dagens middag. Då får det stå där under kvällen och vips är nästa dags middag färdig! Igår kokade vi revben som vi griljerar och blir till middag ikväll.

Klart det kräver lite ork och planering men det har man ju liksom vunnit nästa dag!
Kalops blir ju dessutom nästan godare när den fått gotta till sig lite.

Frys in grönsaker!

Vårt andra vardagstips är att frysa in grönsaker och rotfrukter – färdighackade! Ta fram skärbräda, kniv och alla hack-vänliga grönsaker och rotfrukter du har från kylen. Skala, hacka och frys in i påsar så har du allt klart att stoppa i kastrullen eller rosta i ugnen i ett nafs!
Morötter, kålrot, rotselleri, purjolök, lök, sötpotatis, palsternacka etc. Bara att frysa in och ta upp när man har dåligt med tid!

Tips!
Servera din kalops med kokta rotgrönsaker eller blomkålsris och rödbetor.

Kalops
Maträtt: Main Course
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 4 pers
Ingredienser
  • 1 kg Högrev eller bog
  • 4 st Morötter
  • 1 st Stor gul lök
  • Ghee/Smör/Kokosolja att steka i Kokosolja för AIP
  • 4-5 msk Buljong tex nöt- eller viltbuljong
  • 1,5-2 msk Potatismjöl
  • 2 tsk Salt
  • Vitpeppar Uteslut vid AIP
  • 2 st Lagerblad
  • 12 st Kryddpepparkorn Uteslut vid AIP
Instruktioner
  1. Skär ner köttet i lagom stora grytbitar.

  2. Skala och slanta morötterna.

    Skär löken i mindre klyftor.

  3. Bryn på köttet med ghee i en gryta.

  4. Tillsätt lök, morötter, buljong, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa tillsammans i några minuter.

  5. Blanda ut potatismjölet i en skål med lite vatten.

  6. Häll i potatismjölblandningen i grytan och blanda väl.

  7. Koka upp och häll på vatten så att det precis täcker köttet. Salta och peppra efter smak.

  8. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1,5 timmar.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *