Världens Bästa Notatissallad! (Paleo)

Världens Bästa Notatissallad! (Paleo)

Jag vet faktiskt inte varför vi inte lagt upp det här receptet på Notatissallad tidigare!? Notatis = No-potatis 🙂
Originalreceptet som innehåller potatis (och som vi inte minns var vi fått det ifrån) har vi gjort ofantligt många gånger. Det är ett perfekt tillbehör till grillat eller kallskuret, eller till vad du nu brukar ha potatissallad till. Enkelt att göra till många och den ultimata bufférätten.
Så äter du potatis; gör den! Äter du inte potatis, gör den ändå med Rotselleri som här i receptet. Vad jag försöker säga? Gör den! 🙂


Med potatis

Utan potatis (och tomat, tänk vad fint allt blir med lite tomat?!

Hur var det nu med potatis?

Potatis är ju lite av en gråzon när det kommer till Paleokost. Framförallt därför att den är framodlad för att bli av med större delen av lektinerna som den ursprungligen innehöll. Så den potatis vi köper idag har inte funnits i människans kost under speciellt lång tid och tillhör alltså inte den kost som vi som jägare och samlare ursprungligen åt. Men det finns dock många fördelar med potatis och är nyttigt för dem som tål dem. För oss med autoimmun sjukdom kan det vara en bra idé att utesluta potatis, som hör till nattskatteväxter, tillsammans med tomat, aubergine, chili, paprika etc. De glykoalkaloider som finns i potatis kan vara tarmretande och är tillsammans med övriga nattskatteväxer uteslutna i det autoimmuna protokollet.
Är man nyfiken på att veta mer om potatisen nyttigheter, och onyttigheter, rekommenderar jag Paleotekets podcast som har ett avsnitt helt tillägnat detta!

Att tänka på

Vi hade potatissalladen i mängder på Niclas 40-års fest och den har hängt med många midsomrar, nu senast som en Notatisvariant när vi hade gäster över på grillat. Det enda att tänka på är att en del ska förberedas dagen innan. Annars är det bara att tuta och köra!

På Sveriges nationaldag fyller vår yngsta son år så vi förbereder kalas. Och det kan ju faktiskt bli en notatissallad då också…

Vi har äntligen tagit oss ur sjukstugan vi haft här hemma i snart 2 veckor… Så nu är det tillbaka till vardagen igen.
Hoppas du haft en underbar långhelg, nu ser vi fram emot nästa! 🙂

Tips!
Majonnäs gör man enkelt själv, se nedan för ett enkelt recept!

Tips 2!
Varför inte servera notatissalladen med en god rostbiff?

Rostad Notatissallad
Maträtt: Varmrätt
Kök: Fodmap, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 10 pers
Ingredienser
  • 1 kg Rotselleri
  • 1,5 msk Gula senapsfrön
  • 2+2 msk Äppelcidervinäger
  • 1 dl Majonnäs
  • 1 tsk Hackad färsk Rosmarin
  • 0,5 dl Hackad persilja
  • 1 paket Bacon
  • 1 ask Körsbärstomater
  • 0,5 st Rödlök
  • Avokadoolja Olivolja extra virgin
  • Salt
  • Peppar
  • Persilja till garnering
Instruktioner
  1. DAGEN FÖRE:

    Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna, lägg i senapsfröna och täck med lock tills de börjar poppa.

  2. Tillsätt 2 msk äppelcidervinäger och låt koka ca 1 minut under lock på svag värme. Låt svalna.

  3. Blanda majonnäs, 2 msk äppelcidervinäger, rosmarin, persilja och senapsblandningen.

    Förvara övertäckt i kylen.

  4. 2-6 TIMMAR FÖRE SERVERING:

    Sätt ugnen på 225°C.

    Skala och skär rotsellerin i tärningar. Lägg tärningarna på en plåt och blanda runt med 3msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  5. Rosta rotsellerin i mitten av ugnen i 10-15 min tills den mjuknat. Låt svalna.

  6. Strimla baconet och stek krispigt. Låt rinna av på hushållspapper.

  7. Skär tomaterna i halvor.

  8. 30 MIN FÖRE SERVERING:

    Blanda rotselleri och bacon med majonnäsblandningen, tomater och rödlök.

    Garnera med persilja.

 

Majonnäs (Paleo)
Portioner: 3 dl
Ingredienser
  • 1 st Ägg
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 msk Äppelcidervinäger eller Citronsaft
  • 2 dl Extra Mild Olivolja
  • 1 krm Salt
  • Vitpeppar efter smak
Instruktioner
  1. Knäck ägget i en hög, smal mixerbunke

  2. Tillsätt dijonsenapen, och äppelcidervinägern/citronsaften.

  3. Häll sist på den extra milda olivoljan och låt stå någon minut så att oljan lägger sig fint över de övriga ingredienserna.

  4. Sätt mixerstaven i botten och börja mixa, dra mixern sakta uppåt efter några sekunder och för sedan mixerstaven upp och ned några gånger tills det mixat sig väl.

  5. Tillsätt salt och vitpeppar.

  6. Mixa lite till så att allt blandar sig.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *