Fyllda sötpotatisar (Paleo)

Fyllda sötpotatisar (Paleo)

Fyllda sötpotatisar

Som utlovat delar vi med oss av några av recepten från vår receptsamling, Påskens buffé & efterrätter. Nu är det dags för Fyllda sötpotatisar! Visst blir det lite extra festligt att behålla sötpotatisskalet att servera i?
Dessa har kommit att bli en av våra favoriter bland alla dessa recept. Fyllda sötpotatisar är med andra ord väl värda en plats på påskbordet!

Sötpotatis

Sötpotatis är faktiskt inte alls släkt med potatisen utan rotknölen från en typ av ört.
De har en söt, lite nötig smak och kan användas i massor av maträtter, efterrätter och till och med bakverk.
Sötpotatis finns i många olika färger, så som orange, vit, rosaröd, lila eller brun, även om orange är vanligast här i Sverige. Sötpotatis innehåller rikligt med vitaminer och mineraler, bland annat vitamin E, C och A och mineralerna järn, koppar, kalium, magnesium och folsyra.


Foto: AnnTherese Johansson

Påsken står för dörren

Inte ens en vecka fram till påsk och vi längtar! På torsdag åker vi norrut mot dalarna och min hemort Älvdalen för att åka skidor och hälsa på familj. Det ska bli skönt med lite återhämtning framför öppenspisen efter intensiva veckor med både leverans från tryckeriet, försäljning och föreläsningspermiär!
Vår föreläsning har gått som smör i solsken så vi kommer lägga till ytterligare ett datum i Göteborg för de som inte fått biljett ännu. Otroligt roligt!
Snart är också vår nya bokningssida för kostrådgivning och hälsocoaching på plats. Lite kvar som ska på plats bara!

Ha en fortsatt fin kväll!

Tips!
Här hittar du receptet på en enkel paleomajonnäs.

 

Fyllda sötpotatisar
Maträtt: Varmrätt
Kök: Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 4 portioner
Ingredienser
  • 2 st Mindre sötpotatisar
  • 0,5 st Blomkålshuvud
  • 1 krm Salt
  • 0,5 dl Majonnäs
  • 1,5 tsk Herbamare örtsalt
  • 2 krm Vitpeppar
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 tsk Franska örter
  • 4 st Skivor Prosciutto
  • 1 paket Bacon
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200°C.
    Tvätta och halvera sötpotatisarna.
    Lägg halvorna i en ugnsfast form och baka i ugnen i ca 30-40 min. Kontrollera med en sticka att de är mjuka.

  2. Tvätta och dela blomkålen i buketter. Koka dem i saltat vatten i ca 5 minuter medan sötpotatisen står i ugnen. 

  3. Häll bort vattnet och mixa blomkålen till en slät puré med en stavmixer.
    Blanda i majonnäs, herbamare, vitpeppar, dijonsenap och franska örter. Smaka av.

  4. Gröp ur sötpotatisarna försiktigt och blanda med blomkålspurén.
    Spara sötpotatisskalen som en liten skål.

  5. Stek upp baconet, hacka det och blanda i purén.

  6. Fyll sötpotatisskalen med purén och linda en skiva prosciutto kring varje potatis.

  7. Grädda tills de fått fin färg, ca 10 min, gärna med varmluft och grillfunktion.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *