Paleo energibar och klockan-tre-dippen

Paleo energibar och klockan-tre-dippen

Paleo energibar, blodsocker och klockan-tre-dippen

Det har varit en del paleo-ifering hemma hos oss det sista. Och här kommer ett recept till denna gång på en god Paleo energibar!
Innan hela paleo och AIP-resan drog igång uteslöt jag gluten, mjölkprodukter och vitt socker. Det var en tanke i stil med ”det kan ju inte skada att utesluta för att se om nåt händer” än ett medvetet påläst val med insikt om att det troligen skulle förbättra min hälsa.
Då var mitt blodsocker lite av en bergochdalbana, jag var superhungrig redan vid halv 11 och klockan 15 totaldippade jag och ville toppa upp med sötsaker för att kunna fokusera vid datorn på arbetet. Och då ska vi inte tala om när jag satt i bilen på väg hem…

Med en pendlingstid på minst 45 minuter i rusningstrafik blev jag ofta så trött att jag trodde jag skulle somna. Känner du igen dig? Man drar på fläkten, öppnar rutan, skakar på huvudet och ger sig en lätt örfil. (snacka om trafikfara!) Blodsockret går som en jojjo och ju mer man toppar desto rejälare blir rekylen ner sen…
Att hålla ett jämnt blodsocker är inte bara bra för hålla energinivån jämn under dagen, det är också viktigt för din kärlhälsa för att undvika inflammationer, insulinresistens och belastning på inre organ etc.

Det Paleoiferade Receptet

Hur som helst.
När jag slutade med gluten, mjölk och vitt socker blev det bättre, och jag dippade inte alls på samma sätt (även om det sedan blev ännu mer tydligt på paleo/aip-kost.) Men jag började göra energibars för att ha med mig i väskan att ta till utifall att. De gjordes med olika fröer, havregryn, äggvita och torkade blåbär, och var otroligt goda!

Nu har vi en paleo energibar istället och jag har inte dem med mig som blodsocker-räddare, utan som ett smidigt mellanmål eller fika. De ger bra med mättnad och är samtidigt väldigt goda. En räddare i nöden, men en annan typ av nöd numera.
(Och de där torkade blåbären… Gaaahhhh vad gott!)
Havregrynen byttes ut mot jordmandel och fröerna anpassades efter de jag introducerat i dagsläget. (Så här är det alltså bara att freestyla lite efter eget tycke.) Vi är ju stora fan av jordmandelprodukter som ni säkert redan förstått. Vi annvände hela jordmandlar, blötlade och hackade. Funkade fint! (Men äter du havregryn så funkar det mao alldeles utmärkt!)

  

Jordmandel

För er som är nya här hos oss eller inte sprungit på jordmandel förut (man gör ju tyvärr inte det på ica… Så hittar olika sorter i vår webshop) så är jordmandeln inte en mandel utan en liten gräsknöl och art i familjen halvgräs. Alltså helt safe att äta för nötallergiker.  Den odlas i bla Spanien här i Europa och från Valencia kommer jordmandelmjölken Horcata de chufa. Det blir en god mjölk, recept finns här!
De är en bra källa till kostfiber, har lågt GI och innehåller E,D och K-vitamin.
Jordmandel kan man köpa som grovt och fint mjöl eller hela nötter. Jordmandeln kallas också Tigernöt eller Chufa.


Bild lånad från goexp.se

Blåbär, ja tack.

Den lilla grymma touchen i det är receptet är de torkade blåbären. Nästan onödigt gott faktiskt. Blåbär är en riktig superfruit har vi ju lärt oss de senaste åren. Blåbär innehåller nämligen massor med C-vitamin, B-vitamin, viktiga mineraler och antioxidanter. Enligt Wikipedia täcker blåbärsriset omkring 17 procent av Sveriges yta! Vi fyller frysen med ca 20 liter blåbär varje säsong för att ha resten av året i gröt, till yoghurt, blåbärsmuffins, paj, efterrätter och tårtor etc.

Ha en fortsatt fin vecka!
/Mia

Psst! Glöm inte följa oss på Instagram eller Facebook för mer inspiration och mer dagliga tips och trix!

Tips!
Apropå blåbär och jordmandel. Kolla in det här receptet på smulpaj…. Eller dessa blåbär och hallonmuffins… eller den här blåbärsgröten (AIP)
And the list goes on?

Tips2!
Sugen på mer jordmandel? Klicka på länkarna till våra 5 bästa jordmandelrecept:
Chunky Granola, Ingefärakakor (AIP), Cheesecake, Äppelkaka, Granola (AIP)

Energibar med blåbär

Portioner: 12 st

Ingredienser

 • 2 dl Jordmandel hela (eller havregryn om du äter det. Ej paleo)
 • 1 dl Torkade blåbär
 • 1,5 dl Pumpakärnor
 • 12 st Torkade fikon
 • 0,5 dl Kokoschips
 • 1 msk Honung kan uteslutas
 • 3 msk Chiafrön
 • 2 st Äggvitor
 • 1 tsk Flingsalt

Instruktioner

 • Blötlägg de hela jordmandlarna i ett par timmar. De ska vara ok att tugga när de är färdiga. 
  Det här kan göras några dagar innan om du vill. Skölj dem och låt torka på en kökshandduk, låt dem ligga öppet tills du ska använda dem.
 • Sätt ugnen på 125°C
  Hacka jordmandlarna med kniv till lagom mindre delar.
 • Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare så det blir en massa.
 • Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut massan jämnt i formen.
  Grädda i ugnen ca 35-40 minuter.
 • Låt svalna och skär sen i 10-12 bars med kniv.
  Förvaras i kylen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg