Saftiga Pannbiffar med mos (Guldmos!) AIP/Paleo

Saftiga Pannbiffar med mos (Guldmos!) AIP/Paleo

Niclas, min man, är utbildad kock men arbetar inte som det idag. Men det innebär att han under alla år lagat 98% av all mat hemma hos oss. Jag har mest bakat. Och stekt pannkakor. Jag är grym på pannkakor.
Han är grym på allt annat! Han kan stå i flera timmar i köket och koka en sås. Men så blir den himmelsk också.
Nu är det vardag igen och med grillförbud till och med på tomten (Till Niclas stora förtret) så börjar vi hitta tillbaka till vardagsmaten, storkok och gamla favoriter. Till barnen stora glädje faktiskt!
Så när barnen frågade vad det blir till middag häromdagen och vi svarade “Pannbiff” sprang den yngste killen bokstavligen ett ärevarv i huset och ropade “paaannbiiiiiifff!”
Och det är faktiskt så goda som hans pannbiffar är. Men de innehåller ju också ströbröd och mjölk… Och det går ju inte för mig. Men!
Det är ju inget som hindrar, parallellt gjorde vi en till pannbiffladdning som blev precis lika god som den andra, men Paleovänlig. Alltså utan spannmål och mejerier.

Det enda som inte gör det här receptet helt aip-vänligt är ägget. Men har du en bra matberedare eller stark elvisp så kör smeten med den så det blir riktigt “trådigt” av köttfärsen så kommer den hålla ihop fint. Det gjorde jag ofta innan jag lade till ägg i kosten igen. (Vi har en Kitchen Aid)

Guldmos

Nu pratar jag non stop on pannbiffarna, men det var ju moset också. Potatis kan vara en del av en Paleokost men är inte att rekommendera för oss med autoimmun sjukdom. I grova grad innebär det att potatisväxter innehåller alkaloider som kan skapa genomsläpplighet i tarmen och som gör det möjligt för ämnen att ta sig igenom cellen och ut i blodomloppet. Detta i sin tur kan stimulera immunförsvaret och tros vara en av orsakerna till uppkomst av autoimmuna sjukdomar.
Så potatismos går bort för mig, men är bra och nyttigt för pojkarna, så istället gjorde vi Rotselleripotatismos till mig, med bla gurkmeja, ghee och benbuljong som ingredienser och som gett den namnet Guldmos här hemma. Både pga av färgen och innehållet! 🙂

Saftiga Pannbiffar och Guldmos, håll till godo!

Tips!
Gör en rejäl laddning och frys in, de är perfekta att plocka upp den där dagen man bara orkar värma, inte laga.

Tips2!
Klicka på länken för enkel och god pressgurka.

Saftiga Pannbiffar
Portioner: 10 st
Ingredienser
  • 500 g Blandfärs
  • 1 st Stor morot
  • 1 st Stor palsternacka
  • 0,5 st Gul lök
  • 2 tsk Hackad färsk timjan
  • 2 tsk Hackad färsk rosmarin
  • 1 tsk Himalayasalt
  • 2 krm Vitpeppar ej AIP
  • 2 st Ägg ej AIP
  • 2 klyftor Vitlök
  • 2 l Vatten
  • 2,5 dl Benbuljong nöt
  • Herbamare
  • Ghee till stekning eller kokosolja
Instruktioner
  1. Riv morot och palsternacka grovt. 
    Hacka löken och örterna fint.

  2. Lägg köttfärsen i en rostfri bunke och rör den lite grann så den blir smidig. 
    Lägg i grönsakerna, lök, kryddor, ägg, och pressa i vitlöken.
    Blanda noga till en jämn smet.

  3. Koka upp vattnet med buljongen och smaka av med Herbamare. Buljongvattnet ska smaka lite salt.

  4. Rulla 10 st biffar och platta till dem lite grann till fina biffar. Blöt händerna lite så går det lättare.
    Vi brukar göra en liten som vi steker först och smakar av kryddningen. 

  5. Bryn biffarna på medelhög värme i stekpanna med lite ghee i tills de får fin yta och färg. 
    De ska brynas, inte stekas klart. 

  6. Lägg de brynta biffarna i buljongen och koka upp. 
    Sänk värmen och låt dem sjuda under lock i ca 10 minuter. 

  7. Servera gärna med rårörda lingon och pressgurka!

Guldmos, Rotsellerimos
Ingredienser
  • 1 st Rotselleri
  • 2 tsk Himalayasalt
  • Vitpeppar EJ AIP
  • 4 krm Gurkmeja
  • 2 msk Kokosmjölk/grädde
  • 2 tsk Benbuljong (koncentrerad ej utspädd)
  • 2 msk Ghee eller kokosolja
  • Himalayasalt
Instruktioner
  1. Skala rotsellerin med kniv och skär i tärningar.

  2. Salta en kastrull med vatten och koka tärningarna mjuka, ca 10-15 minuter.
    Häll av spadet med spara lite i en kopp bredvid.

  3. Mixa rotsellerin slät med mixerstav. 

  4. Blanda i resterande ingredienser med en visp, smaka av. 
    Vill du ha lösare mos så använd lite av kokspadet. 



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg