Pressgurka utan socker, snabbt och enkelt!

Pressgurka utan socker, snabbt och enkelt!

När vi kom hem efter semestern svämmade landet över av gurkor! Förra året satte vi 2 köpta plantor i en pallkrage och de gav jättemånga gurkor. I år sådde vi från frön och tänkte att några frön tar sig säkert inte, så vi satte 8 st i en pallkrage. Det gjorde dem. Varenda en. Och de stortrivs.
Det ser mer ut som en djungel än ett prydligt land, men gurkor det har vi gott om!

Inlagd- och pressgurka

Så det var bara att sätta igång och göra pressgurka och inlagd gurka. Pressgurkan är ju supergod bara efter nån halvtimme, och blev god till middagen, medans den inlagda nu har stått i ca en vecka och gottat till sig. Den håller sig länge också så det blir nog en till laddning med annan smaksättning i helgen.
Självklart utan raffinerat socker, väldigt ofta funkar honung lika bra som sötning.

Gurka

Lite kul info:
Man tänker ju att gurka består av mest vatten och det gör den, 96% vatten faktiskt, men fruktköttet innehåller också bla C-, A-, K-vitamin och folsyra.
I skalet får vi också tillgång till kalium, fosfor och magnesium.

Följ denna länken för recept på vår Inlagda gurka.

Pressgurka

Ingredienser

  • 2 st Västeråsgurkor eller 1 vanlig slanggurka
  • 3 krm Salt
  • 2 msk Ättiksprit 12%
  • 1 dl Vatten
  • 1 msk Honung
  • 0,5 dl Hackad persilja
  • 0,5 krm Vitpeppar

Instruktioner

  • Skiva gurkorna tunt med mandolin eller osthyvel. (Man behöver inte skala gurkan)
  • Lägg gurkskivorna med saltet i en skål. Lägg på tex en assiett på toppen och sedan en tyngd, tex mortel, ovanpå.
    Låt stå i ca 30 minuter.
  • Under tiden blanda vatten, ättiksprit och smaksättningarna i en skål.
  • När gurkorna stått i ca 30 minuter häll bort det överflödiga vattnet och häll över lagen. Blanda. 
    Häll upp på burk och se till att alla skivor täcks av lagen.
    Låt stå ca 30 min. -Klart!


1 kommentarer till “Pressgurka utan socker, snabbt och enkelt!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg