fbpx

Hjortronsylt Paleo/AIP

Hjortronsylt Paleo/AIP

Skogens guld säger man ju om Hjortronen och det kan ju stämma, det kan kosta när man plockar hjortron! Jag har läskiga minnen från hjortronplockning på myren med pappa där byxorna var stoppade i strumporna, handskar på händerna och luva som var hårt dragen runt ansiktet. Ändå kom man hem fullständigt uppäten av myggor och myggbett överallt…
Men det var ändå lite värt det när man fått med sig några hinkar hjortron hem.
Den här gången har jag inte riskerat hälsan alls. Möjligen risken av en stukad fot för att hämta de frysta bären i källaren. Svårt att avgöra om bären är godare nu eller då:)

Men här kommer i alla fall ett superenkelt recept på hjortronsylt, sötad med honung.
Och medans jag var igång blev det lite hallonsylt också, smaksatt med en touch av vanilj. Här är receptet på Hallonsylten.

Hjortron är som en liten bomb av hälsosamma ämnen:
-bla proteiner, fibrer, tanniner, magnesium, kalcium, järn, aluminium, fosfor och kobolt.
-Hjortron innehåller också 3 gånger mer vitamin C än apelsin
-Innehåller B och E-vitaminer och de viktiga fettsyrorn linolensyra (omega-6), alfa-linolsyra (omega-3)
-Hjortron har antiinflammatoriska egenskaper

För att behålla honungens nyttiga egenskaper blandar vi inte i den innan hjortronen svalnat till under 40 grader. Uppvärmning av honung över 40 grader leder bland annat till att enzymer som finns i honungen förstörs.

Hjortronsylten används till exempel i goda Syltkakor eller varför inte tillsammans med lite vispad kokosgrädde som en enkel efterrätt?
Till frukost passar den bra till cassavagrötbananplättar eller yoghurt,

Hjortronsylt
Portioner: 2 dl
Ingredienser
  • 2 dl Mogna Hjortron
  • 1 msk Vatten
  • 0,25 dl Honung
Instruktioner
  1. Koka upp hjortron och vatten i en kastrull under omrörning.
    Koka på svag värme tills bären fallit sönder. 

  2. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna tills hjortronen är under 40 grader.

  3. Blanda i honungen och rör tills allt smält samman.
    Häll upp på väl rengjord glasburk, förvara i kylen.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *