Krispiga sötpotatispommes frites

Krispiga sötpotatispommes frites

Sötpotatis blev inte en favorit första gången vi provade dem för några år sedan. Men skam den som ger sig! När jag började med aip gäller det att gilla det mesta som finns på den där listan och försöka variera sig så mycket som möjligt. Då var det bara att inkludera sötpotatis. Började med att smyga in dem i olika varianter av ugnsrostade rotfrukter och se där ja, nu är sötpotatis en riktig favorit!

Till sommarens hamburgare vill man ju ha pommes och dessa på sötpotatis blev riktigt krispiga! Jag minns inte när jag åt pommes frites sist. Antagligen lite halvdeppiga från MacD i livet innan Crohns och aip. De saknar jag inte, men dessa blev perfekt konsistens och kommer göras ofta i sommar!
Här hittar du riktigt goda kycklingburgare som passar ypperligt till pommesen…

Tips!
Vi väljer att använda avokadoolja eller neutral kokosolja att pensla med, då båda tål hög upphettning till skillnad från tex olivolja.

Enjoy!

Skriv ut receptet
4.20 från 5 röster

Krispiga Sötpotatis pommes frites


Förberedelser10 minuter
Tillagningstid40 minuter
Total tid50 minuter
Portioner: 2

Ingredienser

  • 1 stor Sötpotatis
  • 1 msk Potatismjöl
  • 2-3 msk Avokadoolja eller kokosolja
  • 1 msk Flingsalt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader-
    Skala och strimla sötpotatisen i ca 1 cm breda stavar.
  • Lägg potatisstavarna i en skål och täck med vatten. Låt dra i ca en timme. Byt gärna vattnet en gång under tiden.
  • Häll av vattnet och blanchera stavarna genom att koka dem i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. De ska vara al dente, inte mjuka.
  • Sila av vattnet och låt stavarna torka på en kökshandduk eller hushållspapper. 
  • Lägg potatisstavarna i en bunke och strö över mjölet, rör omkring så alla stavar är täckta av mjöl. 
  • Sprid ut stavarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Se till att stavarna inte ligger tätt på varandra. 
    Pensla stavarna med olja. Strö över flingsalt.
  • Ställ in mitt i ugnen och ugnsrosta i 20-30 minuter. Vänd på stavarna efter halva tiden. (Gärna var 10e minut) Pensla på lite olja om det behövs. 
    Håll koll så de inte bränns vid.
    Ät direkt och njut av krispiga pommes!


8 kommentarer på ”Krispiga sötpotatispommes frites”

  • 3 stars
    Svårt få krispiga, fastnar i bakplåtspapper, ev olja pappret innan..som tidigare kommentarer, behöver mer tid i ugn och högre temp

  • 3 stars
    Tillagningen i ugn kräver dubbla tiden och högre värme än receptet anger.
    Annars OK

    • Hej Jenny,
      Å vad härligt att höra, tack!
      Och tack för att du tog dig tid att skriva och ge betyg:)
      /Mia

  • 5 stars
    Jisses vad gott, vilket grymt recept! Tack!! Nu behöver vi aldrig längta efter köpta pommes längre när man kan göra egna, bättre dessutom 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg