Nomatsås (AIP)

Nomatsås (AIP)

Den här nomatsåsen (tomatsås utan tomat) är riktigt bra och i somras åt vi dem på grymma makrillknäckisar! Recept på dem hittar du här.
Såsen går fint att frysa och vi använder den till bla pizza och som grund i köttfärsås.

Man blir lite extra lycklig av att göra den här nomatsåsen också, färgerna är fantastiska!
Äter man inte enligt autoimmuna protokollet, men ändå vill undvika tomater, rekommenderar jag att man kryddar upp den lite starkare med tex peppar.

Problemet med tomat

Har man autoimmun sjukdom kan man fundera lite generellt över nattskuggeväxter/potatisväxter som är det släkte som tomat tillhör. De innebär i grova grad att i potatisväxter finns det alkaloider som kan skapa genomsläpplighet i tarmen. Läckande tarm gör det möjligt för ämnen att ta sig igenom tarmslemhinnan och ut i blodomloppet. Detta i sin tur kan stimulera immunförsvaret och tros vara en av orsakerna till uppkomst av autoimmuna sjukdomar.
Hur sorgligt det än är, för jag älskar tomat och paprika, så tror jag inte att jag kommer äta dem igen på många år, kanske aldrig? Det beror ju lite på hur min sjukdomsbild kommer att te sig över åren.
Men tänk på att det inte är samma för alla ,så det är ett ställningstagande man får göra. Men under en tid, om man vill ge kroppen chans att läka optimalt, så bör man utesluta dem. Sen kan man prova att återintroducera.

Där har ni också svaret på varför det inte finns några tomater hos oss. Jag äter det inte, Niclas och barnen gillar dem inte. Så äter du tomater och gillar våra recept kan du ju alltid fråga dig ”Vore tomat gott här?” och så addera dem om du vill. Tomat är nyttigt för många, men inte för alla.

Tips!
Gör din vanliga köttfärssås men istället för de krossade tomaterna använd nomatsås.
Istället för grädden, använd hemmagjord kokosyoghurt och blanda gärna i lite benbuljong.

Nomatsås

Recept från Cecilia Nisbet Nilssons kokbok "Den läkande maten"

Portioner: 5 dl
Ingredienser
  • 3 st Kokta rödbetor
  • 1 st Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 4 st morötter ca 250g
  • 4 st Stjälkar Selleri ca 100g
  • 2 msk Avokadoolja eller olivolja till stekning /ghee
  • 1 tsk Torkad Basilika
  • 1 tsk Torkad Oregano
  • 1 tsk Torkad Mejram
  • 1 tsk Torkad Timjan
  • 2 st Lagerblad
  • 1 tsk Havssalt
  • Vatten eller benbuljong
  • 10 st Urkärnade Kalamataoliver
Instruktioner
  1. Koka och skala rödbetorna, eller köp färdigkokta.

  2. Hacka lök och vitlök, slanta morot och selleri. 
    Lägg allt i en kastrull och stek på låg värme i ca 10 minuter under omrörning.

  3. Dela rödbetorna i några bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt kryddorna, lagerbladen och saltet. Fyll på med vatten eller buljong tills allt är täcks.

  4. Sjud under lock i ca 30-40 minuter. 

  5. Häll av överflödigt vatten i en skål men spara ca 0,5 dl i kastrullen.
    Ta bort lagerbladen och häll i oliverna.  

  6. Mixa allt med stavmixer till en slät sås. Späd till önskad konsistens om det behövs. 

    Tips! Vätskan som du hällt över i en skål är början på en bra grönsakssoppa!



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *