Kanelbullar paleo – De perfekta bullarna

Kanelbullar paleo – De perfekta bullarna

Kanelbullar paleo, letar du efter de mest perfekta glutenfria och mjölkfria kanelbullarna utan en massa skumma ingredienser så har du hittat Receptet med stort R här. Du kommer inte bli besviken, jag lovar!

Det som gör de här bullarna alldeles magiska är att de är gjorda på Magic Mix, en mjölmix som bara innehåller bambufiber och psylliumfröskalsmjöl. Den kombinationen gör att du får en deg som går att kavla och hantera precis som en vanlig deg som innehåller gluten. Därför kan man också använda torrjäst (eller färsk jäst om du föredrar det) och få de där riktigt fluffiga bullarna! Det är den enda av mjölmixerna vi har som är lågkolhydrat, vilket många uppskattar. Men dessa bullar är dock inte lågkolhydrat, jag har valt att använda kokossocker som sötning.

De här bullarna tar ungefär samma tid som vanliga bullar att göra, eftersom det innefattar 2 jäsningar (om du inte gör varianten med bakpulver). Men så värt det, resultatet är väldigt fluffiga bullar. Och goda. HELA familjen har godkänt dessa, inklusive mormor och morfar.

Jäsbullar eller Snabbullar?

Jag har bakat de här bullarna orimligt många gånger nu. Dels för att få bra proportioner men också för att prova hur det blir med färskjäst, med torrjäst och med bakpulver. Resten av familjen har inte klagat vill jag lova. Jag fick till och med göra en laddning som tonåringen tog med sig ”hem” och lade i frysen! (Han går gymnasiet i Falkenberg, ungefär 1,5 timme för långt hemifrån om du frågar mig)

Färskjäst eller torrjäst?
Resultatet skiljer sig inte åt tycker vi. Så ta det som du har hemma.

Bakpulver?
Vanligare att använda inom paleobakning och det går finfint att göra dessa goda kanelbullar på bakpulver. Det går dessutom snabbare då man kan hoppa över jäsningarna. Men. Resultatet är kanske liiiite o-fluffigare. Och kanske lite mindre söt? Bullarna försvann i en rasande fart så det var ingen som brydde sig nämnvärt. De får vara i ugnen liiiite längre också.
Se receptet en bit ner.

Funderar du på om jäst är paleo och AIP? En av grundarna till AIP ”Paleo mom” bedömer det som ok. Jäst kan betraktas som människans äldsta domesticerade mikroorganism. Hieroglyfer tyder på att egyptierna använde jäst och jäsning för att producera alkoholdrycker och surdegsbröd för mer än 5 000 år sedan, skriver de på Kronjäst.

Så håll i hatten och gå och baka kanelbullar. Paleo. Nu. 🙂

Här kan du beställa Magic Mix och hitta fler recept.

Kanelbullar paleo - Med jäst

Portioner: 14 st

Ingredienser

Deg:

  • 3,5 dl Magic Mix (120g)
  • 1 dl Kokossocker
  • 1,5 tsk Kardemumma
  • 1,25 tsk Torrjäst eller 0,25 okt färsk jäst
  • 3 krm Salt
  • 2 dl Mandelmjölk
  • 100 g Smör/Ghee (1 dl smält)
  • 1 st Ägg, rumstempererat

Fyllning:

  • 50 g Smör/Ghee, rumstempererat/mjukt
  • 0,75 dl Kokossocker
  • 3 tsk Kanel
  • Ägg till pensling innan gräddning.

Instruktioner

  • Blanda Magic Mix, kokossocker, kardemumma, torrjäst och salt i en bunke.
    (Om du använder färsk jäst så smula den i en egen bunke)
  • Värm mandelmjölk och smör/ghee i en kastrull till 37°.
    (Om du använder färsk jäst: häll över mjölkblandningen och lös upp jästen)
  • Vispa upp ägget i en skål och vispa i det i mjölkblandningen.
  • Blanda i de torra ingredienserna i mjölk/äggblandningen med tex en gaffel till en deg. Knåda ihop degen med händerna på slutet.
  • Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i 30 minuter. Den får gärna stå lite varmt.
  • Under tiden degen jäser kan du blanda ihop ingredienserna till fyllningen i en skål.
  • När degen jäst klart (den reser sig inte jättemycket) strö lite Magic Mix på bänken och knåda ihop den lite grann.
    Kavla ut degen till en fyrkant 30x40 cm.
  • Bred på fyllningen och rulla ihop degen från kortsidan.
  • Skär 2-3 cm breda skivor och placera bullarna med snittytan uppåt på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Lägg en bakplåt över bullarna och låt jäsa ca 40 min.
    Låt gärna plåten stå lite varmt. (Du kan tex sätta igång ugnen och låta plåten stå på en stol framför)
  • Sätt ugnen på 200℃.
  • Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med innan de ska in i ugnen.
  • Grädda ca 10-12 minuter. Om de får lite för mycket färg lägg folie över och låt grädda tiden ut.
    Låt svalna på plåten.

Kanelbullar paleo - Med bakpulver

Portioner: 14 st

Ingredienser

  • 3,5 dl Magic Mix (120g)
  • 1 dl Kokossocker
  • 1,5 tsk Kardemumma
  • 1 tsk Bakpulver
  • 3 krm Salt
  • 2 dl Mandelmjölk
  • 100 g Smör/Ghee (1 dl smält)
  • 1 st Ägg, rumstempererat

Fyllning:

  • 50 g Smör/Ghee, rumstempererat/mjukt
  • 0,75 dl Kokossocker
  • 3 tsk Kanel
  • Ägg till pensling innan gräddning.

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200℃.
  • Blanda Magic Mix, kokossocker, kardemumma, bakpulver och salt i en bunke.
  • Smält smör/ghee.
    Vispa upp ägget och blanda i mandelmjölk och det smälta smöret/gheet i en bunke.
  • Blanda i de torra ingredienserna i mjölk/äggblandningen med tex en gaffel till en deg. Knåda ihop degen med händerna på slutet.
  • Strö lite Magic Mix på bänken och knåda ihop degen lite grann.
    Kavla ut degen till en fyrkant ca 30x40 cm.
  • Blanda ihop ingredienserna till fyllningen i en skål.
  • Bred på fyllningen och rulla ihop degen från kortsidan.
  • Skär 2-3 cm breda skivor av rullen och placera bullarna med snittytan uppåt på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med innan de ska in i ugnen.
  • Grädda ca 12-15 minuter. Om de får lite för mycket färg lägg folie över och låt grädda tiden ut.
    Låt svalna på plåten.

 



2 kommentarer på ”Kanelbullar paleo – De perfekta bullarna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg