Paleoscones – baka och njut!
Paleoscones. Varför har jag inte gjort det tidigare?! Jag och Niclas gjorde ofta scones för hundra år sedan när vi bodde i vår lilla etta i Göteborg. Scones, marmelad och ost åt vi på den tiden. Måste ju vara den godaste helgfrukosten? Eller till en fredagsfilm som vi ofta gjorde. Nu för tiden äter jag varken marmelad eller ost, men det finns ju massa annat gott man kan ha på sin scones!
När vi för någon månad sen blev sugen på scones så visade det sig inte vara så enkelt att få till en bra paleo-variant. Jag kom upp i 4-5 försök innan konsistensen blev bra. De första försöken blev en bra deg och så men när jag stoppade brödet i munnen var det som att äta mjöl. Det var torrt och höll inte ihop alls. Det var svårt att bre med smör utan att allt gick sönder.
Smaken var dock bra. Cassavamjöl och jordmandel är en bra kombination, det har jag i många av mina bakrecept. Så först adderade jag tapiokamjöl och det blev bättre. Justerade mängder hit och dit. Men när jag till slut adderade lite gelatin så blev det äntligen riktigt bra!
Så även om du kan tycka att det är många olika ingredienser så är det värt det för att få ihop en riktigt bra paleoscones!
Receptet Paleoscones
Som sagt, några specialare behövdes för att få ihop det här receptet. Dessa är de vi använt.
Cassavamjöl – Vi bakar bara med det från PaleoLita, det suger inte lika mycket vätska och blir fluffigare än andra märken.
Tapiokamjöl – PaleoLita by Dorimax, behövs som bindemedel.
Grovt Jordmandelmjöl – PaleoLita by Dorimax, för lite struktur och god smak!
Gelatin – Vi använder alltid Pure Gelatin från Nyttoteket, behövs som bindemedel det med.
Scones paleo
Ingredienser
- 40 g Kallt smör/ghee
- 2,5 dl Cassavamjöl PaleoLita by Dorimax
- 0,75 dl Grovt Jordmandelmjöl PaleoLita by Dorimax
- 0,25 dl Tapiokamjöl PaleoLita by Dorimax
- 1,25 tsk Bakpulver
- 1,5 krm Salt
- 0,5 msk Gelatin Pure Gelatin Nyttoteket
- 2 msk Vatten
- 0,25 dl Kokosgrädde Garant
- 1 st Ägg
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Skär det kalla smöret i små bitar och lägg i mjölblandningen. Blanda smöret med hjälp av fingertopparna till en smulig blandning.
- Mät upp 2 msk vatten i en liten skål och strö över gelatinpulvret. Låt stå 5 minuter.
- Vispa upp ägget i en annan skål. Blanda i äggvispet i bunken med mjölsmulet men spara lite grann i skålen till pensling av brödet. Tillsätt kokosgrädden och gelatinet och blanda ihop till en deg med en sked/slickepott.
- Forma degen till en ca 3 cm hög kaka. Skär ett kryss lätt över kakan med en kniv. Nagga ytan med en gaffel. Pensla hela ytan med det som är kvar av äggvispet.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min. Testa med en sticka tills den är torr när du drar ut den.Låt svalna lite innan servering.