1a advent och kanske en bit saffranskaka (AIP!) med lingongrädde?

1a advent och kanske en bit saffranskaka (AIP!) med lingongrädde?
Sidan innehåller annonslänkar

1a advent är på ingång och vad är juligare än en riktigt god saffranskaka AIP med lingongrädde? Det är receptet är SUPERGOTT och dessutom helt AIP! Japp, du läste rätt. AIP. Saffranskaka. AIP.
Jag vet inte riktigt var den här hösten tog vägen men jag inser (som de flesta kanske redan gjort?!) att det är 1a advent på söndag. 🕯️🤯
Och faktiskt så har vi liiiite lite snö här nere i Göteborg med omnejd. ❄️ Det hjälper till med julkänslan helt klart. Men inget är så mycket ju som att börja baka med julkryddorna.❤️💛🤎

Jag hoppas det blir en saffranskaka med lingongrädde i helgen. Att njuta av framför en brasa och med adventsstjärnorna uppe i fönstren. Det vore ju lysande bra.

MEN! Imorgon ska jag dock skaffa mig den allra första julstämningshöjaren när jag ska prata Jul och hur man planerar julmat och julbak på ett hälsosammare sätt hos fantastiska Louise Rudberg och hennes medlemscommunity!
Hur roligt?!🥰

Efter det är jag redo att ta mig an den här julen med allt vad det innebär av julstök, matlagning, bakning och sillinläggning.🧑🏻‍🎄
Det var hos Louise jag läste till hormonrådgivare tidigare i år. In och kolla vet ja!

Receptet på den grymmaste AIP-kakan hittar du här nedanför…

Ha ett fantastiskt avslut på november! 💛❤️
/Mia

Recept saffranskaka AIP

När man bakar AIP så blir det ofta lite specialprodukter, i det här fallet mjöl och gelatin som enklast beställs på nätet. Så passa på och beställ nu så allt finns hemma till lucia!
Cassavamjöl – Vi bakar allra helst med det från PaleoLita, det suger inte lika mycket vätska och blir fluffigare än andra märken
Fint Jordmandelmjöl – Vi köper även detta från PaleoLita by Dorimax.
Gelatin – Vi använder Pure Gelatin från Nyttoteket, en ren produkt som är enkel att göra gelatinägg av.

Gör receptet paleo

Har du inte all ingredienser hemma och äter mer åt en paleokost? Du kan byta ut följande ingredienser:

  • Byt Kokosolja mot smör eller ghee
  • Gelatin+vatten kan du byta mot 3 st ägg.
  • Kokosmjölk kan du byta till mandelmjölk eller någon annan mjölkdryck.
  • Jordmandelmjöl kan bytas mot mandelmjöl eller annat nötmjöl.
  • Bikarbonat + citronsaft kan bytas mot 1,5 tsk bakpulver.

Tips! Kakan går bra att frysa. Enligt en av våra följare på Instagram blev den nästan ännu godare när den tinat! 🙂

Saffranskaka med lingongrädde

Måltid: Dessert
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

  • 75 g Neutral Kokosolja
  • 1 g Saffran
  • 0,5 dl Honung
  • 1 dl Kokosmjölk
  • 3 tsk Citronsaft
  • 2 dl Fint jordmandelmjöl
  • 2 dl Cassavamjöl
  • 0,5 dl Potatismjöl
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 0,75 tsk Bikarbonat
  • 1,5 dl Vatten
  • 3 msk Gelatinpulver Nyttoteket
  • Riven kokos till springformen Valfritt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Pensla en springform med kokosolja. "Bröa" med riven kokos.
  • Smält kokosoljan i en kastrull. Blanda i saffran, honung, kokosmjölk och pressad citronsaft..
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
    Jordmandelmjölet kan vara lite klumpigt, sikta det genom en sil eller smula sönder noga med fingrarna.
  • Gör gelatinägg:
    1. Häll vatten i en liten kastrull och strö över gelatinpulvret. Låt stå i 5 minuter.
    2. Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
    3. Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.
  • Vispa ihop de torra ingredienserna med den ljumna saffransblandingen.
  • Blanda sist i gelatinägget, vispa slätt.
  • Häll upp smeten i springformen, sätt in i ugnen.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Efter ca 10 minuter när kakan fått fin gul färg kan du lägga över folie så blir den inte så brun.
    Känn efter med en sticka att kakan är klar, stickan ska inte vara kladdig när man tar ut den.
  • Låt svalna innan du skär upp den.

Lingongrädde AIP

Måltid: Dessert, Tillbehör
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Keto, LCHF, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 4 portioner

Ingredienser

  • 250 ml Väl kyld kokosgrädde gärna Garants
  • 1 krm Vaniljpulver
  • 0,5 tsk Citronsaft
  • 1 dl Frysta Lingon

Instruktioner

  • Se till att ha väl kyld kokosgrädde, den får gärna stå i kylen några timmar eller över natten så den blir riktigt fast.
  • Vispa kokosgrädden fluffig med elvisp. Blanda i vaniljpulver och citronsaft.
  • Vänd i de frysta lingonen i grädden. Spara gärna några till garnering!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg