Snabb vinägrett till vardagssalladen! Salladsdressing (AIP)

Snabb vinägrett till vardagssalladen! Salladsdressing (AIP)
Inlägget innehåller annonslänkar

Ibland behöver man bara ett recept på vinägrett. Ibland behöver man bara bli påmind om ett enkelt sätt att göra sin vardagssallad lite godare eller tips på hur man får i sig det där extra nyttiga fettet utan att det “bara blir olivolja” ringlat över salladen.

Förr i tiden använde jag alltid kryddblandningen “Salladskrydda” när jag skulle slänga ihop en enkel vinägrett, snabbt och gott. Men sen började jag följa AIP och med det följde ett väldigt lusläsande av innehållsförteckningar. Då konstaterade jag att Salladskryddan innehåller både socker och klumpförebyggande medel… Något man alltså vill undvika under AIP specifikt men egentligen alltid generellt! Bättre då att ha många olika kryddor i sitt kryddskåp och blanda efter tycke och smak.

Grund vinägrett

En klassisk grund på vinägrett är 3 delar olja, 1 del vinäger, salt och peppar. Jag gillar syran så jag kan gärna köra 2 delar olja och 1 del vinäger. Men det är ju en smaksak. Peppar tycker jag inte alls är ett problem att utesluta i vinägrett när man kör AIP, det finns så många andra varianter att testa.
Vi använder ekologisk äppelcidervinäger du hittar den också på t.ex Coop eller ICA.

Stötta matsmältningen

Lite (1-3 tsk) äppelcidervinäger i ett glas vatten innan måltid är också ett bra sätt att stötta upp matsmältningen och stimulera utsöndringen av magsyra. Bra nivå av magsyra är  a och o för en bra matsmältning, näringsupptag och balanserad tarmflora.

Gör receptet paleo

En vinägrett kan man ju justera i oändlighet men här kommer några tips på hur du kan förändra det här receptet när du till exempel återintroducerat några olika livsmedel:
-Addera svartpeppar/vitpeppar
-En liten klick senap
-“Five peppers” är väldigt gott i vinägrett!
-Chili hettar till
-Soltorkad tomat

Enkel Vinägrett (AIP)

Måltid: Tillbehör
Kök: Autoimmun Paleo (AIP)
Portioner: 60 ml

Ingredienser

 • 3 msk Olivolja Extra Virgin
 • 1 msk Äppelcidervinäger
 • 1 krm Salt
 • 1 krm Basilika
 • 1 krm Salvia
 • 1 krm Timjan
 • 1 krm Persilja
 • 1 krm Dragon
 • 1 krm Oregano
 • 1 krm Lökpulver
 • 1 st Vitlöksklyfta

Instruktioner

 • Häll olja, vinäger och kryddor i en glasburk.
  Pressa i vitlöksklyftan.
 • Sätt på locket och skaka burken.
  Förvaras i kylen.
 • Ringla över salladen vid servering.

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg