Gör egen senap. Stark, grov och jättegod!

Gör egen senap. Stark, grov och jättegod!

Men gör din egen senap vet ja! 🙂
Enkelt, gott och utan en massa tillsatser. Det är klart på 15 minuter, jag lovar!

Den här senapen blir ganska stark och ganska grov, två utomordentliga egenskaper i senap om du frågar mig. Min kära man älskar senap och vi har säkert 8-10 stycken olika i kylen. Själv använder jag dijonsenapen som är utan tillsatser och socker. Men en Skånsk grov senap hade ju varit gott… Och nu har jag faktiskt något som är en bra ersättning i mina ögon! Det blir alltså toppen till skinkan och senapssillen i jul.

Receptet

Inspirationen till det här senapsreceptet kommer faktiskt från vår lokala tidning Alekuriren! De hade gjort ett reportage med lokala handlare som delade med sig av sina bästa julrecept. Senapen som beskrevs lät både god och enkel att göra.
Men, du vet, i vanlig ordning måste det ju paleo-iferas! Så bort med whiskey, farinsocker, crème fraiche och rapsolja. In med mild olivolja och kokossocker, det blev supergott! Ibland behöver det faktiskt inte var mer komplicerat än så för att paleo-ifera ett recept.

Vi valde att använda Extra Mild Olivolja för att få så neutral smak som möjligt. Avokadoolja eller neutral kokosolja funkar säkert också bra!

Varianter på egen senap

Här använder vi ju ingefära och kryddpeppar som smaksättare. Men du kan också ha receptet som grund och laborera själv.
Varför inte äpple och pepparrot, chili eller apelsinskal? Blandar man i kokosyoghurt (istället för crème fraiche som var i originalreceptet) blir den lite mildare i smaken. Då kan du också vilja ha i lite citron för att neutralisera kokossmaken.
Vill du ha den sötare så använd honung eller lönnsirap.

För mer goda Jul- och Påskrecept beställ våra receptsamlingar här.

Glöm inte att följa oss på Instagram eller Facebook för mer inspiration.

Grov Senap
Maträtt: Tillbehör
Kök: äggfritt, Glutenfritt, Paleo, Vegan
Ingredienser
  • 0,5 dl Bruna senapsfrön
  • 0,5 dl Gula senapsfrön
  • 1,5 dl Vatten
  • 0,5 dl Kokossocker
  • 2 msk Ättika 12%
  • 2 krm Salt
  • 1 krm Ingefära
  • 1 krm Kryddpeppar
  • 3 msk Extra Mild olivolja
Instruktioner
  1. Mixa senapsfrön och 1 dl vatten någon minut så det blir krämigt.

  2. Häll över de mixade fröna i en kastrull. Tillsätt det sista vattnet samt resten av ingredienserna. Vispa ihop och koka upp. Klart!

  3. Häll upp på små trevliga glasburkar och förvara i kylen.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg