Att förvälla kantareller, plocka och fyll frysen!

Att förvälla kantareller, plocka och fyll frysen!

Kantareller, älskade kantareller! Eller hatade förståss. I mitt hushåll är det bara jag som äter, men alla plockar. Mer åt mig tänker jag lite egoistiskt… Men egentligen är det synd för svamp generellt är otroligt nyttigt! Så just nu är det faktiskt otroligt bra för hälsan att ge sig ut i skogen av flera anledningar:
-Naturlig rörelse, det blir en långsam men ofta ganska lång promenad i skogen. Balans- och lågintensiv träning backe upp och backe ner.
-Mindfulness, det är riktigt bra för återhämtningen att vistas i naturen. Frisk luft och långsamma synintryck.
-Ekologiskt De Luxe, obesprutat, närodlat och gratis!

Över 3 kilo fick vi plockat häromhelgen!

Kantareller

De gula godingarna växer i barr- och lövskog, för att de ska växa och trivas ska det alltså finnas blandat av både barr och lövträd i området. Bra att veta om man är ute och spanar efter bra kantarellmarker. I sverige har vi kantarellen nästan i överflöd, som i år, men en snabb googling gör gällande att den i princip försvunnit i flera Europeiska länder…
Till skillnad från trattkantareller så ska man inte torka gula kantareller i ugn eller svamptork, då blir de sega och beska. (Svamptork är däremot perfekt för att torka trattkantareller!)

Det bästa, tycker vi, är att förvälla kantareller och frysa in decilitervis i fryspåsar. Då har du lagom att ta upp och blanda i en gryta eller steka på med lite lök och peppar. Det är enkelt att förvälla kantareller, se hur du gör i receptet här nedan.

Nyttigheter i svamp

Kantareller innehåller mycket naturligt D-vitamin, perfekt nu på hösten när vi behöver börja fylla på D-vitaminförråden. När man tittar på näringsinnehållet är den rikast på D-vitamin som uppgår till 307% av RDI (Rekommenderat dagligt intag)
Du hittar dessutom vitamin B2, B3, fosfor, zink och kalium.
Apropå D-vitamin, september är i antågande och det kan vara bra att börja ta sitt D-vitamintillskott. Vi själva använder Holistics D-vitamin droppar i olivolja till hela familjen. Lätt att dosera och ger ett bra upptag i tarmen.
Vill du hellre ta kapslar rekommenderar vi Puori eller Holistics kapslar 2000 IE eller 4000 IE. Det finns också större förpackningar. som räcker längre.

Svamp, fodmap & D-vitamin

Tyvärr hör svamp och låg fodmap-kost inte ihop. Till en början i alla fall. Kantareller innehåller sockeralkoholer (Polyoler) som ofta används som sötningsmedel(xylitol och sorbitol) men finns alltså även naturligt i vissa frukter och grönsaker så som svamp och avokado. Du kan läsa mer om fodmap och IBS här. Men genom att läka tarmen, utesluta fodmaps under en tid så kan man precis som när man följer AIP oftast återintroducera de livsmedel man tagit bort igen. Tack och lov för det! 🙂

Förvälla kantareller

Ingredienser

  • Gula härliga rensade kantareller!
  • Salt

Instruktioner

  • Lägg svamparna i en kastrull eller stekpanna på medelhög värme. Ingen vätska behövs.
  • Salta och rör runt då och då. Svamparna börjar vätska sig.
    Koka dem i sin egen vätska i ca 10-15 min under lock. Är den väldigt torr så tillsätt lite vatten.
  • Låt svalna och frys sen in i lagom stora portioner.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg