Grönsaksgryta (AIP)

Grönsaksgryta (AIP)

Visst är det intressant att man kan äta paleo och AIP på så olika sätt? En grönsaksgryta kan se ut och smaka så olika beroende på hos vem man är. Även om båda grytorna är AIP.
Det som är min vardagsmat är ju inte alls säkert att det är din vardagsmat även fast man har i grunden samma kosthållning. Och som vanligt, inget rätt, inget fel. Man måste hitta sin egen väg och det som passar just dig. Och mig.
Samtidigt är det ju det som är så svårt!

One size eller individanpassning?

Tänk om det faktiskt fanns en one-size-fits-all? Tyvärr tror jag inte på konceptet alls och jag tycker att det är spännande att möta alla olika människor och hjälpa dem hitta precis sin väg. Så som jag alltid säger på mina föreläsningar; det är viktigt att ha ett ramverk att utgå ifrån. Så att det blir tydligt. Men sen måste varje kostupplägg individanpassas. Inte bara till vad man “borde” äta utan också vad som faktiskt fungerar i vardagen, och vad som är bäst i just din situation. Det är inte alltid enkelt och det går inte alltid fort. Det är en process.

Ni som följt oss kanske vet att min mamma startade AIP samtidigt som mig. Det var väldigt skönt att ha någon mer som man kunde bolla själva upplevelsen med tycker jag. Och så delade vi matlådor. Jösses vilken vinst att dela matlådor! 🙂
Mamma äter paleokost idag, precis som jag. Men nu ett par år efter vår gemensamma AIP-start ser vår paleokost lite olika ut. Man mår bra av olika saker helt enkelt. Men det allra mesta är ju lika såklart. Och framförallt grunden med ren och naturlig mat. Det har ju båda familjerna gemensamt.

Mammas paleo

Ofta är det ju vardagsmaten som lätt blir lite slentrian. Man tycker att man “bara äter samma” hela tiden eller kommer inte på nya sätt tillaga tex rotfrukter. Man har hittat sin vardagslunk. Men så kommer jag hem till mamma och blir plötsligt påmind att man kan äta paleo på tusen olika sätt. Man har bara fastnat lite.

Min mamma gör ofta grönsaksgryta, rotsaksgryta eller steker dem till olika röror på spisen. Men på nåt konstigt vis får jag inte till det i praktiken, det känns komplicerat. Vilket det ju givetvis inte är. Inte mer komplicerat än mina varianter i ugnen eller på spisen. Men jag älskar att komma och “äta kolhydrater”, som jag brukar kalla det, hos mamma. För de smakar inte alls som mina. Konstigt men så är det!

Så här kommer ett recept från min fina mamma, som jag tycker är så gott, men aldrig lyckas sno ihop själv. Tur hon har hemleverans 😉

Receptet

Det här receptet på grönsaksgryta är egentligen en rejäl kylskåpsrensning. Ta vad du har och släng i bara. Det kan liksom inte bli fel. Utgå från kryddorna i receptet och kör som det är eller freestyla med timjan, oregano, basilika, gurkmeja, salvia etc. “Krydda som en karl” säger Niclas till mig och skrattar. Jag kryddar på tills jag tycker det räcker. Och sen kryddar jag lite till…. 🙂

Grönsaksgryta

Måltid: Main Course
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

 • 300 g Morötter (ca 3 st)
 • 200 g Vitkål, grovt strimlad
 • 600 g Butternut pumpa, i tärningar
 • 300 g Rotselleri, i stavar
 • 90 g Stjälkselleri (ca 2 st)
 • 80 g Färsk fänkål (en halv medelstor)
 • 3 msk Ingefära, finhackad. Ca 25g
 • 4 st Vitlöksklyftor, finhackad eller pressad
 • 60 g Gul lök, i bitar
 • 40 g Purjolök
 • 2 msk Kokosolja
 • 2 tsk Herbamare örtkrydda
 • 1 tsk Franska örter
 • 40 g Grönkål (4 rensade stora blad) i bitar
 • 2 dl Vatten

Instruktioner

 • Skala, hacka och tärna grönsakerna.
 • Bryn alltsammans i en gryta med kokosoljan.
 • Krydda med Herbamare och franska örter.
 • Låst sjuda 10-15 minuter.
 • Allra sist lägger du i grönkålen i någon minut och rör runt. Klart!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg