fbpx

5 min snacks; Salta rostade nötter och frön (Paleo)

5 min snacks; Salta rostade nötter och frön (Paleo)

5 min snacks; Salta rostade nötter och frön

Att göra ett snabbt och enkelt snacks kan verkligen rädda en kväll när man är sugen på något knaprigt. Att ha en liten påse med sig i väskan kan vara bra för hungerkrishantering!
Man rostar nötterna för sig och fröna för sig och det tar bokstavligen 5 minuter att bli färdig. Självklart kan du ju freestyla med lite olika kryddor som chili etc. I det här receptet har vi hållit det enkelt med bara salt.

Maximera näringsupptaget

Vill du däremot maximera upptaget av nötternas och fröernas vitaminer och mineraler behöver man lite mer framförhållning för att kunna blötlägga och torka dem först.
Att grodda, blötlägga, fröer och nötter har många fördelar. De innehåller nämligen antinutrienter (ämnen som försvårar upptag av näringsämnen) så som fytinsyra som hindrar oss att ta upp olika mineraler och protein i vår mag-/tarmkanal. När man istället blötlägger dem öppnar de upp sig, antinutrienter och fytinsyran bryts ner och man kommer åt näringen i dem och de blir mer lättsmälta.
Enkelt uttryckt blir helt enkelt näringsupptaget bättre när man blötlagt nötter och frön.

Olika blötläggningstider

Olika fröer och nötter behöver olika blötläggningstider, både för att grodda men också för att inte bli för blöta och kletiga.

Här kommer en liten lathund för blötläggning:
Mandel 8-12 timmar (gärna 24 timmar om du ska göra mjölk)
Cashewnötter 2-3 tim
Hasselnötter 4-6 tim
Valnötter 4 tim
Solrosfrön 2 tim
Pumpafrön 5-6 tim
Sesamfrön 8 tim

Salta rostade nötter och frön
Portioner: 2 dl
Ingredienser
  • 0,5 dl Cashewnötter
  • 0,5 dl Skållade mandlar
  • 0,5 dl Solrosfrön
  • 0,5 dl Pumpafrön
  • 0,5 tsk Ghee/smör/olja
  • Salt efter smak
Instruktioner
  1. Hetta upp en torr stekpanna och lägg i lite ghee/smör/olja.
    Lägg i nötterna och rosta dem tills de får lite färg, rör runt så oljan fördelar sig överallt.
    Salta.
    Lägg nötterna på hushållspapper och låt svalna.

  2. Gör samma sak som ovan med fröerna. Tillsätt inte mer fett, det behövs inte.
    Lägg fröerna på hushållspapper och låt svalna.

  3. Knapra och njut!



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *