Paleoköttbullar för krishantering (Paleo)

Paleoköttbullar för krishantering (Paleo)

Paleoköttbullar för krishantering

Snabbmat mellan skola och träning, eller snabbmat för att barnen-håller-på-att-krevera-och-tiden-finns-inte är vårt stora vardagsproblem.
I perioder är man superduktigt på att göra matsedel för veckan och det finns tid att äta i lugn och ro hela familjen vid matbordet.
De perioderna är fantastiska.
Men sen har vi perioder av stress och man får helt enkelt inte ihop det.

I vår frys finns ekologiska färdigköttbullar till när vi inte får ihop vardagen. Det får vara så, det är ok. Inga pekpinnar, man gör så gott man kan.
Men än bättre är när vi plockar upp egengjorda färdiga köttbullar ur frysen och löser den där panik-maten. Barnen är nöjda med sina köttbullar och skulle gärna äta dem 5 dagar i veckan. Gärna till frukost.

Så här kommer helt enkelt ett recept på de paleoköttbullar som vi brukar göra. Ingen rocket-sience, inget avancerat. Ett bra-att-ha-recept helt enkelt.
De går fint att köra klart i ugnen för att spara lite stek-tid och perfekta att frysa in om man vill.
Det tar inte så fasligt lång tid att göra egna köttbullar faktiskt, gör dessutom många på en gång så behöver man inte laga så ofta.
Även om kidsen helst äter dem till mackisar med ketchup är det ju riktigt gott med klassiskt kokt potatis (om man äter det, Paleo-gråzon) och lingonsylt.
Till mig gör jag då guldmos eller blomkålsris, tycker det blir fantastiskt gott! Niclas som siktar på lågkolhydrat äter en rejäl sallad och sås till.

Återhämtning

Kroppen och sinnet klarar av stress på en ganska hög nivå under en begränsad tid.
Men sen måste det finnas tid för återhämtning, annars får vi effekter av stressen både psykiskt och fysiskt. Det är så lätt att bara fortsätta i samma tempo utan att tänka efter.
Ibland får man försöka schemalägga återhämtningen, så att man verkligen tar sig tid att varva ner. Det behöver inte vara så avancerat egentligen. En promenad, en skärmfri kväll, en god bok. Och ändå är det så svårt att få till i perioder?! Niclas har kommit in i en riktigt fin rutin med sin träning på gymmet, är konsekvent och får jättefina resultat! Det gäller, som allt annat, att bestämma sig.
Vår vardagskrishantering bygger alltså till stor del på gott-samvete-köttbullar. 🙂
Vad är dina bästa vardagstips?

Tips!
Här hittar du recept på paleolingonsylt, guldmos och blomkålsris.

Paleoköttbullar

Ingredienser

 • 500 g Blandfärs
 • 1 st Liten gul lök
 • 2,5 tsk Potatismjöl
 • 0,75 dl Vatten
 • 1 tsk Salt
 • 2 krm Vitpeppar
 • 1 st Ägg

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 175 grader. (om du vill steka klart dem i ugnen)
  Finhacka löken.
 • Blanda lök, potatismjöl, vatten, salt och vitpeppar i en bunke.
 • Lägg i köttfärsen och knäck i ägget. Rör runt till en jämn, fast smet. 
 • Rulla köttbullar med lite blöta händer.
  Stek på köttbullarna i olja/ghee på medelhög värme så de får fin stekyta.
 • Antingen sänker du värmen och steker klart dem i pannan eller så lägger du dem i en ugnsfast form och kör klart dem i ugnen. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg