Kanelparfait en perfekt efterrätt (Paleo)

Kanelparfait en perfekt efterrätt (Paleo)

Kanelparfait med apelsinlag

Det här är för oss en efterrättsklassiker som vi först blev bjudna på en jul för många år sedan, och sen själva bjudit på massor med gånger runt både jul och nyår! En praktisk dessert som inte kräver ugn vilket är bra om man är många som stökar i köket samtidigt. Apelsinlagen man har till är ljuvlig mot parfaitens sötma!

Det här kanelparfait-receptet kommer från vår receptsamling “Glöggfest & Julens efterrätter”. Vi är otroligt glada för den fina responsen vi fått!
Är ni sugna på fler recept inför jul och nyår kika in här och fyll i formuläret för att beställa den som e-bok eller tryckt häfte. Det finns fortfarande ett gäng häften kvar.

  

Inulin från Cicoria

I apelsinlagen som man serverar till kanelparfaiten har vi använt oss av inulin från Cicoria. Det funkar att använda honung (eller möjligen kokossocker), men det blir helt klart godast med inulin!
Inulin från cikoriaroten är en källa till prebiotika, alltså mat för våra goda tarmbakterier.
Inulinpulver smakar lite som sockervadd och passar bra som sötning i den här apelsinlagen.
Stig bengmark har skrivit en artikel om 4 magiska fibrer där b.la. inulin ingår. Läs artikeln här. Han skriver bland annat att inulin är i särklass det fiber vars hälsoeffekter är mest studerade – inte mindre än drygt 10 000 forskningsrapporter om inulin finns att tillgå. Inulin tillhör en grupp kolhydrater som kallas fruktaner, och de förekommer rikligast i örten cikoria och jordärtskocka.

Hoppas att du får en fin, och god, 2a advent!
/Mia och Niclas

Kanelparfait

Passar form som rymmer ca 12 dl.
Portioner: 10 pers

Ingredienser

  • PARFAIT:
  • 500 ml Kokosgrädde
  • 4 st Äggulor
  • 4 st Äggvitor
  • 1,5 tsk Vaniljpulver
  • 2 msk Honung
  • 4 msk Kanel
  • APELSINLAG:
  • 6 dl Vatten
  • 2 dl Inulin från Cicoria
  • 1 tsk Arrowrot
  • 1 st Stjärnanis
  • 1 st Kanelstång
  • 4 st Apelsiner

Instruktioner

  • PARFAIT:
    Separera äggen och vispa äggulor, vaniljpulver, honung och kanel lite pösigt med elvisp.
  • Se till att ha väl kyld kokosgrädde. Vispa kokosgrädden fluffig med elvisp.
  • Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  • Blanda grädden i kanelblandningen.
  • Vänd ner äggvitorna.
  • Häll över glassmeten i en form och ställ in i frysen minst 4 timmar. 
  • Ta fram för att tina lite innan servering, ca 20 minuter. Servera tillsammans med apelsinklyftor i lag.
  • APELSINLAG:
    Mät upp vattnet i en kastrull och vispa i arrowrot.
  • Koka upp blandningen och tillsätt inulin.
    Vispa tills det löst upp sig. 
  • Lägg i stjärnanis och kanelstång i lagen. Låt stå och dra i 30 minuter. 
    Ta sen upp stjärnanisen. 
    Låt dra ytterligare 30 minuter och ta sen upp kanelstången.
  • Filéa apelsinerna och krama ur den sista saften ur apelsin resterna, ner i lagen.
  • Lägg i apelsinklyftorna n är lagen svalnat. Låt gärna stå och dra en stund. 

 



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg