Paleocheesecake, Fira med gofika! (AIP+cashew)

Paleocheesecake, Fira med gofika! (AIP+cashew)

I fredags firade vi med Paleocheesecake! För ett år sedan, ganska exakt faktiskt, började jag medicineras mot min Crohns sjukdom. Först lite snällare kortison och sen starkare grejer men inget tog. Steg två var immunhämmare i den lägsta dosen då det var min önskan. (Man kan läsa om hela storyn här)
Samtidigt lade jag om kosten och började äta enligt det autoimmuna protokollet.

AIP påverkar alla

Det påverkade hela familjen såklart, men så här 10 månader senare så har det varit värt det. Jag har inte haft ont sen i början på mars. Det är såklart ett ständig arbete som kräver en hel del av både mig, min familj och vänner. Jag är grymt tacksam att jag har så förstående människor runt om mig.
Fast det inneburit specialbeställningar på restauranger, egen matlåda på bröllop och enormt bärandes omkring på mat. För att inte tala om buljongkok och allmän matlagning. Men det är värt det, och det har dessutom varit riktigt roligt. Och nu har jag slutat med min medicin! Och vi har firat med Paleocheesecake, som faktiskt är AIP+cashewnötter. Så nu är det bara att fortsätta och ta prover med jämna mellanrum för att se att det håller i sig.

Ringar på vattnet, Instagram namnbyte

Hela den här resan, som ju på intet sätt är över, har ändå bidragit med många positiva saker. Jag och Niclas lagar massor med mat ihop, vi har hittat många nya ingredienser och min mamma hakade på aip-tåget och mår också mycket bättre! Och så har vi startat vårt eget företag Viaventri. Jag har gått ner i tjänst och studerar nu till Kost och Hälsocoach och planerna för framtiden är många. Det är så roligt!
Vi ska snart byta namn på vårt Instagramkonto till att heta Viaventri, så att allt blir samordnat. Däremot blir det ingen förändring för er! Vi kommer att fortsätta dela med oss av matinspiration och recept på precis samma sätt som nu.
Men vi kommer att lägga till varor och tjänster i vårt företag såklart. Allt kommer att finnas här på hemsidan. Mer information kommer!

Nu njuter vi av vinterns första snö och myser framför brasan med en bit cheesecake. Provar ni något av våra recept får ni gärna tala om för oss vad ni tycker! Tagga oss på Instagram eller skriv en rad, det uppskattar vi mycket!

Tips!
Jordmandlar är ett supersubstitut för mandel. Men du kan också byta ut mot andra nötter och torkade frukter!
Jordmandeln, eller Tigernöt eller Chufa, är ingen mandel eller nöt utan en rotknöl från en gräsväxt.
Den är en bra källa till kostfiber, har lågt GI och innehåller E,D och K-vitamin.
De skalade jordmandlarna innehåller mindre fytinsyra vilket är bra. Fytinsyra hindrar nämligen upptag av mineraler i tarmen.

Uppdatering – gör den nötfri!

Om du läser kommentarerna nedan till det här receptet så har Kristine provat att göra den här cheesecaken utan cashewnötter och med jordmandelmjöl istället för jordmandlar. Lika gott säger hon och ännu godare dagen efter! 🙂
Byt alltså ut cashewnötterna mot väl kyld uppvispad kokosgrädde och använd jordmandelmjöl istället för hela jordmandlar.
Det är så roligt när man kan anpassa recept att passa fler och för olika behov! Tack Kristine för att du delar med dig!

Paleocheesecake, Hallon och blåbär

Passar en springform på 24 cm.
Portioner: 14 bitar

Ingredienser

 • STEG 1: BOTTEN
 • 8 st Torkade fikon, ca 100 g eller färska Dadlar
 • 3 dl Jordmandlar (blötlagda) eller Mandlar
 • 75 g Neutral kokosolja eller Ghee/Smör
 • 1 nypa Salt
 • 1 krm Vaniljpulver
 • STEG 2: FYLLNING
 • 3,5 dl Cashewnötter (blötlagda)
 • 1,5 dl Kokosgrädde
 • 1,5 msk Citronsaft
 • 0,5 tsk Vaniljpulver
 • 1 msk Honung
 • 1,5 dl Tinade Hallon
 • 1,5 dl Tinade blåbär

Instruktioner

 • Lägg jordmandlarna i en skål och täck med vatten. Låt ligga i blöt i ca 3 timmar. 
  Lägg cashewnötterna i en skål och täck med vatten. Låt ligga i blöt i ca 2 timmar.

  Vill man göra detta dagen innan eller innan man ska börja baka kan man bara lägga upp mandlarna eller nötterna på en kökshandduk.
 • Mixa alla ingredienserna i en matberedare till ett finfördelat smul. 
  Tryck ut botten i en springform 24 cm.
  Ställ in formen i kylen.
 • Mixa sen cashewnötter, kokosgrädde, citronsaft, vanilj och honung slätt. Det tar en liten stund. Passa på att pausa och smaka på smeten ett par gånger:)
 • Dela upp smeten i 2 delar och mixa blåbären med den ena delen. 
  Gör rent och mixa sen hallonen med den andra delen. 
 • Bred ut blåbärsblandningen ovanpå botten och ställ in i frysen ca 30 minuter. 
  Bred sen på hallonsmeten. 
  Låt stå i frysen några timmar. 

  Ta fram och låt cheesecaken tina minst 30 minuter innan servering.
 • Garnera med blåbär och frysta hallonsmulor.


6 kommentarer på ”Paleocheesecake, Fira med gofika! (AIP+cashew)”

 • Provade baka utan cashew, bara med kokosgrädde – det funkar, definitivt! Och jordmandelmjöl istället för jordmandlar funkar också. Det gick inte riktigt hela vägen som jag hade planerat , men slutresultatet var mycket gott, även godare nästa dag 🙂 värt att prova, om man får inte äta nötter!

  • Hej Kristine,
   Vad roligt att det blev bra att byta ut! Tack så mycket för att du delar med dig, jag ska uppdatera texten så att flera kan prova din variant!
   Ha det fint!
   /Mia

 • Hej Mia,
  Det här ser verkligen gott ut, vill sååå gärna prova den. Jag har inga jordmandlar hemma, men har jordmandelmjöl. Vad tror du – skulle mjölet funka? Tänkte prova den varianten utan cashew. Hur länge borde man vispa kokosgrädde? Blir det fast? Eller stelnar det efteråt i frysen? Har aldrig vispat kokosgrädde … 🙂

  • Hej Kristine,
   Jag tror det går finfint med mandelmjöl istället!
   Se till att kokosgrädden är väl kyld, vi brukar använda Garants kokosgrädde (lila tetra). Ställ in den i kylen några timmar men gärna över natten så att förpackningen blivit lite hård när du klämmer på den.
   Sen vispar du den bara med elvisp tills den blivit fluffig. Det tar inte lång tid. Du kan liksom inte “övervispa” den som med vanlig grädde. Den har liksom en nivå av fluffighet. 🙂
   Sen stelnar den ju ordentligt i frysen. Jag har inte provat utan cashew så berätta gärna hur det blev!
   Hälsningar
   Mia

 • Ser såå god ut! Vill prova den men jag äter inga nötter alls i min aip-kost. Har du tankar vad man kan byta ut caschewnötterna mot?

  • Hej Birgitta,
   Ja den är lite lurigare… Man förlorar krämigheten utan cashewnötterna. Men egentligen borde de gå att utesluta, lägga i mer bär och kokosgrädde. Att vispa upp kokosgrädden kan också vara en bra ide.
   Den kommer ju att bli hårdare och mer som aip-glass. Men det borde ju funka… Blir lite sugen på att prova nu faktiskt! 🙂
   Låt oss gärna veta hur det går om du provar!
   Hälsningar
   Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg