Äppelkräm (AIP)

Äppelkräm (AIP)

Det är valdag och nu sitter vi och följer valvakan med spänning. I morse däremot tog vi en sen frukost innan hela familjen gick tillsammans och röstade. Det kändes viktigt att ta barnen med för att visa hur det går till, att själva röstningen inte är komplicerad, men att det är ett otroligt viktigt beslut och framförallt visa att man ska gå och rösta.
Innan Alexander somnade frågade han “mamma, vem vann?” Vi får prata mer om vem som “vann” imorgon:)

Frukosten blev en sån där härlig söndagsfrukost som bestod av allt möjligt gott och tog lång tid. Faktiskt fanns det tid till att koka äppelkräm innan vi satte oss ner. Jag gjorde en laddning äppelkräm tidigare i veckan och hade egentligen tänkt söta med kokossocker eller honung men Alex var snabb och hade redan smakat och gett den högsta betyg. Så då struntade vi i sötning. Det beror ju såklart på typ av äpplen också.
Jag kände mig nöjd med resultatet för då kan ju jag äta krämen också utan restriktioner!

Vi har fortfarande massor med äpplen att ta hand om, hittills har det blivit äppelmos, äppelkräm, torkade äppelchips med olika kryddor samt råsaft. Men vi börjar med recept på äppelkrämen, enkelt och supernyttigt!

Tips!
Servera med hemmagjord mandelmjölk och lite Ceylonkanel. Varför inte strö lite mandelhack på toppen?
Recept på enkel mandelmjölk hittar du här

Äppelkräm (AIP)

Portioner: 4 portioner

Ingredienser

 • 1 kg Äpplen
 • 0,5 dl Vatten
 • 1 st Kanelstång
 • Kokossocker eller honung efter smak
 • 2-3 tsk Potatismjöl
 • 1 msk Vatten

Instruktioner

 • Skala och kärna ur äpplena, dela i bitar.
 • Lägg äppelbitarna i en kastrull, häll på 0,5 dl vatten och lägg i kanelstången.
  Koka upp under omrörning.
 • Låt puttra tills alla äppelbitar kokar sönder, mosa lite med en stomp eller trägaffel till bra konsistens med lite bitar i. 
 • Blanda ut potatismjölet i 1 msk vatten och häll i äppelkoket. 
  Låt koka upp och puttra ytterligare några minuter. Klart!


4 kommentarer på ”Äppelkräm (AIP)”

  • Hej Emma,

   Ja 0,5 deciliter stämmer, det är såpass mycket vätska i äpplena så man behöver bara lite i botten för att det inte ska bränna fast i början. Sen släpper äpplena sin egen vätska!
   Ha en fin dag!
   /Mia

 • Hej
  Jag har precis börjat läsa din/eran blogg och undrar över vad Autoimmuna protokollet är för någonting? när jag klickar på länkgen till höger så blir det bara bilder på en massa fina recept
  mvh
  Anna Norberg från Härnösand

  • Hej Anna,
   Vad roligt att du hittat till oss! I menyn högst upp finns det en informationssida som heter Paleo, där kan du läsa mer om Paleo och AIP (Autoimmuna protokollet) som är en strikt variant av Paleo. Där kan du bland annat läsa:

   Autoimmun Paleo, AIP är en striktare form av Paleo.
   Autoimmun paleo eller autoimmuna protokollet (AIP) är en kosthållning man följer under en viss tid där tarmen får optimal chans att läka. Man plockar under den här tiden (ofta 30-90 dagar, ibland längre) bort ytterligare livsmedel som är potentiellt allergena och korsreagerar med andra ämnen.
   Idén är att man efter elimineringsfasen återinför livsmedel successivt så att man tillslut hamnar i en ordinarie eller individanpassad paleokost med naturlig mat.

   Det man ytterligare utesluter är:
   -Nötter och frön
   -Ägg
   -Potatisväxter (Nattskatteväxter) så som Potatis, tomat, aubergine, paprika, chili
   -Livsmedel som korsreagerar med gluten; Havre, amarant, quinoa, potatis, hampa, majs, soja, choklad, jäst, kaffe, sesamfrö, tapioka och ägg. Dessa korsreagerar med immunförsvaret vid autoimmun sjukdom. Alla är inte känsliga mot dem, men man utesluta dem till en början och kan sen återintroducera dem allt eftersom när man blivit bättre.
   -Alkohol
   -Tillsatser i livsmedel så långt det är möjligt.

   Ha en fin dag!
   Hälsningar
   Mia och Niclas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg